Barion Pixel

Tarantino meg a többiek – 2. rész

Petke Balázs

2021.08.17.

11.5 perc

Quentin Tarantino pályafutása és filmográfiája olyan szinten tartalmas és érdekfeszítő, hogy meg sem próbálkoznék minden állomására kitérni. Írni viszont szerettem volna a nagy kedvencemről, így egy hibrid megoldást választottam, egyfajta jóleső csapongást karrierje egy egy kiemelt fejezetéről. A cikk alapját pedig egy fikciós forgatókönyv adja, mert eljátszottam a gondolattal, milyen lenne egy jelenet, ahol Tarantino találkozik saját univerzumának egyes karaktereivel. Ennek a szituációnak, jelenetnek a második részét olvashatjátok.

Emlékeztető az előző részből: New Orleans a helyszín, a francia negyedben, egy 2 emeletes ház felső szintjén, egy kaszinó teremben pókerezik 5 férfi (köztük ül QT). A csapos tartózkodik még rajtuk kívül a helységben. Mindeközben kint az utcán polgárháborús összecsapások zajlanak.

Tarantino: 50 000 az emelés.

Bill (a Kill Bill kraktere/David Carradine): Ugyanazt a tüzet látom a szemedben, amit a pályád elején is. Csábító a hívás. 50 000 a teljes kasszához képest… Bent van már kb 200 000. – Sticó, a csapos, (ismeretlen magyar férfi) már az ablaknál áll, lefelé néz az utcára és valamit mond a társaság felé.

Jules Winnfield (a Ponyvaregény karaktere/Samuel L Jackson): Mit mond? Mi a szart motyog? ( Sticó elismétli, ugyanazzal a hangterjedelemmel amivel az imént)

Jules Winnefield: Izzadjak halálra itt és most, de esküszöm hogy nem értem bassza meg! Ti értitek mit motyog?! Akcentusa van, motyog és cserébe hadar! Kiborító a tag!

Hetyi (ismeretlen magyar férfi, a kaszinó tulaja): Azt mondta hogy a tüntetők éppen most próbálnak bejutni a lenti, lelakatolt főbejáratunkon.

Jules Winnefield: Aggódnunk kellene, hogy idő előtt véget ér a partink?

Hetyi: Nem dehogy. Van pár biztonsági eszköz, kis meglepi beiktatva az épületen belül. Hosszú időbe és kitartó munkába telik majd ide feljutni.

Bill: Megadom az 50 000-et. – Az utcáról fájdalmas sikoltozás hangja szűrődik be. Mindenki az asztalnál Hetyire néz. Ő éppen elveszi a csiri csáré koktélt Sticótól, akivel koccint – mivel Sticó magának is kevert egyet.

Hetyi: Automata szögbelövők a főbejáratnál. Az első akadály… Említettem hogy hosszú és megerőltető útjuk lesz.

Bill: Megadom az 50 000-et – Bill betolja a zsetonokat és felfordítja a lapját, amely egy sort mutat.

Tarantino: Ezúttal ez kevés lesz Bill. – Felfordítja a lapját – full house.

Bill láthatóan bosszús miközben tölt egy whiskey-t magának. Valamit morog, de nem érteni.

Tarantino: Hogy enyhítsem a fájdalmadat, van egy jó hírem a számodra. (Bill érdeklődve figyel) -Az utóbbi időben folyamatosan faggattál hogy min dolgozom, mit írtam az elmúlt egy évben. Hát most megosztom veled: megírtam a könyvet amellyel nyaggattál. A Volt Egyszer egy Hollywood, regény változatát. Télen kerül a boltokba, de persze te kapsz egy példányt még szeptemberben. Jobb kedved lett?

Bill: Határozottan.

Sokak szerint a Volt Egyszer egy Hollywood lett QT legszemélyesebb filmje, amely egy letűnt korszakról szól, a Hollywood-i álomgyárról, amelynek látszatképe szép lassan elkezdett töredezni a külvilág vészjósló hatásai által. A vietnami háború és a rendszerellenes hippijelenség egy új hangulatot teremtett Amerikában, amely felébresztette a társadalmat Csipkerózsika álmából. A filmben talán a legnagyobbat alakító Brad Pitt karakterének, Cliff Booth hátteréről keveset tudunk meg nézőként, ebből a szempontból lesz hiánypótló a regény. Cliff múltjára világítanak majd rá a regény egyes epizódjai, behozva így egy teljesen új cselekményszálat. QT elmondása szerint a kaszkadőr sztorija, olyan lesz mint egy ponyvaregény a regényen belül.

