Barion Pixel

Palm Daddy: az ember, akinek kilenc élete és öt karrierje van egyszerre

Benedek Csanád

2022.08.03.

17.5 perc

Shaun Palmer az extrém sportok keresztapja

Shaun P. Diddy profi snowboardos, síző, mountain bike-os és motokrosszbajnok. Hozzátenném, hogy mindegyikben pro szinten. Ehhez egy élet is kevés, de egy embernek mindenképp. Ezt úgy látszik nem közölték Shaun Palmerrel, mert ő mindegyik szakágban maradandót alkotott.

Az autóversenyzést nem is írtam, abba csak jó volt. Más egy kvázi „jó” szinttel is lehoz egy futottak még, de tisztességes karriert. Nem így „Napalm” alias „Palm Daddy” alias „The Palm” alias „Pizzalm” alias „Mini Shred” alias „Shaun P” (nem összekeverni Sean P(rice)-szal), akit neveznek extrém sportok egyik alapító atyjaként is. Mindenhol ott volt, legfőképpen ott, ahol nem akarták, hogy ott legyen.

Lézetik egy angol kifejezés, amit szó szerint rá formáltak, és a hasonló bekategorizálhatatlan karaktereket ez alapján próbálják most bekategorizálni, „scene-stealing multi-sport performer”. De ilyen nem sok van.

1998-ban a USA Today címlapján feltették a kérdést, amely meghökkentette a sportvilágot:
Shaun Palmer a világ legnagyobb sportolója?”

Nem számít milyen sportágban (snowboard, síelés, motokrossz, hegyi kerékpározás, rallyversenyzés), ő lesz az első. A „Pálma” viszi a pálmát. Eltekintve a fiatalkori beképzelt hozzáállásától és punkos polgárpukkasztásaitól, a győzelemre való törekvése és eltökéltsége, szorgalma egész karrierje során megkülönböztette őt, mivel gyakorlatilag minden sportágat uralt, amit választott.

Horstman Glacier, Blackcomb – 1992. Fotó: Dano Pendygrasse
Jimmy Lewis & Shaun Palmer – 2009. Fotó: Drew Ruiz
Lake Tahoe – 2015. Fotó: Greg Bible

Palmer fenyegetést jelentett a világ legjobb sportolói közül néhányra (olyanokra, akik évekig edzenek azért – még pontosabban az életüket teszik fel arra, hogy kihozzák magukból a maximumot egy adott sportágban), erre megjelenik ez a faszi, úgy tűnik nem is veszi komolyan, és megszerezi az aranyat.
A snowboard világára gyakorolt ​​hatását sokan elismerik, de legalább olyan jelentősek a downhill montis eredményei, motokrosszban is profi volt, és ha akarta, akkor a síelés, sí cross ágában is. Palmer jelentős szerepet játszott a snowboard sportág fejlődésében, és antikonformista hozzáállásával a 80-as évek második felétől közel egy évtizeden át a snowboard sport egyik meghatárzó arca volt.

Mt Rose Backcountry – 1987. Fotó: Bud Fawcett
Big Bear Mountain – 1993. Fotó: Jon Foster
1993. Fotó: Jon Foster

Palmer világossá tette, hogy a snowboard életstílusnak számít. A gördeszka, a BMX és a szörf mellett ez volt az a sport, ahol a „sportolók” nem voltak klasszikusan irányítható karakterek. Öntörvényű, művészi, szabad vagy önpusztító életet élő arcok, akik amúgy tényleg szorgalmasan gyakoroló sportolók is egyben. Egy külön cikk témája lehetne, hogy a klasszikusan népszerű sportágakban (foci, kosár, tenisz, golf) is mennyire ment a füvezés, kokózás, piázás, nyugtatózabálás, csak ott volt egy keretrendszer, egy fényesre polírozott marketing.

1988. Fotó: Bud Fawcett

Palmer története kétségtelenül egyedi, egy hiányzó apafigura, akinek állandóan bizonyítani akar, az adrenalin és sikerhajhászás mesteri fokon, valamint a könyörtelen, és egyesek szerint páratlan nyerési vágy körül forgott az élete, bármilyen sportról is legyen szó. A levezetés pedig a kábítószer és az alkohol, és annak romboló hatásai.

Az ember, aki tahónak vagy Tahoe-ba született?
Mint egy igazi legendának, a születési dátuma sem biztos.

Palmer vagy South Lake Tahoe-ban született 1968. november 14-én, vagy San Diegóban született 1968. november 12-én. Mindkét verziót több helyen is olvastam.

Apja Tim Palmer nem sokkal fia születése után lelépett, Palmert pedig anyja, de leginkább anyai nagyanyja, Perky Neely nevelte fel, míg édesanyja alkalmi munkahelyeken dolgozott.

Fiatal korától kezdve erős érdeklődést mutatott minden iránt, ami gyors. Édesanyja 1999-ben a People Magazine-nak az mesélte: „Akár kerekeken, akár deszkán volt, szupergyorsan akart vele haladni – nem volt benne félelem.

Emlékszem, egyszer, amikor 13 éves lehetett, leteremtettem és szobafogságot kapott. Nos, erre kiugrott a második emeleti hálószoba ablakán, esett egy nagyot, majd felpattant a biciklijére és elviharzott. Ő már gyerekként is ilyen volt – mindig feszegette a határokat.”

Palmer és az ő 1959-es Cadillac Seville-je. 1989. Fotó: Bud Fawcett

Palmer a síelésben és a baseballban is potenciált mutatott, ez azért is érdekes, mert abban az időben egy szegény tahoe-i redneck kölyöknek, ha támogatják, az nagy lehetőség. A sí egy bevett, ismert sport volt, a baseball szintén. Shaun viszont beleszeretett a még gyerekcipőben járó snowboardba. 12 évesen saját snowboardot épített.

A People Magazine-nak adott interjújában Palmer elmondja: „Nem néztem videókat, mert akkor nem is nagyon voltak, meg hozzám nem jutottak el, és nem tanulmányoztam más srácokat – az alapok elsajátítása után egyszerűen csak rájöttem, hogy mit tartok helyesnek.” Mindössze három évvel azután, hogy megépítette saját deszkáját, Palmer abbahagyta a középiskolát, hogy profi snowboardos legyen.

1985-ös Snowboard Világbajnokságon, Soda Springs – Fotó: Bud Fawcett
Már tiniként is bevállalós volt. 1985 – Fotó: Bud Fawcett
A Sims kötelékében 1985-ben a Shaun Palmer név ismertté vált. Fotó: Bud Fawcett

Palmer Snowboards
Palmer-márkaépités a Palmer-emberrombolással járt együtt, de az kétségtelen, hogy a legtöbbet a snowboardnak adott magából.

Palmer világossá tette, hogy a snowboard életstílusnak számít, ez már egy másik korszak, ahol nem a szervezetek fújják a passzátszelet. A magabiztosságát fűszerezte az adottságaival. A hihetetlen összpontosítással a versenynapokon és a showmankedéssel egyedülálló kombinációt hozott létre. Ez volt a Shaun Napalm.

Nem voltak még sztájlisztok, a trash-be hajló szabad őrület vette át a szerepet. Nem volt marketinges és hypeman, aki megmondja, mit csináljon. Ő ilyen volt, begurult egy old school uszonyos Cadillacben, punkos bohócfrizurával, fényes, aranyozott, flitteres ruhában (amelyet általában az anyja varrt), így vette át a győztes trófeáját a dobogón. Eseményt csinált az esemény köré. Elvitte a show-t. Az, hogy versenyen bemutató helyett bemutatott, azt nem is mondom, az nála alap szériakellék volt.

Nevada 1990 – Fotó: Bud Fawcett

Az 1990-es években a Fungus nevű punkzenekar énekeseként is szerencsét próbált, a PlayStationnel akkoriban pedig elindított egy rendkívül sikeres videójátékot, a Shaun Palmer’s Pro Snowboardert. A harmadik snowboardos volt, aki megszerezte a saját profi signature lapját.

Tahoe City – 1992. Fotó: Bud Fawcett
Az ikonikus Sims Palmer bohócos széria 1993-ból.

Palmer snowboardos pályafutása során részesült a legtöbb elismerésben, de a magazinok is szerették, a netkorszak előtt az volt a minden. Volt többek között USA Today’s World’s Best Athlete, a Details Magazine az év sportolója díjat adta neki 1998-ban, és volt NEA Extreme Athlete of the Year 2000-ben. Ugyancsak 2000-ben Palmer lett az év Laureus World Alternatív Sportolója. 2001 februárjában pedig elnyerte az ESPY Awards Az év akciósportolója-díjat.

2006-ban Palmer helyet vívott ki magának a 2006-os amerikai olimpiai Snowboard Cross csapatba. Kvalifikálta magát mindössze egy hónappal a 2006-os téli olimpia előtt. Ezután jött az a tényleg szerencsétlen baleset, hogy mindössze két héttel az olimpia elött elszakadt az Achilles-ina, így képtelen volt az Egyesült Államokat képviselni.

2010-ben Palmer kikerült az amerikai olimpiai csapatból. Shaunnak volt is esélye, de Nick Baumgartner jobb volt nála. Ha sikerül, Palmer lett volna a történelem legidősebb embere, aki kvalifikálta magát a téli olimpiára. Minden azért a csodagyereknek sem jöhet össze. Nem lehet csodaöreg.

Snowbaord Cross világkupa kvalifikáció, Colorado – 2009. Fotó: Doug Pensinger

Tom Hsieh, a világ első snowboardos magazinjának, az Absolutely Radicalnak a szerkesztője
így foglalta össze Palmer jelentőségét a Whitelines Snowboarding című lapban:
„Shaun Palmer egyedül testesítette meg a snowboard szívét és lelkét.”

Palmer Snowboards
Na, de akkor az emlegetett Palmer Snowboards-dzal mi is van?

Palmer 1995-ben nyitotta meg a Palmer Snowboards márkáját, az extrém sportok egyik legnépszerűbb nevében látták is a potenciált sokan. De emberünk nem az a karakter, aki üzleti tervek és megfontolások mentén evezik az üzleti piacon, így hamar elengedte a saját nevének menedzselését. A Facebook-oldala szerint a Palmer Snowboards 2008-ban bezárta egyesült államokbeli irodáit, és a márka csak Európában vásárolható meg. A pletykák szerint egy svájci tulajdonos vásárolta meg a márkát örökös joggal.

Palmer a montis
Snowboardos győzelmei után nyilatkozgatott ilyeneket hogy: „Tudod, lehet, hogy fel kell adnom, mert túlságosan könnyű számomra.” Mindenki azt hitte csak az egyik nagyképű, többieket hergelő mondat Palmertől.

Shaun 1995-ben vágott bele a hegyi kerékpározásba, ráadásul a sportág legkiválóbbjai között edződve. Mindössze egy évvel később már részt vett a professzionális hegyikerékpáros sorozatokban.
Palmer sokkolta a montis világot azzal, hogy méltó ellenfélnek bizonyult. Rögtön a hetedik helyen végzett Downhillben az 1996-os világkupaversenyén, majd az 1996-os UCI-világbajnokságon második lett, mindössze 0,15 másodperccel lemaradva az első helyről. A „Napalm” csalódottan ledobta a szemüvegét a célba érés után, miközben átgurult a célterületen, és ez megmutatta eltökéltségét, hogy halálosan komolyan gondolja.

A kerékpáros szezon végére Palmer a világbajnokság ötödik helyén, a NORBA National Championship Series-ben pedig a hetedik helyen állt. Palmer debütáló évében 300 000 dolláros éves szerződést kötött a Mountain Dew Specialized Bicycles csapatával, így Palmer a világ legjobban fizetett mountain bike-osává vált. Mindenki irigyelte, de a sikerek is jöttek. Az 1999-es hegyikerékpáros szezonban Palmer megnyerte a NORBA-lesiklásbajnokságot kettős szlalom kategóriában.

Fotó: Geoff Waugh

Egyéb pálmák
Palmer professzionális motokrosszversenyzőnek is tartja magát. Mindig minden interjúban elmondja, hogy a motokrossz a kedvenc sportja, és „a világ legjobb sportjának” tartja. 2003-ban a professzionális motokrossz-pályafutását a Supercross Tour versenyével kezdte. Palmer az első 125 köbcentis Supercross versenyén kvalifikálta magát a tournamentre, ami szinte hallatlan bravúr volt. Mindezt úgy, hogy ekkor bőven aktívan snowboardozott, és annyit bulizott, hogy ahhoz is egy külön ember kéne. A bicajozást most nem is mondom.

A snowboard és a mountain bike szezon között Palmer két új sportágba is belekezdett, és említendő sikereket ért el. 1998-ban Palmer megnyerte a Toyota Celebrity Grand Prix autóversenyt. Később is érdeklődött az autóversenyzés iránt, 2000-ben megnyerte a Pike’s Peak Hill Climb autóversenyt, valamint 2008-ban a Jeep King of the Mountain bajnokságot is. Erre igazán nem lehet azt mondani, hogy amolyan „baseballozó Jordan”-szerű felejtsük el kitérő.

2001-ben Palmer nem tudom mit szívhatott, mert a monti, a motokrossz, az autóversenyzés és a snowboard mellett a világ legjobb hivatásos síelőivel is összemérte magát, de nem csak összemérte, hanem megnyerte a 2001-es Winter X Games Ski Cross versenyét, valamint ugyanebben az évben a Gravity Games ski cross aranyérmét is elvitte. Csak úgy mellesleg ő volt az első srác, aki snowboard és sí-X versenyen is indult az X Games-en 2000-ben. Egymás utáni napon, majdnem megnyerte mindkettőt.

A nyomorult bajnok
Nem sértegetni akarjuk ezt az önbizalomhiányban nem szenvedő tehetséget, hanem ez a címe a róla készült dokumentumfilmnek is (The Miserable Champion), amiből kiderül, hogy a sztáréletnek nem csak árnyoldalai vannak, hanem Palmer számára szinte csak az van. A Brad Holmes által készített életrajzi film Palmer pályáját követi nyomon gyermekkorától korai snowboardos pályafutásáig, majd a dobogóig, a túladagolásokig és a szerencsétlen balesetből következő olimpiai álmok végéig.

Palmer bevallotta, hogy mind az alkohol-, mind a kábítószer-függőséggel kapcsolatos problémákkal küzd, és ott bizony nem szerez maga ellen aranyat.

A „Pálma” árnyékai
Az emberek általában nem válogathatnak, hogy milyen sportágban lesznek sikeresek. Palmer akkora tehetség volt, hogy ő igen. Ez az egyik oka, hogy azt hitte, ő vasból van, mindent kibír, hogy az élet minden területén azt csinál, amihez kedve van. Ha Amerikában részegen kocsival száguldozol, mindezt úgy, hogy a haverod lábára rálépsz miközben az a gázpedálon van (olyan amcsi autóban ültek, ahol elől is egyben van az ülés), akkor ne lepődj meg, ha a rendőrök fegyvert fognak rád. Ilyen sztoriból ezer van a Palmer bio-ban. Ki szórakozik az amcsi rendőrökkel? Shaun Palmer. Nem akarok itt bulvárvizek mélyére evezni, de sokkal kisebb kekeckedésekért is lőnek le feketéket ott. Shaun Palmer úgy látszik részegen megteheti, hogy elhajtson. Amúgy persze nem teheti meg, elveszik a jogsiját, akkor versenyezni sem tud, fogdába kerül. De mondom ilyen húzásokért az USA-ban rád lőnek a rendőrök.

De jobb, ha őt idézem szó szerint: „A leghülyébb dolog, amit valaha tettem, az volt, hogy letartóztattak a CaliforniaNevada államhatár vonalán, mert meztelenül irányítottam a forgalmat az autópálya közepén. Az az igazság, hogy most józanon is még mindig azt gondolom, hogy ez nagyon klassz dolog volt.”

Nevada – 1987. Fotó: Bud Fawcett

Sok embert megbolondít a pénz, és az motivál, na Palmert pont nem. Több helyen is lenyilatkozta,
hogy a pénz akkor jó, ha stabil életed van, neki a pénz csak még több problémát okozott.
Sőt, volt, hogy egyik versenynyereményét el akarta kaszinózni, de megháromszorozta.
A végeredmény: a kórházban ébredt fel napok múlva bekatéterezve.

Palmer amúgy tényleg magasról tett a pénzre, egy mountain bike-esemény közepén annyira felhúzták az okoskodó szponzorai, hogy egyszerűen levágta a logókat a mezéről, és stílusosan így nyerte meg a versenyt.

Amikor 2005 májusában hatalmas pénzösszeghez jutott, annyi kokaint, tablettát és piát nyomott be, hogy elájult. Egy mentőhelikopterben ébredt fel. Tudjátok mit mondott erre? „Nem lepődtem meg, az életem 80% ilyen szitukból állt.”

Idézzük megint őt: „Arra ébredtem, hogy mi ez a sok cső a torkomban. Nem tudtam hol vagyok. Megmozgattam a kezem, lábam, oké, nem vagyok béna. Hányszor történt meg már ilyesmi velem! Akkor hirtelen elkezdtem sírni, rájöttem, hogy ebből elég volt. Megkértem egy barátomat, hogy derítse ki, hogyan lehet az olimpiai csapatba kerülni az én tudásommal snowboardban. Hat hónappal később már majdnem ott voltam.” Hát ilyen végletes ez a pali.

Tudni kell azért róla, hogy sosem akart példakép lenni. A siker nem zavarta, a pénz nem kellett mindenáron neki, viszont saját bevallása szerint nem szeretett a gyerekek szemébe nézni. Utálta, hogy a gyerekek felnéznek rá, és tudta, hogy amit az ő teste elbír, nem biztos, hogy nem csinál ki mást egy hasonló életforma mellett.

Mi van, ha?
Shaun Palmer élete így is olyan váratlan fordulatokkal van tele, hogy egy forgatókönyvíró szemináriumon átiratnák a sztorit azzal, aki ilyen valószerűtlen életrajzot akarna elővezetni valóságosként.

Mit is válaszolt erre maga Palm Daddy?

Mi lenne, ha az egész pályafutásomat egyetlen sportágra összpontosítottam volna? Mi lett volna, ha tiszta maradtam volna? Nos, akkor nem Shaun Palmer lennék, igaz?”

Shaun Palmer karrierjének csúcspontjai

1986-87: Mt. Baker Banked Slalom, győztes

1990: Swatch World Halfpipe, bajnok

1995: elindítja a Palmer Snowboards-t

1997, ’98, ’99, 2000 & 2001: aranyérem a Winter X Games Boardercrossban

2001: ESPY Awards Action Sports Athlete of the World

2002: aranyérem a Gravity Games Skiercrossban

2006: ezüstérem a FIS World Cup Boarder-crossban

2006: kvalifikálta magát U. S. olimpiai snowboardcsapatába, de Achilles-ínsérülése miatt ki kellett hagyja az olimpiát.

2008: ezüstérem a FIS World Cup Boarder-crossban

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Rúzs és síléc a sarkvidéken

A sötétség tengere: a szörfözés árnyékos oldala

Mike Hynson legendája: hogyan lett az Endless Summer szörffilm sztárja nemzetközi drogcsempész

A törvényen kívül szörföző Miki Dora

Travis Pastrana 199 élete

A világ peremén lógva: A magányos alpinista legendája