Barion Pixel

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti

Pál Attila Márk

2021.06.23.

9 perc

Vannak a világnak olyan pontjai, ahol a pénzen és a kúlfaktor hajszolásán túlmutat a gördeszkázáshoz való hozzállás. A kilátástalan hétköznapokban tengődő közösségekben sokkal többet jelent ezeknél: menekülést a mindennapi megélhetés okozta problémák elől, kitörést a számunkra elképzelhetetlen szegénységből, és megoldást a felfoghatatlan társadalmi egyenlőtlenségekre. Cikkünkben olyan országokat mutatunk be nektek, ahol a négy keréken gurulás a jövőt jelenti, illetve kitérünk a legnagyobb NGO-k munkájára is, amik megváltásként vitték el a gördeszkázást a harmadik világba.

A következőkben tárgyalt országok lakói évtizedek óta küzdenek a túlnépesedéssel, a szegénységgel, az alapvető emberi jogok eltiprásával, az alapellátás meglétével és ebből kifolyólag az olyan betegségekkel, mint az ebola, az AIDS, a malária, vagy a hepatitis különböző típusai. Ezért is különösen érdekes és lenyűgöző a tény, hogy egy olyan nyugati, relatívan drága szabadidős tevékenység képes volt utat törni magának és tartósan megragadni a fiatalok között, mint a gördeszkázás.

Uganda
Az egyik ilyen ország a Kelet-Afrikában a Viktória-tó partján fekvő közel 50 milliós Uganda, aminek talán a lehető legjobban sikerült meghonosítania a sportágat. Alulról építkezéssel, félhivatalos non- profit szervezetek alapításával sikerült egy teljesen új perspektívát adni az élethez az ugandai gyerekeknek. Az országban kettő, egymással párhuzamosan működő szervezet is tevékenykedik. A fővárosban, Kampalában és környéként Mukono-ban munkálkodó Uganda Skateboard Society, valamint a vidéki Uganda (Kayabwe, Kayunga) felvirágoztatásán dolgozó Uganda Skateboard Community.

Előbbi kulcsfigurája már a nemzetközi gördeszkás sajtóban is megjelent. Gerald Gose-zal, aki egyben az ország legeredményesebb deszkása is, a Jenkemmagazin készített interjút a nyáron. A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy Ugandában már a kétezres évek közepe óta jelen van a gördeszkázás, de csak az elmúlt néhány évben sikerült önerőből felfuttatni azt. Természetesen a korrupt állam segítségére egyik szervezet sem számíthat, hiszen a kormány még a beérkező támogatásokat is súlyosan megadóztatja. Ami talán a legmeglepőbb, hogy egyelőre a legnagyobb nemzetközi gördeszkás segélyszervezetek sem nyújtottak még nekik segítő kezet. Mindkét szervezet autódidakta módon, Youtube-videók segítségével tanult meg gördeszkázni és pályát építeni.

Alulról építkezéssel, félhivatalos non-profit szervezetek alapításával sikerült
egy teljesen új perspektívát adni az élethez az ugandai gyerekeknek.

Utóbbiak a kezdetekben ráadásul a könnyen hozzáférhető agyagból készültek, amiket sejteni lehet, hogy meg sem közelítik a nyugati pályák színvonalát. Mindezek ellenére a körülményekhez képest meglepően színvonalas elemek készültek sőt, még egy mini-megarampet is sikerült felhúznia a Uganda Skateboard Society-nek. Mivel a legtöbb gyerek életében nem látott még korábban gördeszkát, annak felhasználási módjával sem voltak tisztában. Ez egy merőben más hozzáállást és megközelítést hozott, ami hihetetlen trükkök megvalósításában ölt testet. Mi arra bíztatunk titeket, hogy kövessétek a szervezeteket Facebookon és Youtube-on is. Előbbi felületen rendszeresen adnak hírt a közösség hogylétéről és akár személyesen is támogathatjátok a srácokat egy-egy póló, vagy sapka megvásárlásával.
Mindkét oldal szokott fundraiser  gyűjtéseket is szervezni, a Community a pályák bővítéséért és a minőségük megóvásáért, míg a Society égisze alatt Gose évi rendszerességel szervez gyűjtést a legtehetségesebb fiatalok megsegítéséért és iskoláztatásáért, mert a régióban sajnos a tanulás lehetősége sem adatik meg mindenkinek.

Mi arra bíztatunk titeket, hogy kövessétek a szervezeteket Facebookon és Youtube-on is. Előbbi felületen rendszeresen adnak hírt a közösség hogylétéről és akár személyesen is támogathatjátok a srácokat egy-egy póló, vagy sapka megvásárlásával. Mindkét oldal szokott fundraiser gyűjtéseket is szervezni, a Community a pályák bővítéséért és a minőségük megóvásáért, míg a Society égisze alatt Gose évi rendszerességel szervez gyűjtést a legtehetségesebb fiatalok megsegítéséért és iskoláztatásáért, mert a régióban sajnos a tanulás lehetősége sem adatik meg mindenkinek.

Négy keréken Buddha földjén
Az egyik legváratlanabb hely, amit meghódított a gördeszkázás, az az Ugandától vásárlóerő-paritás (PPP) és az egy főre jutó GDP tekintetében csak egy egészen kicsit jobb helyzetben lévő Nepál. A két nemzet között nem csak gazdaságilag lehet párhuzamot vonni, de a sportág is nagyon hasonlóan bukkant fel az országban: egy turistának köszönhetően. Míg az ugandai fiatalokat egy NGO-nak dolgozó kanadai önkéntes fertőzte meg a sporttal, addig Nepálban egy japán turista trükkjei nyűgözték le a helyieket.
Az időpont szinte évre pontosan megegyezik, 2006-ot írunk és Nepálban csakúgy, mint a kelet-afrikai országban, egyetlen kulcsfigura köré összpontosult a deszkás közösség. Ami Ugandának Gerald Gose, az Nepálnak Ujwol Dangol. Nepálra főként a Himalája országaként, valamint a buddhizmus és hinduizmus egyik spirituális központjaként gondolunk, így meglehetősen furcsán hat, hogy ilyen szintű gördeszkás közösség alakult ki. 

A Katmandu és Pokhara központtal működő Skatemandua térség egyik, ha nem
is a legerősebb,de mindenképp a leglelkesebb bástyája lett a gördeszkázásnak.

Ehhez, és Ujwol Dangol történetének folytatásához egy súlyos környezeti katasztrófa kellett. 2015-ben a richter-skála szerint 7.9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált és főként a fővárost, melynek súlyosságát jól jelzi, hogy 7652-en vesztették életüket és 200 ezer lakóház dőlt össze, a rengéseket még Újdelhiben is észlelték.

A tragédiából való felócsudás után lépésről lépésre kezdték el újjáépíteni Katmandut, ami kedvező lehetőség volt a már húszas évei második felében lévő Dangolnak arra, hogy végre hivatalos keretek között is megjelenjen a gördeszkázás az országban. Sikerült gründolnia egy skateparkot, ami eddig már több száz gyereknek nyújtott alternatívát a kábítószerezés és az utcán való csavargás helyett. Dangol a pálya mellett megnyitotta az ország első gördeszkás üzletét, a Hamro Skateshopot is, ami legkevésbé foglalkozik értékesítéssel és működik inkább közösségi térként és találkozó helyként a gördeszkázással ismerkedő fiatalok számára. Mindezek mellett tehetséggondozással is foglalkozik, vannak szponzoráltjai, a csapat rendszeresen turnézik és bemutatózik, rendezvényeket szerveznek.
Ezek a tevékenységek pedig olyan jól működnek, hogy alig néhány év alatt még egy lányokból álló keménymagot is kinevelt magából Nepál.

A részben adományokból működő közösséget természetesen a nyugati cégek is felkarolták, a Skatemandu rövid története alatt vendégül látta már a brit Vans-csapatot és a dán Alis-t is. Ha szimpatikus, ami Nepálban történik, akkor lájoljátok hivatalos Facebook-oldalukat és adakozni is tudtok a donate.skatemandu.com weboldalon.

Palesztina
Kevésbé kell talán bemutatni Palesztinát, ami a közel-keleti válság gócpontjaként rendszeresen a külpolitikai híradások középpontját képezi. Hiába összpontosul azonban kiemelt figyelem az izraeli- palesztin, és úgy összességében az izraeli-arab konfliktus kellős közepén fekvő Palesztin Autonóm Területekre (mert, hogy országként nem ismerik el mindenhol világszerte) a szörnyűségeken, a politikai csatározásokon, a katonai túlkapásokon és fegyveres konfliktusokon túl nem igazán tudja elképzelni a nyugati ember, hogy mi is történik a katonai megszállás alatt álló országban. Nem tisztünk és nem is szeretnék a térség politikájáról véleményt formálni, azonban ezek megkerülhetetlen tények a palesztin fiatalok mindennapjainak megértéséhez.

Ezt a kérdéskört is feldolgozza az Epicly Palestine’d című dokumentumfilm, ami a ciszjordániai gördeszkázás megalakulását mutatja be egy alig néhány főből álló baráti társaság sztoriján keresztül. A sportág szinte egyidőben, a kétezertízes évek elején jelent meg Palesztina két nagyvárosában Kalkilijjában és Ramallahban.
A helyi srácok a külföldön élő rokonokon keresztül és turisták által ismerték meg a sportágat és hamar önszerveződésbe kezdtek.

A politikai feszültségektől teli országban sokkal rövidebb ideig tart a gyermekkor.

A konzervatív felfogás, a politikai aktívizmus és a mindennapi túlélésért vívott küzdelem ijesztően korán megtanítja felnőttként gondolkodni a gyerekeket. 2013-ban csatlakozott hozzájuk az angol Charlie Davis, aki angol nyelv és zenetarnáként önkénteskedett Ciszjordániában. Az ő segítségével alapították meg a SkatePal nevű non-profit szervezetet, melynek köszönhetően számos skatepark és gördeszkás klub alakult Palesztinában, ezzel pedig új reményt adva a rendkívül alacsony átlagéletkorral rendelkező ország fiataljainak. Mert, ahogy Davis is helyi barátai is fogalmaznak, a politikai feszültségektől teli országban sokkal rövidebb ideig tart a gyermekkor.

A konzervatív felfogás, a politikai aktívizmus (szinte minden nap van valahol egy tüntetés Palesztinában) és a mindennapi túlélésért vívott küzdelem ijesztően korán megtanítja felnőttként gondolkodni a gyerekeket. Ezen próbálnak lazítani a SkatePal programjai, amik eddig már több száz palesztin fiatal számára biztosítottak egy, a térségben megszokotthoz képest vidámabb jövőképet. Támogatni a hivatalos weboldalukon keresztül tudjátok őket, ahol nem csak adományozni lehetséges, de szuper merch-ek vásárlásával is segítheted a működésüket (bár ezek a cikk megírásának pillanatában mind Sold Out-ok).

7443,7441,7442,7440,7439,7834
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese