Barion Pixel

Támad az Új Hullám – Big Wave Awards 2021

Sticzay Péter

2021.11.02.

4 perc

Kihirdették a szörfsport idei Nagy Hullám-díjait!

A Red Bull Big Wave Awards évről évre jelöli, és később díjazza, azokat a szörfösöket, akik az adott évben a legnagyobb hullámokat törték be. Természetesen nem bemondásra, hanem videóval lehet nevezni erre a rangos eseményre. Egy teljes szezon áll a jelentkezők rendelkezésére, hogy a kapitális hullámokat megkeressék, és levadásszák. Bárhol a világon, ahol elég nagy hullám keletkezik, ezek az arcok megpróbálják meglovagolni azt. Mondjuk nincs sok olyan hely, ahol szörfözhető óriás hullámok léteznek, az idei monstrumok szintén pár ismert helyszín közül kerültek ki. Hawaii, Portugália, Kalifornia, Írország, azok a helyek, ahol nagy eséllyel el lehet kapni egy folyékony hegyomlást.

Nazaréban (Portugália) volt idén az egyik legnagyobb hullámverés amúgy. Majdnem túl nagy volt. Senki nem akar hullámsírt, de mindig van, aki túl sokat vállal. Szerencsére idén nem történt sporttragédia.

A klasszikus beevezéssel betört legnagyobb hullám (biggest paddle), illetve jet ski által behúzva betört legnagyobb hullám (biggest tow) kategóriákban indulhatnak a jelentkezők.

Itt nem kell félni, a koronavírus veszélyétől, ugyanis senki nem fog a közeledbe menni. A nagy hullám nagybetűs extrémsport, és nagy veszély is. Mivel élőben ilyen eseményeket nehéz elkapni, érdemes megnézni a felvételeket. Pár éve volt az a trend, hogy moziban lehetett focimeccseket nézni, lehetne akár szörföt, snowboardot is.

A hullámlovaglás pont az a műfaj, amit formailag szépen vissza tud adni egy nagy gyöngyvászon. Laptopon, netán telefonon a 20-30 méteres hullámok, vagy az iszonyatos sebesség, hangrobbanás nem tud átjönni igazán.

Hölgyeknél külön érdekesség, hogy az idei év legmeghatározóbb szereplőjét, a francia Justine Dupontot, a 100 Foot Wave (kb. 31 méter) c. film főszereplője, Garret McNamara, húzta rá az egyik olyan hullámra, ami jelölést kapott. Dupont végül a torta háromnegyedét vihette haza. Mind az Atlanti-óceánon, mind a Csendes-óceánon ellopta a show-t a többiek elől.

A hawaii Kai Lenny 11 különböző jelölést kapott, ami ékesen árulkodik hihetetlen képességeiről.

Az idei szezon kapcsán történt még egy különleges jelölés, ahol az 50 éves Peter Mel, aki amúgy szörfszakmai kommentátor, és soha nem jelölték ezen a versenyen, most olyan hullámot tört be, amivel bebizonyította, hogy az életkor csak egy szám, és amivel megnyerte az Év legjobb menetének díját.

Kai Lenny
Justine Dupont

Peter Mel

2021 Women’s Biggest Tow: Justine Dupont (Jaws)

2021 Men’s Biggest Paddle: Kai Lenny (Jaws)

2021 Men’s Ride Of The Year: Peter Mel (Mavericks)

Az idei év abban is különleges volt, hogy egy váratlan, meglátogatós, bekopogtatós videóval lepték meg a nyerteseket. Így az eredményhirdetés nekik kicsit halloweeni lett. Azt még nem tudni, hogy a díjazás új formája a vírusveszély miatt lett, vagy ez egy új formula lesz, ami a meglepetés erejére épít.

Petőfi sosem volt tengeren, de tuti elkapta volna a vibe-ot. Bár a vers eredetileg a forradalomról szól, a költői szabadságot egy költő megengedné nekünk. Főleg, ha ennyire plasztikus. Csak okosan!

Mutasd mélységes medred,
S dobáld a fellegekre
Bőszült tajtékodat;

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A sötétség tengere: a szörfözés árnyékos oldala

Mike Hynson legendája: hogyan lett az Endless Summer szörffilm sztárja nemzetközi drogcsempész

A törvényen kívül szörföző Miki Dora

Az életmentő története, aki megnyerte a világ egyik legveszélyesebb szörfversenyét

A hullám művészei

Az élet nagy SURForgása