Barion Pixel

Könyvzóna Hetyivel – Krusovszky, Iles, Simmons

Petke Balázs

2021.06.28.

5 perc

Szeretném számotokra hirdetni az igét időnként, hogy a könyvolvasás élménye semmihez sem fogható. Minden könyv egy utazás, egy út el innen a valóságból, át egy másik világba, amelyet az író és te, mint olvasó létrehoztok.

Ti ketten megalkotjátok a történetet minden részletre kiterjedően. A tényeket, a cselekményt, a hangulatot eléd tárja az író, majd a sajátos fantáziád pedig hozzáteszi a vizuális képet és minden egyéb részletet. A karakterek ruháinak, hangjuknak, az illatoknak, a helyszíneknek a megidézése már rád, azaz olvasóra vár.
Imádom a filmeket, de igazi szenvedéllyel a könyvek iránt érzek már egészen kiskorom óta. A filmekbe belemerülünk, de a mozi, mint produktum, egy annyira összetett művészeti forma, ahol az alkotók a legapróbb részletekig mindent a nézők elé tárnak. Nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni a teljes képet.

A könyv más. Az olvasás arra sarkal minket olvasókat, hogy az első oldaltól kezdve, szépen fokozatosan bontakozzon ki a fantáziánk az író elbeszélésével párhuzamosan. Ha jó egy könyv, teljesen el tudunk merülni soraiban és fejezetről fejezetre építhetjük, formálhatjuk a hozzá passzoló, saját vizuális verziónkat. Ezért is érezzük egy-egy könyv alapján készült film megnézését követően, hogy bizony a könyv jobb volt. A legtöbb esetben azonban nem a rendező tehet erről. Egyszerűen a mi fantáziánkban életre kelt világ lesz az, amely számunkra a legizgalmasabb, a legjobb forma. Nagyon intenzív élmény, amikor kifogunk egy jó könyvet és a társunkká válik a szürke hétköznapokban. Várni az estéket a folytatással, vagy éppen a bankban, amikor a sorszám szerint várakoznak előttünk 10-15-en, sebaj, már vesszük is elő a könyvet és haladunk tovább az íróval, a közösen épülő izgalmas világunkban. Időnként ajánlok nektek olyan könyveket, amelyeken én már túl vagyok és a fentiekben említett élményeket számomra megadták. Íme az első adag:

Krusovszky Dénes – Akik Már Nem Leszünk Sosem
Krusovszky Dénes a nemzedékének egyik legjelentősebb költője. Első regénye generációkon és országhatárokon átívelő történet. Szerintem eszméletlen jó korképet ad a 80-as évek magyar életérzéséből. Nagyon visz a történet és nem is annyira a cselekményével, sokkal inkább a karakterek kibontásával, a leíró részek egyedi stílusával fog meg a regény.

Mikor olvasd? Vidd el egy nyaralásra tavasszal, nyáron, vagy végezd ki otthon egy hétvége alatt nekifutásból.
Körítés, körülmények az olvasáshoz – Fröccs. Sportfröccs a napsütésben. Nyaralóház verandája és amikor időnként felnézel, óriási ősfákat látsz, vagy a vizet, tavat.

Greg Iles – Mississippi trilógia
Na ez az a regény, ami az abszolút lerakhatatlan kategória. Amerika sötét déli világában játszódik a történet és talán még soha nem olvastam olyan velejéig gonosz karakterekről, mint akik a Mississippi állambeli Natches közeléből irányítják bűnbirodalmukat. A Ku Klux Klánból kivált mellékszervezet legbefolyásosabb és leggazdagabb tagjai ellen veszi fel a küzdelmet a város polgármestere, Penn Cage. Az ő szemszögéből merülhetünk bele ebbe az izgalmas történetbe. Mindezt egy nagyon hatásos formai megoldással teszi az író, végig egyes szám első személyben és jelen időben mesél, így fokozva és fenntartva folyamatosan a feszültséget.  

Hol olvasd? Bárhol, bármikor, még abban az esetben is, ha csak éppen 10-15 percnyi szabad időd szabadul fel. Egészen rövid fejezetekre épülnek a könyvek, folyamatosan váltakoznak a helyszínek, szituációk.
Körítés, körülmények az olvasáshoz – Ennyi feszültség és izgalom ellazításához a whiskyt ajánlom. Stílusban is passzol a Mississippi életérzéshez. Zenei hangaláfestésként pedig passzolna a hangulathoz Dave Grushin zeneszerző A Cég című filmhez írt zenéje, vagy valami hasonló.

Dan Simmons – Terror
Dan Simmons egyik legjobb könyve. Jó nagy menet ez a könyv a maga apróbetűs 700 oldalával, de annyira magával ragadó ez a speciális helyszínen játszódó, gótikus hangulattal megírt vérfagyasztó történet, hogy sajnáljátok majd, amikor véget ér. Nehéz lesz visszatérni a valóságba és még nehezebb lesz új könyvet választani a következő élményhez. Simmons egészen biztosan nagyon hosszadalmas háttérmunkát végzett a Terror megírása előtt, mert az ő és a segítséget adó kutatók, asszisztensek tematikus nyomozómunkái mind-mind visszaköszönnek az apró részletekig kidolgozott leíró részeken. Akinek van hangulata egy hátborzongató sarkköri expedíció drámába és annak őrületébe futó történetének elolvasására, az nem fog csalódni. Felejthetetlen remekmű.

Mikor olvasd? Ne vidd el bankba, postára a várakozáshoz – ahhoz ez túl vastag kiadvány. Várjon csak otthon este egy egy hosszabb elmerülés idejére.
Körítés, körülmények az olvasáshoz – Otthon, este, háttérben szól a klasszikus zene, persze nem Strauss. Inkább Wagner. 😊

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jeff Vandermeer – Déli végek trilógia

Moro úr sikeres lefagyasztása

Hermann Hesse: Üveggyöngyjáték

Az Incal nyomában

Gustaf Skördeman – Geiger

Viktor Pelevin: A sárga nyíl