Barion Pixel

Surf & Jitsu, avagy hogyan keveredik az óceán a verejtékkel

Sticzay Péter

2022.01.12.

12.5 perc

Ugyan melyik napszítta hajú agyament szörfös az, aki a kék vizű óceán fehér habjaiból kigyalogolva a napsütötte homokos partra, beveti magát egy izzadságszagú zárt terembe, ahol tatamin birkózva, verejtékét hullatja haverjára?

Jópáran.

A Surf & Jitsu kifejezés az első hallásra távolinak tűnő sportágak közötti szoros kapcsolatot fémjelzi. A meglepő összefüggésre a legjobb bizonyíték az, hogy rengeteg szörfös és Brazil Jiu-Jitsut (mostantól BJJ) gyakorló űzi a két sportot egyszerre. Ha még mélyebbre ásunk a gyökerek felé, láthatjuk, hogy áthatóbb ez a jelenség, mint egy kósza divathullám.

A szörfözést talán kevésbé kell bemutatni, mint a BJJ-t, bár ezt is közönsége válogatja. Az óceán energiájának egyik látható manifesztációja a hullám, aminek meglovaglása a cél a szörfös számára, azaz a természettel való tökéletes összhang elérése.

A szörfözés az ókori polinéz, hawaii kultúra szerves része volt. Később a felfedezők beszámolói alapozták meg az ismertségét a világban. Népszerűsége az 1900-as évek elején indult fejlődésnek, ami azóta is töretlen. A nyugati világban a szörfözést már hosszú évtizedek óta a legnépszerűbb sportok között tartják számon.

A BJJ szintén a 20. század eleje óta fejlődik külön ágként a harcművészetek között. Két ember azon küzd/sakkozik egymással, hogy a legtökéletesebb mozgással tudja a másikat kontrollálni és végül megadásra bírni (ütés és rúgás nélkül).

A japán judo alapjait megismerve és adaptálva a brazil Gracie család indította hódító útjára ezt a harcművészeti ágat az évszázad elején. A hódító út olyan jól sikerült, hogy a BJJ jelenleg az Egyesült Államokban benne van a 4 legdinamikusabban fejlődő sportág között, illetve világviszonylatban is elképesztő fejlődést mutat. Azt mondanom se kell, hogyha valami ennyire népszerű, mint a szörf és a BJJ, akkor hatalmas profitot termelő iparágak épülnek rájuk.

A gyökerek és alapvető fogalmak tisztázása után vizsgáljuk meg, miért kapcsolódik össze ilyen szorosan ez a két első látásra teljesen különböző sport.

A képlet viszonylag egyszerű. A legfontos szereplői ennek az egyenletnek a brazil BJJ-mesterek, a dübörgő tesztoszteron, a hullámos óceán part és a tisztelet ereje.

A temperamentumos és önérzettől dagadó macho férfi sztereotípiáját valószínű mindannyian jól ismerjük. Azt, hogy két ilyen típusú ember konfliktusba keveredjen, könnyű elképzelni. Ha ez megvan, képzeljük tovább a jelenetet, ahogy az agressziótól, a legyőzhetetlenség érzésétől eltelt szörfös gangvezér, illetve a BJJ-iskola vezetője összeszólalkozik.

Pont amilyen egy B-kategóriás film közhelyes jelenete. De higgyétek el, ez a patália a valóságban megtörtént! Többször is. Az egyik leghíresebb „összetűzés” a 70-es évek közepén játszódott le a riói „ördög parton”.

A lelkes, de kevésbé profi szörfös Rolls Gracie konfliktusba keveredett a vízben, mivel a deszkája megvágott egy helyi szörfös bandatagot, aki ezt erősen nehezményezte, így kapcsolattisztázó bunyóra hívta a parton. Rolls annyira azért nem volt bolond, hogy a parton hemzsegő banda előtt mérkőzzön meg, ezért visszasietett a BJJ iskolájába, majd összegyűjtötte barátait, és az immáron feljavított arányokkal visszaballagtak az említett partszakaszra.
Korabeli beszámolók szerint a harc, amiben 30 szörfös és 15 BJJ-s csapott össze, viszonylag rövid ideig tartott – a szörfösök kárára.

Másnap a meggyötört szörfös bandavezér, Daniel Sabba a szokásos „first light” szörfözésekor egyedül csobbant vízbe. Az univerzum humora viszont nem ismer határokat, hiszen pont akkor ért oda hajnali szörfözésére Rolls Gracie is. A véletlen reggeli találkozásukból szerencsére nem újabb affér kerekedett, hanem tisztelet és barátság, melynek eredményeként Sabba végül Daniel Rolls tanítványa lett, és lila övig jutott a BJJ gyakorlásában.

A kezdeti nehézségek után a két sportág Brazíliában, majd szerte a világon egyre erősebben kapcsolódott össze, mivel a kivándorló brazil BJJ-mesterek szerettek szörfözni, és előszeretettel keresték letelepedésükkor a szörfözés lehetőségét. Így nyílt egyre több BJJ-dojo komoly szörfös desztináció közelében. Ugyanakkor a szörfösök is szívesen tettek szert harcművészeti tudásra, hiszen az egót az óceántól távolabb is etetni kell.

A rendszeres BJJ-gyakorlás szép lassan átfordítja ezt a lelki folyamatot. Idővel az egó
fontossága átalakul egy egészséges önképbe és a gyakorlás tiszteletteljes,
erőt sugárzó tevékenység lesz, ami az egész folyamat lényegét képezi.

Nem kimondottan reprezentatív tény, de mégis elgondolkodtató, hogy a 10-szeres BJJ-világbajnok Marcus Almeida Buchecha fanatikus szörfös, illetve a 11-szeres szörfvilágbajnok Kelly Slater kék öves, lelkes BJJ-gyakorló.
Talán Joel Tudor (háromszoros longboard surf-világbajnok) a legautentikusabb, aki szörf eredményei mellett fekete öves BJJ-mester. Olyan BJJ-versenyeken diadalmaskodott, mint az USA nemzeti bajnoksága, pánamerikai bajnokság.

A sok név és adat mellett a lényeg az, hogy rengetegen űzik a két sportot párhuzamosan, még az elit színtű versenyzők között is.

Mi ennek a magyarázata?

Joel Tudor szerint: „A mentális aspektus nagyon hasonló. A hullám folyamatosan mozog és kiszámíthatatlan, ugyanez vonatkozik az ellenfeledre is a harcban. Megtanulsz gyorsabban gondolkodni és így a tested is gyorsabban reagál.”

Kelly Slater egy interjúban azt fejtegette, hogy szíve szerint a gyerekeknek elsőként BJJ-edzést javasol, minden más sport gyakorlása előtt: … ott megtanulják a tiszteletet és alázatot, emellett erős motivációt is fejleszt, ami a sikeresség alapja.

Semmi sem fogja úgy kiütni belőled az egót, mint egy hullám a fejeden a Jaws-nál vagy ha szembenézel egy szörnnyel a tatamin” – erősítette meg Lyle Carlson.

Az egyik legvelősebb és legőszintébb mondatot Eli Olson fogalmazta meg:
“Nem kamuzhatsz se a szörfben, se a BJJ-ben!”

Számtalan lelkes és elfogult véleménnyel találkozhatunk a szörf és BJJ-hírességek világából, de persze ez csak a jéghegy egyik csúcsa, és talán nem is a legfontosabb, hiszen milliók űzik egyszerre a két sportot napi szinten, akiknek az alkalmi gyakorlás életstílussá vált. Nem pénzért vagy a bajnoki címért művelik, hanem pusztán azért, mert életük része. Ez adja életük egyik alappillérét. Talán ez a filozófikusabb megközelítés, az igazi kulcs a válaszhoz.

Mindkét sport szereti magát „életstílusként” definiálni,
azaz a hagyományos sportolás fogalmát életszemléletté tágítja.

A szörföt és BJJ-t gyakorlókat áthatja ez a törekvés, ami nem ér véget a sportág gyakorlásával, hanem mind külső jegyekben, mind belső lelki irányultságban teljesen átformálja az életüket. Erre az életstílusra egy remek példa a RVCA-cég szellemisége.

A RVCA-céget 1999-ben két hawaii szörfös alapította. Érdeklődésüket szőtték bele a cég termékeibe, azaz a ruháikba. Szörf, gördeszka, MMA, BJJ, graffiti, azok a tevékenységek, amik a cég fő inspirációs csapásvonalait képezik. Híres szponzoráltjaik mindenhol jelen vannak ezen sportok élvonalában.

Pat Tenore az egyik alapító szörfös ikon mellesleg fekete öves BJJ-mester is. Pat jelenlegi párja Lyndie Irons, aki megelőzően a tragikusan elhunyt háromszoros szörfvilágbajnok Andie Irons felesége volt. Ezt hívhatjuk szó szerint szoros összefonódásnak.

Ezen sportágak divatja tovább gyűrűzött a szélrózsa minden irányába. Ékes példák sorát lehet felvonultatni világszerte. De miért mennénk messzire, ha itthon is remek példákat találhatunk? Többek között Magyarország egyik legrégebbi szörffanatikusa, Szentes János 5 danos kyokusinkai és fekete öves brazil jiu-jitsu mester élete tökéletes és hiteles példája a küzdősportok és a természeti sportok egy tőről fakadásának. Több évtizede szerelmese a szörfnek és a küzdősportoknak. Hogy mi a közös a szörfben és a BJJ-ben, mi köti össze őket? Arról így nyilatkozik:

“Ami talán engem a leginkább megfog ezekben a dolgokban, hogy minden valóságos. Ha valamit tudsz, akkor tudod, nem lehet megmagyarázni és nem is kell semmit, mert minden egyértelmű. Nem beszélve arról a meditatív állapotról, amit ezen mozgások adnak, hisz csak egy dologra fókuszálsz, ami ma már egyre nehezebb. Egy további fontos aspektus, hogy a mai pénzközpontú világban, ezek olyan területek, ahol nem csak ez számít. Nem lehet megvásárolni a tudást, tenni kell érte, ezért sokkal valóságosabb, mint ma rengeteg, indokolatlanul túlértékelt dolog.”

Ebben az életstílusban az a szép, hogy őszinte és mindent átható. Mindent és mindenkit. A női nem teljes létjogosultsággal veszi ki a részét ebből a jelenségből. Számtalan női híresség osztja meg hullámos és tatamis képeit szerte az Instán. Pusztán azért, mert vagánynak tartják. Gerő Kata, a hazai szörfös közösség egyik legügyesebb és -lelkesebb tagja szintén fanatikus BJJ-gyakorló. A vele való beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy mindkét sport számára alapvető „létfenntartási eszköz”. Ahogy ő fogalmaz:

Számomra mind a szörf, mind pedig a jiu-jitsu elengedhetetlen napi testi és szellemi táplálék. Bár a BJJ inkább a szörf hiánypótlójaként került az életembe, nem telt el sok idő és rájöttem, hogy mennyire fantasztikusan kiegészíti egymást a két sport. Amikor a tatamira lépek, minden mást hátrahagyok és csak a mozdulatokra fókuszálok. A gurulás során rengetegszer kerülök olyan helyzetbe, ahol nyugodtnak kell maradnom és a megoldásra kell törekednem ahelyett, hogy pánikolnék. Ugyanez a helyzet a szörfnél is, mikor maga alá gyűr a hullám és lenn tart, akkor fejben kell nagyon ott lenni, tudni azt, hogy ennek hamarosan vége és már úszhatok is fel a felszínre.”

Türelemre, nyugalomra és alázatra tanít mindkét sportág, mellette pedig rámutat
a saját erősségeimre és gyengeségeimre. Receptre írnám sok embernek.

További pozitív összefüggésként mindenképpen meg kell említenünk két másik sportágat, melyek szintén fontos társai a taglalt sportágaknak. Jóga és mászósport.

A mászók életéről és filozófiájáról készült dokukban szintén sokszor elhangzik az életstílus definíció. Nem véletlen, hiszen a kezdők szárnypróbálgatásaiból nagy százalékban új életfelfogás születik, amiben a természet keresése és a civilizáció adta kényelmek hátrahagyása komoly szerepet kap. Az új utak kitaposása, a kényelmes társadalmi szokásoktól való távolódás mind rímelnek a szörf és BJJ filozófiájára.

A jóga jótékony hatását nagyon gyorsan felismerte a szörf és BJJ társadalma. A gyakorlásokból fakadó fáradt vázizomzat nyújtásában, lazításában, könnyebbítésében sorsdöntő szerepet játszó jóga mára szinte teljesen összefonódik a szörffel és BJJ-vel. Azt is mondhatjuk, hogy aki nem gyakorolja a jógát ezen sportolók közül, az bizony az út elején ballag még. Vagy az is lehet, hogy nem tud róla, hogy jógát gyakorol, amikor az edzésen a nyújtó gyakorlatot végzi. A nyújtó és lazító ászanák mellett a tudatos légzés alapvető fontosságú mind a szörf, mind a BJJ-ben. És akkor nem is értekeztünk a jógagyakorlás pozitív lelki aspektusairól, ami messze túlmutat ezen a cikken, de azt bizton állíthatom, hogy az egészséges életstílus esszenciájaként definiálható.

A cikkben górcső alá vett jelenség azzal a jóérzéssel tölthet el bennünket, hogy a küzdelem, alázat, harmónia keresés divattá válhat. Ez a folyamat talán visszabillentheti a társadalmunkat olyannyira jellemző kényelemkereső, felszínes megközelítést egy harmonikusabb és életigenlőbb szintre.

Fotó: Glódi Balázs
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az élet nagy SURForgása

Hullámok hátán, szelek szárnyán: Somogyvári Balázs, avagy vízicsiga menni Föld körül

A hullámok követe: Brian Bielmann és a szörfözés varázslata

Damien Castera alaszkai kalandjai – Szörf az utolsó határvidéken

The Yin & Yang of Gerry Lopez

Röpke bepillantás a magyar surféletbe, avagy sósvizes emlékek