Barion Pixel

Key & Peele egy amerikai történet

Benedek Csanád

2021.02.25.

15.5 perc

Avagy miért öltöznek a Ku-Klux Klán tagok szellemnek? És miért nem eszik meg a cápák a feketéket?

Minden eljut hozzád az interneten. De olyan sok „MINDEN” van, hogy elveszünk a kínálatban. FOMÓÓÓ, hmm… hogy kimaradsz valamiből? Amúgy meg nem is kell mindent ismerni. Csak olyat ajánlok, amire magam is elbasznám az időt. A sehova se tartó sorozatokat, meg az instant borzongatást, jópofáskodást unom. Szerencsére vannak olyan jelenségek, amik túlmutatnak önmagukon. A Key és Peele show ilyen.

Key & Peele egy szkeccskomédia sorozat, ami megújította a műfajt. A sketch szó, az olasz schizzo (vázlat, pötty) szóból származik. Nem is lenne rá jobb példa, mert eléggé schizzo-hasadásosan elmés az egész. A komédia nem véletlenül a dráma műfajon belül van, mert olyan sorozat humora, hogy a történet sokszor benned folytatódik. Öt teljes évad készült, és nem lehet tudni, hogy lesz e folytatása. Egyszerűen azért mert Jordan Peele, elsőszámú sztárrendező lett Amerikában.
Hogy kik ők és miért képviselnek sajátos ízt az előre legyártott termékek világában? Kiderül, ha lejjebb görgetsz.

Érdemes rá időt szánni, ez olyan mintha egy új földrészre tévednél. Nehéz behatárolni. Ugye elvileg humor, de társadalomkritika, szürreális horror, slapstick, burleszk, angol abszurd. Sokat markol, de nem ad keveset. Egyszerűen a blockbuster produkciókba akkora pénz van, hogy nem mernek kockáztatni és egy homogén Mekis termék lesz. Ha az USA-ról van szó érdemes a második vonalat megnézni. Sőt, ott vannak a kincsek. Azt szeretném csak mondani, nem kell félteni Amerikát, sokkal pezsgőbb kulturálisan, mint azt gondolnánk, van szellemi tartaléka.
Key & Peele persze ma már kikerültek az underground státuszból. Sztárok, nálunk mégis kevéssé ismerik munkáikat. Két humorista, aki az elmúlt 10 évben hatalmas utat tett meg. Ez amúgy mekkora töltelék mondat. De ha egyszer így igaz. Nem sokan jutnak 50 cent zeneparódia videótól, 4 Oscar jelölésig. Egyet nyert is a Tűnj el/Get out. De ne rohanjunk előre.

Érdemes rájuk időt szánni. Olyan mintha egy új földrészre tévednél. Nehéz behatárolni. Ugye elvileg humor, de társadalomkritika, szürreális horror, slapstick, burleszk, angol abszurd. Sokat markol, de nem ad keveset.

Sok hasonlóság van a sorsukban, mindkettőjüket elhagyta az apja és mindkettőjüknek fehér anyja van. Mindketten nézték a kanadai tévécsatornákat. Ez tulajdonképp annyit jelent, mintha európai csatornákat néztek volna, francia és angol humor. Hol máshol találkozhattak volna, mint a Mad magazin tévécsatornájánál. Ami a magyar Kretén magazin amcsi megfelelője, vagyis pontosabban a Kretén a magyar Mad. Jelent meg Mad magazin itthon is, kultikus is lett bizonyos körökben. Legalábbis én, a haverom, meg az unokatesóm így gondoljuk. Az már egy kör. Key & Peele is kultikus ezekben a körökben. Az első közös munkájuk, ami nagyot szólt az érzelmes 50 cent paródia. Ez már Emmy jelölést is ért a srácoknak.

Sokan nem tudják, hogy az Epic Rap Battle-ben is szerepeltek, csak akkor még nem voltak ismertek. (Gandi vs Martin Luther King; Jordan vs. Ali)

Én ezt úgy hívom a Gandolfini-regresszió. Ha ugyanis ismered a híressé vált Sopranos-sorozat főszereplőjét, hirtelen azt veszed észre, hogy mindenhol ott volt ő már mellékszereplőként régebben is. Sylvester Stallone is ott volt a Kojak krimiben is, mielőtt a „Sylvester Stallone” lett volna. Key szerepelt a Vészhelyzetben és a Reno 911 ben, Peele meg az Apádra ütökben. A Fargo sorozatverziójában FBI ügynököket játszottak. Tulajdonképpen meglepően sok ismert cuccban feltűntek mielőtt maguk jogán ismertté váltak volna.

Stand-upokat toltak és kaptak egy lehetőséget, de hamar elszontyolodtak. Azt hitték csak egy évad, és el lesz kaszálva a sorozat. Ugyanis bukásnak könyvelték el őket a Comedy Central felelősei, úgy mérték, hogy nem népszerű a széria. Ezért K&P úgy voltak vele, lehet bármi, mert úgyis mindegy, végül az internet mentette meg őket. Az emberek spontán elkezdtek beszélni róluk, hogy valami teljesen megborult humor megy a Comedy-n. Ezek akkor még nem voltak elérhetőek neten. De nem nagy titok, a tévés trendeket is az online divatok tematizálják. Jellemző világunkra, hogy a Comedy Central most már ezerrel tolja a Youtube-on a videókat, zászlóshajók lettek.

Érdekes, hogy az idősebb feketék (40+) nem igazán kedvelik a munkáikat. Vagyis inkább nem tudnak mit kezdeni vele. A 25 alatti fiatal feketék viszont nagyon. És a 30-40 közöttiek? Azok tévét már nem néznek, de a netes trendeket még nem követik – mondja Jordan Peele. Ők dolgoznak – vágja rá Key.
Keegan Key elég meglepő kelta név egy feketének, az édesanyja ír, az is, akit nem ismert, mert árvaházba került, és az is, aki adoptálta. Ha ez nem lenne elég, gyakran nézik indiainak. Dwayne Glenn McDuffie nálunk nem ismert, de az államokban híres képregényrajzoló és grafikusnak számit. Key nem tudta, hogy van testvére, titkosítva volt, azután tudta meg miután az meghalt.

Érdekes, hogy bár mindketten árvák/örökbefogadottak kiemelkedően tehetségesek. Keegan saját magát meglepő módon nem humoristának, hanem színésznek tekinti. Színházban is gyakran játszik. Amerikai, de mégis van egy lájti brit flesse – az ír gének ugye. Kedvenc színésze Peter Sellers, és szereti és követi is a focit, igen, az európait. A Liverpoolnak drukkol. Igen, jól olvasod. Jordan Peele felmenői a lehető legpatinásabbak észak-amerikai szemmel. Szóval azt kell tudni, hogy a fehér anyukája révén egészen az első telepesekig tudja visszavezetni a családfáját (a 13 kolónia tagjai, akik Észak-Amerikába először eljöttek Angliából). Ez Amerikában körülbelül arisztokráciának felel meg.

Ősei között több híres történelmi szereplő is van. Az amerikai függetlenségi háború hősei között is. Peele viccesen ehhez annyit fűzött hozzá, hogy „Ennyi fehér ős és egy rabszolgatartó sincs közte. Gyanús ez a történelem nekem.” Egyébként számára ez egy nagyon furcsa érzés volt, hogy gyerekként nem volt élő kapcsolata a fekete gyökereivel.

Na de miért jó a Key és Peele Show?
Egy mondatban azért, mert egy mozgásban lévő Rubik-kocka. Ezer oldala van, és folyton változik. Vannak 12 perces részek, legtöbb 2-3 perc, de találtam 50 másodperceset is. A tényleg jó színészi játék, a gyengébb szkeccseket is elviszi. A legtöbb humorista nem ennyire jó színész. És ha ez nem lenne elég, jól is énekelnek, ami újabb készség. A témák és a megközelítés tulajdonképpen mindent lefednek. Hiszen minden rész egy másik sztori. Tehát nem egy adott világ, vagy a fekete szubkultúra vagy ilyesmi. Vannak állandó, visszatérő karaktereik, így sok belső poén is adódik. Én ezek közül most csak Wendellt a geeket emelném ki, mert az amcsi filmek a számítógép kattant geek arcokat mindig egy fehér srácként jelenítik meg. Ezt is ironikus módon kommentálták. „Az hogy a feketék egyenlő bánásmódért küzdenek a filmiparban a szerepekért, nem csak menő szerepekre, hanem a ciki, perverz, és vállalhatatlan karakterekre is vonatkozik.”

Aztán megtörtént az is, hogy az amerikai elnöknek annyira tetszett az egyik rész, hogy a „Luther a fordító” részt egy fehérházi ünnepségen maga is használta.
Ez egyébként magában is annyira szürreális, hogy nehéz mit is mondani rá. Mindenesetre Obamának jó a humora.

Egy két rész meg mém lett, vagy még több, mert a kortárs élőbeszédbe is beépült, sokszor az adott Key & Peele résztől elrugaszkodva.
Slappass (extremely crazy person).
Nooice (az epicre egy új szinonima) kb. Széééép, Eeeeez igen, Amikor így megnyomod. Bátran mennek bele olyan témákba is, ami elsőre, azt hiszed, hogy… aztán meg… nem akarom lelőni a poént.  Ez egy oktatófilm is lehetne, mindenki számára. Pont az a szép benne, hogy egy átlagos humorista csinál egy melegeket leoltó poént, de K&P úgy mesél el egy szituációt, hogy továbblép egyet, és hozzátesz a közös tudatalattinkhoz. 
Mi van, ha tényleg megjelenik Isten? God Visits a Prayer Group
A másik módszerük, hogy a végén mindig van még egy csavar. How Not to Test Out Mattress
Néha annyira szürreális, ami rögtön átvezet egy teljesen másik Key & Peele dimenzióba. Mexican Standoff, Battle of the Mouth-Noise Artists
Ami egyszerre Jaques Tatit, Monty Pythont, abszurdot, szürreálist és mindent megidéz, ami inkább az európai humor hagyományos fegyvertára. A feketék sem csak azt szeretik benne, hogy kifigurázzák a fehéreket, hanem az afro-amerikaiaknak is görbe tükröt mutatnak. Úgy, ahogy egy fehér nem azért nem tudja megtenni, mert az rasszista lenne, hanem mert nem érti a belső kulturális kódokat.

De ez számunkra is szórakoztató, úgy, hogy mi nem értjük teljesen vagy nem tudjuk, hogy nem értjük teljesen. Nem gondolnátok, de ebből az epizódból jön a Get Out című arthorror-film alapötlete. Ez konkrétan azokat a feketéket oltja, akik nem is értik, hogy ők bohócnak vannak használva. Akik mindig mosolyognak, meg húdehepik, puhák és fogyaszthatóak. Meg ez sokaknak egyfajta katasztrófaturizmus. Ennél tömörebben nem lehet lefesteni, mint ahogy Vince Staples teszi.

Nat King Cole, és Louis Armstrong azért mosolygott mindig, mert félt. Ez nem vicc, ez egy maszk volt.
Armstrong két évet ült a fiatalkorúak börtönében, mert elsütött egy éles fegyvert. Karneválkor a levegőbe lőtt.

De mondom másképp. Nat King Cole, és Louis Armstrong azért mosolygott mindig, mert félt. Ez nem vicc, ez egy maszk volt. Armstrong két évet ült a fiatalkorúak börtönében, azért de tényleg azért, mert elsütött egy éles fegyvert. Karneválkor a levegőbe lőtt. Mivel az életútját már ismerjük, tudjuk, hogy nem gengszter, hanem egy csupaszív forma volt. Igen, ilyen hely volt dél, ahol egy fiatal srácot bevágnak két évre, kamu indokokkal. És ez még egy finom történet.
Ahogy írom ezt a cikket, bizonyos dolgokat nagyon nehéz átadni. Nekünk nagyon hollywoodi, kontúros, túltolt képünk van a feketékről. Ezen a közmédia által megütött hang se segít. Aminek feladata is lenne egyfajta nevelése a társadalmi nyilvánosságnak. Hisz ez a közös valóságunk.

Képzeld el, hogy amerikai fekete vagy.
Kik a hőseid feketeként? Ha egy autószerelő műhelyben is dolgozol, és nem tudsz sokat a politikai szereplőkről. Három emberről azért biztos hallottál. Martin Luther King tiszteletes. Meggyilkolták. Malcolm X. Meggyilkolták. Huey P. Newton (Fekete Párduc/Black Panther party). Meggyilkolták.
Tehát a három legismertebb fekete mozgalom vezetője erőszakos halált halt. Ezek egy része máig felderítetlen ügy. Elég nehéz ezután azt mondani, hogy nem alakult ki egy kis paranoiád. Ez nem túltolt politikai korrektség. Ez tény. A meggyilkolt fekete zenészeket el se kezdem sorolni. Sam Cooke stb. Nem a rapperekről beszélek, akkor még nem voltak.

Egy kis teszt. Szerinted az Amerikai Egyesült Államok lakosságának hány százaléka afro-amerikai? Körbekérdeztem (a szociológia végzettségű barátaim között) és még ők is fölé lőttek, a többiek még jobban. Elárulom 12,8%. Most kapkodhatsz az okos telód után. Ez az igazság. Igen, ennyire kevés. Ja, hogy Eddie Murphy, meg NBA, meg rapvideók. Hát igen és ebbe benne vannak azok is, akik negyed vérek, halvány vajkaramellák. A másik dolog, nem mindenki polgárjogi harcos, legtöbben nem akarnak belemenni. De és ez egy kapitális DE. Egy Charlie Sheenről igazi nevén Carlos Estevez, nem az jut eszedbe, hogy latino. Pedig az. De egy feketén rögtön látszik, és ennyi.

Jordan Peele horrorjai, a Get Out, és az Us, több szinten is értelmezhetőek. Benne van, hogy ezek a metaforák, hogy a feketékben van egy furcsa paranoia. Ez nem füvezős, egyetemi szakkörös belemagyarázás, hogy a csajok azt higgyék, penge vagy. Ne feledjük ez egy olyan ország, ahol tényleg nagyon sok a lőfegyver és a személyi erőszak. Valahogy a kultúra része. A megoldási mechanizmus része, hogy kezedbe veszed a törvényt. Kanadában több a lőfegyver a lakosság arányához képest, de negyedannyi az erőszak. Azt akartam elmondani a nyilvánvaló agresszió mellett, hogy van ennek kulturális része is. Ha egy fekete kitalál valamit, legyen az zene vagy bármi, akkor sokáig az volt a módszer, hogy vagy egy az egybe lelopták. Lásd Elvis és a rock ’n’ roll. Igen azt is feketék találták ki.
Elvis első albumán az összes dal fekete előadók számai. Ha ezt nem lehetett, akkor, egy puha palit tolnak, aki szalonképes, mint Drake, aki szintén mások stílusait lopkodja, akik autentikusak. Ez az úgynevezett vulture culture, keselyűkultúra. Én személy szerint azért írtam ezt így meg, mert elpoénkodhattam volna két humorista viccein és rövidebb a cikk. Tisztelem Jordan Peele-be, hogy a marháskodások, meg a családbarát kiscicás (Keanu) matiné után amint lehetősége volt belenyúlt a tűzbe.

Mi lehet a legnagyobb dolog, ami a műsorotokkal történhet? Peele válasza: „A legnagyobb dolog, ami a műsorommal történhet, az, hogy egy gyerek 75 év múlva megnézi, azt mondja. Ez miért vicces? Nem értem. Ez azt jelenti, hogy remélhetőleg az amerikaiak a közeljövőben megoldják a rasszizmus kérdését, és így a gyerekek nem fogják megérteni a rasszizmus kérdésének humorát. Ezt remélem.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása