Barion Pixel

Taffy Brodesser-Akner – Fleishman Bajban Van

Petke Balázs

2021.08.20.

3.5 perc

Általában szeretek cikázni a különböző stílusok, kategóriák között, azaz egy dark sci-fi, majd egy hátborzongató Stephen King könyv után, fellélegzek egy kis időre egy olyan történettel, amely szorosan simul valamilyen realista életközeghez, azaz kerülve a fikciót – két lábbal halad a földön.
Ezt a szokásomat követtem akkor is, amikor leraktam Guillermo Del Toro „Kór” vámpír trilógiájának utolsó kötetét. Valami könnyed társadalmi szituáción alapuló sztorira vágytam, így nagyon is jókor akadt meg a szemem, egy új szerző bemutatkozó könyvén, tavaly ősszel.

Fleishman Bajban Van
Fleishman egyre nagyobb bajban van a történet során, ahogy haladunk fejezetről fejezetre együtt „fuldokolva” főszereplőnkkel.

Fleishmannal, aki frissen elvált férfiként egyszerre próbálja a frissen darabjaira hullott önképét újra tervezni, jelen lenni legalább 60-70%-osan a páciensei előtt a kórházban, apaként helytállni és előkeríteni az ex feleségét Rachelt.
Merthogy Rachel eltűnik egyik pillanatról a másikra, magára hagyva a teljes káoszban Fleishmant. Mindez általában fordítva szokott történni. Mármint sokkal gyakrabban látunk magára hagyott anyákat, akiktől a férjek angolosan távoztak, visszatérve a szabad életbe. Megpróbálták, azt hitték menni fog – de sajnos nem. Boci szemekkel elbúcsúznak, majd lépnek tovább életük II. felvonásába. (tisztelet a kivételnek, azoknak a férfiaknak akik közös felügyelettel vállalják a gyereknevelést a továbbiakban is) A csatatéren hátrahagyott anyának pedig nincs olyan opciója amely a lelépést tartalmazza. Ő marad, halad tovább a hétköznapok frontvonalán, immáron egyedül nevelve gyermekét/gyermekeit, mellette munkát vállalva, fenn tartva a háztartást.

Ebben a sztoriban viszont fordított a felállás. Fleishman, aki már azt hiszi, hogy hosszas küszködés után békés harmóniát sikerül teremteni a válást követően, a külön élés hétköznapjaiban – egyszer csak pucéran zuhan bele a csalánbozótba. Azaz úgy istenigazán megszívja és ráadásul nagyon sokáig tart. Pedig már kezdte elhinni, hogy beállt egyfajta békés órarend, amelyen belül jutott idő a tini lányára, egész jól ellavírozott a munkahelyén, sőt napjaink mobil appjai segítségével egy új dimenzióba léphetett a szexpartner keresés területén. De ez az ingatag kártyavár összeomlik. Rachel eltűnik egyik pillanatról a másikra. Egyedül marad és ezáltal az élete -és ezáltal a történet is – egy akciófilmmé változik. Ő maga, egy küszködő akcióhős lesz, aki folyamatosan versenyt fut az idővel, egyre több sebet szed be és bárhol is van éppen – már rég máshol kellene lennie, sőt, egy harmadik helyen már nagyon, nagyon várják. Teljes csatatér, amelybe az elején a főhős még dühösen veti bele magát, majd beszedve pár sebet, szép lassan elkezd a megúszásra menni, kúszik mászik, keresve a kiutat vagy legalábbis a megváltást.

Ez a könyv igazán szórakoztató és nagy tehetségre vall a szerzőtől, ahogyan a mély,
elgondolkodtató emberi érzéseket, őrlődéseket, olyan formában tudja elénk tárni,
hogy jólesően, akár terápiás jelleggel éljük át az összeset.

Hol olvasd? – Bármit is mondhatnék – így is úgy is mindenhol olvasni fogod. Reggel a kávé mellett, a metrón, munkahelyen ebédszünetben és alig várod majd az estét hogy végre békén hagyjon mindenki és csak és kizárólag Fleishmanra koncentrálhass.

Körítés, körülmények az olvasáshoz? – Kint a ligetben a friss levegőn, ahol néha felnézve láthatsz sok embert és elgondolkodhatsz hogy vajon kinek mi éppen a saját „Fleishman sztorija”?

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jeff Vandermeer – Déli végek trilógia

Moro úr sikeres lefagyasztása

Hermann Hesse: Üveggyöngyjáték

Az Incal nyomában

Gustaf Skördeman – Geiger

Viktor Pelevin: A sárga nyíl