Barion Pixel

Magnum, de nem jégkrém!

Galkó Máté

2021.07.28.

2 perc

A világban mindenhol ott vannak a magyarok! Hát pont az egyik leghíresebb fotóügynökség alapítói közt ne lenne magyar? A Magnum alapítója ugyanis, David „Chim” Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger, William Vandivert mellett Robert Capa, azaz a budapesti születésű Friedman Endre.

A Magnumot 1947-ben Capa ötletére alapították Párizsban. Hogy mennyire jó volt az ötlet bizonyítja, hogy mára a hírben talán csak a Reuters múlja fölül. 74 éves működése során az alapítók mellett az ügynökség tagjai a fotózás olyan nagy alakjaiból kerültek ki, – a teljesség igénye nélkül – mint Marti Parr, Elliott Erwitt, Steve McCurry vagy Ernst Haas. Külön érdekesség, hogy a cég tulajdonosai maguk a fotósok, mint részvényesek.

A Magnum alapítványát 2007-ben hozták létre New Yorkban. Ők osztják ki például a 30 év alatti fotós nők részére az Inge Morath Awardot, valamint a Magnum Foundation ösztöndíjat. Photography and Social Justice programjuk a társadalmi igazságosságra koncentrál.

Az Atlantisz Könyvsziget állandó kínálatából, három kötetet ajánlunk nektek:

Magnum Contact Sheets
Thames & Hudson, 2017
524 oldalon 206 fekete-fehér és 240 színes fénykép

Az ügynökség leghíresebb képeit tartalmazza azok kontaktjaival együtt. Látható mely fotók közül választotta ki a képet a fotós, amit általában színessel jelölt be, így láthatók a fotótörténet kultikus darabjainak több alternatívái is.

Magnum Streetwise
Thames & Hudson, 2019
384 oldalon 329 fekete-fehér és színes fénykép

A manapság oly népszerű street photography gyűjtemény Magnum módra, az ügynökség fotósaitól. A kötet komplett körképet ad a témában Cartier-Bressontól Bruce Davidsonon keresztül a legígéretesebb fiatalokig. Az erős képanyagot írásban történetek, anekdoták egészítik ki.

Magnum Manifesto
Thames & Hudson, 2017
416 oldalon több, mint 500 fotóval

Nem csak egy sima album. Clément Cheroux szerkesztő arra vállalkozik, hogy bemutassa miként igazodnak el a fényképészek a fotó, mint művészeti tárgy, és mint dokumentum között. A könyv három részben tárgyalja az ügynökség történetét a fotósok tagságának időrendjében.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jeff Vandermeer – Déli végek trilógia

Moro úr sikeres lefagyasztása

Hermann Hesse: Üveggyöngyjáték

Az Incal nyomában

Gustaf Skördeman – Geiger

Viktor Pelevin: A sárga nyíl