A film cselekménye sejteti, és utalásokat is tesz, hogy Cliff nagy valószínűséggel megölte a feleségét – talán a regényen belül erre is pontot tesz az író. A könyv beharangozója:

A könyv hazai, tervezett megjelenése november 5. Én személy szerint nagyon várom QT első regényét és főképpen azért, mert tudjuk hogy a rendezéstől, az utolsó filmjét követően visszavonul. Remélem íróként aktív marad, és a folytatásban majd jobbnál jobb írásokkal ajándékoz meg minket , és állítólag a filmezéssel sem fog teljes mértékben szakítani, csak az egész estés mozi formátummal.

Jules Winnefield: Mi volt ez hang? Hallottátok? – Mindenki fülel, hallgatózik. A terem közvetlen bejárata egy dupla szárnyas fa ajtó, amely mögött egy folyosó helyezkedik el. Csattanást hallanak abból az irányból, majd emberi hangokat, szitkozódást.

Seth Gecko (az Alkonyattól Pirkadatig karaktere/George Clooney) – Úgy látszik a hívatlan csürhe kitartó volt. – Feláll a székéről és előhúzza a fegyverét. Közben int Sticónak, aki kikapcsolja a zenét. Mellette Jules is elővesz egy pisztolyt, de ő ülve marad és a fegyvert maga elé rakja a zöld posztóra.

Hetyi: A fa ajtón közvetlenül nem jutnak be. Van még mögötte kb 1 méterre egy acélrács.

Egyenlőre vészjósló csend telepszik a fülledt teremre. Egy légy zümmögése hallatszik, majd a hang forrása megpihen Bill nyakán. Onnan továbbszáll majd megszűnik létezni a levegőben, ugyanis elkaszálja egy pisztolygolyó. 3 pisztolylövés dörren gyors tempóban – átlőve a folyosóról a faajtón. A lövedékek a pókerteremben, a téglafalba csapódnak be nem egészen 10 cm-re Jules feje mellett. Ő rezzenéstelen arccal kortyol bele italába.

Jules: Zsoltárok könyve: Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról…

Nem tudja befejezni mondatát, kintről hangok szűrődnek be.

Behatoló 1: A jó édes kurva anyjukat és a kibaszott rácsukat!

Behatoló 2: Will, húzzunk inkább innen…

Behatoló 3: Muszáj Will-t a nevén nevezned te félkegyelmű?! Ne mondj neveket bazmeg!!

Behatoló 2: Te is kimondtad…

Behatoló 3: Mert Willnek már mindegy te segg!! Már eleget Will-eztünk ebben a helységben…

Behatoló 1: Mint 2 rikácsoló vén trotty! Kussoljatok el végre!

Mindeközben Tarantino elkezd jegyzetelni egy kis jegyzetfüzetbe.

Bill: Mit írsz Q ilyen szorgosan?

Tarantino: Semmiség, csak szeretek lejegyzetelni szitukat amelyeket átélek itt-ott…

QT a hollywood-i pályafutását forgatókönyv íróként kezdte, a videótékában dolgozó Tarantino, akkoriban még színészként képzelte el magát. Forgatókönyveit is már azzal az elszántsággal írta, hogy abban az esetben ha nem fedezik fel színészként – majd leforgatja saját történeteit, természetesen szerepeltetve saját magát is. Miután megkapta első tiszteletdíjait, első forgatókönyveiért és eredeti forgatókönyvek javításaiért ( Éjféli Őrjöngés, Rutger Hauer és Natasha Richardson főszereplésével), a nagy áttörést a Tiszta Románc hozta el neki. A rendezést Tony Scott (Ridley Scott öccse) kapta meg, aki így emlékszik vissza erre az időszakra:

Amikor az Utolsó Cserkészt rendeztem, az asszisztensem sokat lógott ezzel a kölyökkel, akit Quentin Tarantinónak hívtak, és gyakran lófrált a forgatásokon is.

Azt mondta az asszisztensem, hogy olvassam el a forgatókönyvét, mire rábólintottam. Kettőt adott nekem:
a Tiszta Románcot és a Kutyaszorítóbant. Bár szörnyű olvasó vagyok, mindet elolvastam egy Európába tartó repülőutam során. Amikor landoltam, úgy éreztem, mindkettőt meg akarom filmesíteni. Amikor elmondtam Quentinnek, ő közölte velem, hogy csak egyet csinálhatok meg.”

Tarantino pedig így emlékszik vissza erre az időszakra:

Amikor egy senki vagy, ölni tudnál azért, hogy elolvassák a forgatókönyvedet. Ezért törekedtem arra hogy az első oldal fantasztikus legyen, hogy azonnal megragadja az olvasót. Az eredeti Tiszta Románc egy hosszú beszélgetéssel kezdődik a nyalásról. A legtöbb ember előtt a forgatókönyv rasszista és groteszk módon erőszakos, amitől kiborulnak. Azt mondtam Tonynak, olvassa el az első három oldalt, és ha nem tetszik, dobja el.”

A Tiszta Románc kultikus film lett, amikor láttam, már én is éreztem hogy itt valami egészen másról van szó. Itt valami új született. Micsoda dialógusok, micsoda karakterek! Tarantino szövegei megmaradnak, idézgetjük előszeretettel, szájról szájra jár – Ő valami olyasmit tud, amit más nem. Kedvenc jelenetem és forgatókönyv részletem a Tiszta Románcból, amikor Christopher Walken próbálja kiszedni Dennis Hooperből hogy merre találja Hooper fiát. Miután kap egy-két ütést Hooper, a vallatás során, és esze ágában sincs beszélni – már mindketten tudják hogy mi lesz a beszélgetésük vége. Hooper kér egy „kilépő” cigit, egy chesterfield-et, majd belekezd utolsó párbeszédébe:

Clifford Worley (Hooper): Maga szicíliai, hmm?

Vincenzo Coccotti (Walken): Igen, szicíliai.

Clifford Worley: Tudja, sokat olvasok. Különösen a történelemről. Elbűvölőnek találom. Mondok egy tényt, nem tudom, hallott-e róla. A szicíliaiak a niggerektől származnak.

Vincenzo Coccotti: Hogy mondta?

Clifford Worley: De, ez tény. A szicíliaiaknak nigger vér folyik az ereikben.

Vincenzo Coccotti: Hát, ezt látja, hogy…

Clifford Worley: Ha nem hisz nekem, utánanézhet. Több száz évvel ezelőtt a mórok megszállták Szicíliát. És a mórok niggerek.

Vincenzo Coccotti: Igen?

Clifford Worley: Tudja, réges régen a szicíliaiak olyanok voltak, mint ma az észak olaszok. Szőkék és kék szeműek. De szóval jöttek ugyebár a mórok, és megváltoztattak mindent. Olyan sokat dugtak a szicíliai nőkkel, hogy örökre megváltozott a vérvonal. Ezért lett a szőke haj és a kék szem helyett fekete haj és sötét bőr. Esküszöm hogy döbbenetesnek találom. De tény, hogy ki tudja, hány száz évvel később ma is minden szicíliaiban megvan az a néger vér. És ez… nem ez… színtiszta történelem! Le van írva! Ez tény! Le van írva!

Vincenzo Coccotti: Imádom a palit! Imádom! Imádom!

Clifford Worley: Az ősei niggerek!

Vincenzo Coccotti: Igen?

Clifford Worley: Igen, tényleg. És az ük-ük-ük ükanyja egy niggerrel kefélt. Igen, és lett egy félnigger kölyke. És ha ez tény, akkor mondja meg, hazudok talán? És maga is részben fekete tojás. Tojás, tojás, tojás.

Vincenzo Coccotti: Maga meg padlizsán. Jaj… istenem… maga… jaj… ez szép volt.

Másodpercekre rá Cristopher Walken szitává lövi Hoopert, beleeresztve a teljes tárat.
Walken ezt követően még közli ridegen hogy 1984 óta nem ölt embert…

Reméljük ha már nem is készít egész estés mozit QT, a folytatásban még sokat ír majd. Forgatókönyveket, regényt, bármit.

Quentin Tarantino mint forgatókönyvíró:

VÉGE A 2. RÉSZNEK
FOLYTATJUK…

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása