Barion Pixel

Netflix vs HBO GO! – pro és kontra

Benedek Csanád

2021.09.10.

17.5 perc

Van már hasonló cikk az interneten, de nem kell nagy kém legyél, hogy a legtöbb nem újságírás, hanem fizetett tartalom. Kicsit amúgy megrettentem, hogy hogyan és mikor néztem meg ennyi filmet és sorozatot. Van-e nekem életem, barátnőm, kutyám? Jelentem a háromból kettő van. Mindegyik ugat rám. Mások véleményét, ízlését is figyelembe vettem a cikk írása során.

A célom nem az volt, hogy teljes képet adjak, és egy emberi élet kevés ahhoz, hogy az összes jó sorozatot, filmet lássam, lássad. Próbáltam olyan szempontok szerint válogatni, hogy ha megnézed valamelyiket ne azt érezd, na tessék, elraboltak megint egy órát az életedből. Sorozatokkal voltam a legszigorúbb, tudom, hogy van sok jó még ezeken kívül is. De én szigorú tanár bácsi vagyok: 70%-tól adok csak kettest.

Data is the king

A járvány hullámai alatt, amikor már rengetegen dolgoztak home office-ból és digitális oktatás folyt, és az emberek jelentős része alig mozdult ki a négy fal közül, akkor sokan fizettek elő olyan szolgáltatásokra, akik amúgy eddig nem mozdultak ez irányba.

Az online platformok közül A Netflixet körülbelül az előfizetők 59%-a, a HBO GO-t pedig 37% használja. Az adatok azért is nehezen belőhetőek, mert ez már egy másfajta hozzáállás. A streaming-előfizetés nem feltétlenül olyasmi, mint egy mobildíjcsomag, hogy hűségidő ajánlott, és az előfizetés folyamatos: vannak, akik csak időszakosan fizetnek elő 1-2 hónapra, amikor a kedvenc sorozatukat végigtolják, vagy a gyerekek miatt őszi, téli, tavaszi szünetre. Sokféle felhasználás létezik, de a streaming valójában inkább hasonlít valamiféle videotéka bérlethez, mint egy lineáris tévészolgáltatáshoz.

Amikor ment a Trónok harca befejező évada, valószínűleg az HBO GO kerül ki győztesen, amikor épp a Stranger Things vagy a Dark befejező évada, lehet, hogy a Netflix került előnybe.

A magyar fogyasztók, bármiről legyen szó, nagyon árérzékenyek. Az HBO GO még mindig versenyképesebbnek tűnik a maga 1890 forint/hó havidíjával, míg a Netflix, ahol a díjcsomagok ára 2490 forint és 3990 forint között van havonta. Utóbbinál a próbaidőszak viszont 30 nap, míg az HBO GO 7 napig használható ingyenesen. Ezeken kívül még van számos olyan tartalomszolgáltató, amely jelen van a hazai piacon, de számottevő felhasználószámmal valószínűleg csak a két nagyobb szolgáltató rendelkezik. Van még RTL Most+, TV2 play is, de ezeket most hagyjuk is. Aquila non captat muscas, vagyis sas nem kapkod legyek után.

Nem hiszem, hogy a Disney vagy egyéb csatornák meg tudnák szorítani őket. Eleve az HBO GO-n van egy Disney részleg. Lássuk be, a Mandaloriant mindenki fájlmegosztókról letöltve nézte.

Ez is az, és az is ez

Az HBO saját produkciói egy nívós hagyományt képviselnek. Az HBO GO célzottan lő, a Netflix golyószóró. Most aztán nehogy az jöjjön le, hogy a HBO a kifinomultaknak szól, míg a Netflix a parasztoknak! Inkább úgy mondanám, hogy a Netflix a „nagy Tesco”, ahol WC-illatosító és Nobel-díjas regény, 390 forintos bor és luxuspezsgő is van. A HBO GO meg törekszik egy konzisztensebb szelekcióra. Tegyük hozzá, hogy mindkét cég elvileg a mi kegyeinkért küzd, tehát egy a céluk, alapvetően hasonlítanak egymáshoz. Én csak kiemeltem azt, amiben erősebbek vagy gyengébbek egymásnál.

Miben erős a Netflix?

Gasztrófilmekben, gyerek és egyéb animációs filmekben mindenképp. Hiszen elérte, hogy az összes Miyazaki film felkerüljön a kínálatába. Ismeretterjesztő és dokumentumfilmekben, sportdoksikban is erős. Furcsa, hogy sok, akár díjat nyert doksit is úgy kell kibányászni a platform mélyéről.

Miben gyenge a netflix?

Egy tucat 12, avagy 120 deka maradhat?
Ha nem tudod, mit keressél, elveszel a gagyi sorozatok és talmi filmek végtelen zuhatagában. Követhetetlen mennyiségű, és beláthatatlan végű sitcom és egyéb bizbasz.

Van ez a kereskedelmi logika, hogy ha megy egy sorozat, akkor nyújtják, mint egy rágógumit,
amint jelentősen veszít, a népszerűségéből gyorsan összecsapják a végét.

Tulajdonképpen a Netflix nem akar jobb lenni, mint bármelyik kereskedelmi tévé, ugyanazt a végtelen giccsdömpinget borítja ránk. Csak itt egyszerre látod.
A látványosan reklámozott és kiemelt zászlóshajó sorozatok mindegyikére jut 50 futottak még.

Netflix top sorozatok

Dark

Német időhurok sci-fi, ami rögtön a legjobbak közé került. Nem igaz, hogy lapos a vége. A csajod lapos. Érveim súlya alatt megtört minden kritika. Mint az idő, ami visszagörbül magába.

Nena Irgendwie · Irgendwo · Irgendwann című slágerét már sosem fogod ugyanúgy hallani, ha megnézed a sorozatot. A számnak amúgy meglepően mély a szövege.

Stranger Things

Most mit mondjak, összemixeltek mindent, ami jó volt a nyolcvanas években. Pop-kulturális vegyestál, de jól erjedt meg az első két évad. Retró borzongatás.

Brand new cherry flavour

Az új kedvenc. Misztikus thriller, vagy fejlődéstörténet? Mindenesetre, aki másnak vermet ás, kilóg a bele. Szó szerint.

Peaky Blinders

Most meg fognak késelni ezért Birminghamben, de ebben érzem a hongkongi gengszter drámák hatását. Csak egy bajom van vele, hogy ennél kicsit koszosabbak voltak ezek a szén és alkohol fűtötte idők. A látványtervező egy elit magániskola falai között nőtt fel, kicsit túl elegáns mindenki.

House of Cards

Sokan nem tudják, de ez egy angol sorozat amerikai remake-je, ettől függetlenül jól belevisz a hatalom akarásának világába.

Machiavelli és Nietzsche összefogott és megírta a forgatókönyvet.
Kevin Spacey hátborzongatóan gonosz.

The End of The F…ing World

Két évad. Tökéletes. Kötelező. Filmköltészet és anarchia.

Bojack Horseman

Szintén anarchia, de egzisztencialista formában. Rajzfilm még sosem volt ennyire kierkegaardi. Dán filozófusok ismerete nélkül is tökéletesen élvezhető.

Giri/Haji (2019)

Japán jakuzás krimi Londonban. Megjegyezném, hogy 100%-ot kapott a Rotten Tomatoes-on.

Love and anarchy

Véletlenül szúrtam ki. Végre nem egy idősebb pasi nyomul rá egy fiatal csajra, hanem egy fiatal pasi egy idősebb lányra. De ennél több van benne. Szeretni fogod, ha van humorod.

Beastars

Felnőtt rajzfilm tinédzsereknek. Sajátosan kinky és fétisgyanús tiniknek (?!?) szánt, Netflix által futatott animális anime sorozat.

Love, Death & Robots

Ajándék ez az animációs sorozat. Minden részt más rendező készített.

Black Mirror

Mit mondjak?! Már most klasszikus. Jövőkép sosem volt még ennyire sötét. Itt is változó a színvonal, de sosem megy egy szint alá.

The Witcher

Beírtam ide, mert mindenki imádja. Háááát, én nem, de ez most nem rólam szól.

Narcos

Mindenki kedvence. A kokó most nagyot megy. Csak ne akarj drogbáró lenni a budapesti éjszakában miatta, mert könnyen sírni fogsz és árpás lesz a szemed!

Wet hot american summer: first day of camp

Negyvenes színészek játszanak 15 éveseket, akik azt hiszik húsz évesek. Könnyed szórakoztatás magas fokon. Jutalomjáték.

Midnight dinner

Egészen különös, meditatív hatású, humoros sorozat, aminek minden részében van egy kis titok, egy kis emberség és egy új étel. Ami nem biztos, hogy ízleni fog, de az élet egy-két falatját le kell nyelni.

Ha most az kérdezed, hogy például miért nem írtam a Breaking Badet? Azért mert az eredetileg AMC kábelcsatornán volt látható. Sok sorozatot hagytam ki, ez legyen az én bűnöm.

Netflix doksik

A Netflixet sok minden miatt lehetne kritizálni, de jól érezte meg a lehetőséget, és biztos, hogy hatalmas lökést adott a dokumentumfilm készítőknek. Igenis kíváncsiak vagyunk a valóságra.

Last Dance

Michael Jordan szobrot emel magának filmből. Laikusoknak 10/10. Bulls-rajongóknak 10/15. Kosárszakértőknek: vegyél vissza Jordan. Barkley egyszer egymaga, egy közepes csapattal elpakolta az egész sztárbandádat, mégpedig a döntősorozatban. Payton majdnem mindig megfogott, nem segített a zsenid esetében. A vékony újonc Iverson a 183 centijével többször is iskolát adott neked. Luc Longley nem létezik, vagy mi van? Ő is last dance-elt. Ja, őt nem szereted, akkor már nem is létezik. Ez egészen sztálinos volt Michael.

Tiger king

Magánállatkertek. Tigrispokol és pénzmennyország. Amerika alulnézetből.

Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer

Tigrisek helyett macskák, és egy elképesztően para sztori.

Hip-Hop Evolution

Egy adott zenei stílusról szóló doksi sosem volt még ennyire informatív és szerethető.

Fear City: New York vs The Mafia

Megtudod belőle, hogy azért nem olyan suttyók ezek a maffiózók, mint ahogyan a filmek sugallják. Rafkós trükkök magas fokon.

This is Robbery: The World’s Biggest Art Heist

Van az a szint, amikor azt hiszed, hogy ez egy annyira jó, híres és patinás étterem, hogy itt elképzelhetetlen, hogy átverjenek. Na, ez az, csak sokkal nagyobban. Dollármilliós lehúzások. Ja, bocs, én is azt hittem eredeti.

Last Chance U (egyetemi csapat sport dokumentumfilm)

Minden évben egy másik egyetemi csapathoz mennek el. Kis lehetőségek és nagy személyes drámák. Vér, izzadság és könnyek. Magyar edzőknek kötelezővé tenném.

Hot Girls Wanted

Hogyan darálja le a pornó a lányokat, akik azt hiszik sztárok lesznek. Spoiler. Nem lesznek.

Streetfood: Asia

Oda akarsz menni, meg akarod enni. Ennél több nem is kell.

II. rész

Lessük meg, hogy a kábel tévés idők nagy medvéje miként teljesít a digitális világban.

Miben erős a HBO GO?

Az sem véletlen, hogy kis böngészés után az NCORE, Piratebay vagy a szép emlékű torrentevalon nagyrészt HBO GO sorozatokat találsz. Az évek és a rutin is a GO mellett vannak. Hiszen a régi produkcióik is megtalálhatóak itt.

Imdb 7+-os szelekciójuk világbajnok. Ez egy jó ötlet, ott ritkán nyúlsz mellé.

A HBO GO erőssége, hogy szerzői filmeket támogat, és jobb ízléssel készítenek, támogatnak produkciókat.

Nem tudom a pontos okát, hagyományok, szerződések, kapcsolatok, de a HBO-ra az új egész estés filmek (pl.: Jojo Nyuszi) hamarabb kerülnek fel, mint a Netflixre.

Filmekben és magyar filmekben is igen kiemelkedő a HBO.

Más az országos fiókrendszere is, mint a ’flixnek, a HBO terepen dolgozik, jobban ismeri egy adott ország sajátos ízlését. Tegyük hozzá régebb is van ebben az iparban! Ez még változhat a Netflixnél is.

Sajátos a remake-rendszere. Ha valami bejött, akkor abból több helyi verzió is készül, és meglepően jó mindegyik. Az Eufóriából, Az arany életből és a Terápiából is országonként van saját verzió.

A HBO sosem vált olyan szitokszóvá a filmesek körében, mint néha a Netflix, és maga a Netflix is törekszik másolni a HBO saját gyártású metodikáját. Csak nem mindegy kik ülnek a döntéshozó székekben.

Miben gyenge a HBO GO?

Nincs annyi pénze (mondjuk hitele se) mint a Netflixnek. Ezért nem tud annyi produkciót berendelni. A Netflix berendelte, a Netflix gyártja, szinte már közhely lett. Ha a HBO melléfog, jobban megérzi, sok produkcióján látszik, hogy nagyot akarnak ezzel is menni csak nem jött össze. Ha egy olyan sorozat, amire minden zsetonját feltette a szolgáltató, (mint például a His Dark Material) nem jön be, jobban fogja érezni a többi produkció büdzséje is.

Ízlésbeli kérdésekbe nem mennék bele ,mert, ez nagyon relatív, hogy ki miért mikor mit néz, és mit szeret. A HBO lassabban mozdul az új trendekre, a Netflix szinte diktálja azokat. Igaz sokszor melléfut.

HBO GO sorozatok

Game of thrones

Figyelj, egy élet végignézni, vegyes a színvonal, néha viszont nagyon jó. Ha nem fogod soha végigülni, a Fattyak csatája részt nézd meg. Élvezhető háttértudás nélkül is. Kevés ilyen jól összerakott csatát láttam filmen, ez az egyik.

True Detective

Írnom kell ide bármit? 10/10

Eastowni rejtélyek

Úgy néz ki szép csendben ez lesz a következő, vagy már most a nagy durranás. Nem időpazarlás. Egy kisvárosi nyomozó keresi a gyilkost és önmagát. Nehéz mindkét puzzle-t jól kirakni.

Maffiózók

Ugye a HBO-nak hatalmas múltja van, a Netflix csak most próbál történelmet csinálni. Én most nem is erről a zseni sorozatról beszélnék, hanem hogy Gandolfinit, aki ezelőtt nagyon sok filmben karakterszínész volt, nem tudod már annak látni. Mindenhol Tony Sopranót látod.

Drót

Ugyanúgy, mint a Maffiózók, abszolút klasszikus. Elképesztő a HBO felhozatala. Nyugodj békében Michael K. Wiliams a.k.a Omar! És Gandolfinit se feledjük!

Chernobil

Nem akartam megnézni, tényleg megérdemel minden díjat. Érzed magadon a fullasztó kommunista éra cigarettaszagú, műszálas inges fojtott levegőjét. És a sugárzást.

Fun fact top listás infó: A Stakka Bo zenésze, rappere, ez a szőke pornóbajszos fazon rendezte a Chernobilt,
ha hiszed, ha nem. A klip megnézése kötelező, miatta írtam meg az egész cikket.

The Night of [Aznap Éjjel]

Riz Ahmed itt tűnik fel először. John Turturro briliáns. Izgalmas krimi, és börtönfilm. Alap.

Briliáns barátnőm

Ha lány vagy ez kötelező. Két lány barátságát veszi végig egy életen át. Két sors, más társadalmi osztály, lehetőségek és döntések. Háttérben az olasz történelem. Szívszorítóan szép. Elena Ferrante méltán híres regényéből készült. Igazából azt kell elolvasni. De a sorozat is több mint rendben van.

Eufória

Az amerikai tinidráma, ami egy korosztály hangja lett már most, az azonos nevű izraeli sorozat alapján készült. A HBO-nál ez gyakori.

Az Ifjú Pápa/Új Pápa

Sorrentino vizuális orgazmusa, Jude Law, mint pápa, mi kell még. John Malkovich a második szériában.

Watchmen

A zseniális képregényből film, majd abból sorozat. Nem baszták el, már ez csoda. Jó lett, nyugi!

ZeroZeroZero

A sorozat a kokain útját mutatja be Amerikából Európába.

Babilon Berlin

Dekadens idők és bizarr helyzetek az 1920-as években. Az HBO GO bár nem hiszem, hogy erre készült tudatosan, de nagyon színvonalas történelmi tablókat tár elénk.

Félsikerek, de sikerek

A farkas gyermekei és a Westworld

Ridley Scott sorozata. Nagyon jól indul, de szerintem ne nézd meg, azért van itt, mert annyira jól indul. Ez a sorozat olyan nekem, mint amikor a kedvenc gyereked herkás lesz, nehéz elereszteni. A Westworld ugyanez, az első évad tökéletes, aztán elvesznek a túlkombinálásba.

Ugye az a nehéz a HBO-val kapcsolatban hogy olyan nagy múltja van, hogy nem sorolhatom fel az elmúlt 30 év sikersorozatait mind, a Band of brothers-től, Sex és New Yorkon át Ali G-ig.

Stand up

Mint mondtam ez is ízlés kérdése. Nem szeretném összehasonlítani a humoristákat. A különbség talán annyi hogy Netflix behúzta a sztárok sztárjait. Dave Chapelle, Ricky Gervais, Bill Burr, Kevin Hart, de itt van a sajátos humorú Bo Burnham, és a Pretend It’s a City-t is a stand-uphoz raknám.

Jim Jefferies-t azonnal nézzétek meg, amíg le nem szedeti valami PC-náci. Róla külön is fogunk írni.

A HBO GO-n szereplő stand up-osok nem rosszabbak, és nincs „de” vagy „csak”, egyszerűen alternatívabbak: Bill Maher, John Oliver satöbbi satöbbi. Bátran próbálkozz velük! Ja, és Girl Power. Itt vannak többen a csaj stand-upperek: Whitney Cummings, Sarah Silverman, Amy Schumer, Rosie O’Donnell.

Konklúzió

Ha inkább színvonalas, egész estés filmeket szeretnél nézni, a HBO GO-t válaszd, ha sorozatokat, akkor a Netflixet. Ez elég salamoni döntés volt. Természetesen mindet le is lehet tölteni. Az illegális. Kockáztass! Kell egy kis kaland az életben.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása