A Nor/Ma grand eredetileg egy északi stílusú kézműves pékségből felnőtt vendéglátóhely, amely továbbra is kiemelt figyelmet fordít a gyökereire. Viszont most itt a karácsony és nincs karácsony bejgli nélkül, így a Nor/Ma Grand sincs bejgli nélkül, hiszen a kézzel készült leveles tésztákban kimondottan otthon van a csapat. Érdemes kipróbálni a helyet, ahol az északi konyha találkozik a magyarok kedvenceivel.
A Nor/Ma-ban magas színvonalon készülő péksütemények a hely nevéhez híven (amely a nordic és magyar szavak kezdőbetűiből áll össze) az északi és magyar hagyományokat hivatott összekötni.
De kanyarodjunk vissza a bejglihez.
„Az idő mákos bejgli spirálos, örök visszatérés diós világos”
Két fajta ember lélegzik a világon, az egyik a mákos bejglit, a másik a diós bejglit szereti, viszonyukat a Montague és Capulet család kapcsán kissé régebbről már ismerjük. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. Egy tekercs tehát szerencsés esetben mákos.
Aki mindkettőt szereti, az gyanús. Legalábbis a Volt egyszer egy vadnyugatban, aki egyszerre hordott nadrágtartót és övet is, az bizony a halál fia volt. Ez nincs másképp a bejglik világában sem, de nem mi leszünk, akik ítélkeznek.
Néha fel sem tűnik számunkra mik azok a kis rítusok, amik a biztonságérzetet, az otthonosság meghitt pillanatait adják meg számunkra. Bizony a bejglinek megvan ez a szuperképessége. Karácsony kedvenc tekercsét nem csak téli ünnepek alatt lehet falni, de akkor van a vadászszezonja.
Honnan is lőjünk egy jó bejglit? Ez a válasz komplikáltabb, mint a fóliába csomagolt élelmiszerboltos dejós bejgli. A bejgli ugyanis olyan, mint a pálinka: mindenki kínálja, mindenki csinálja, de kevesen jól, és emiatt nehéz lenyelni néha.
És íme a Nor/Ma édeshármas ajánlata, ami feloldja az ősi ellentéteket.
A hagyományos diós, a szerencsés mákoson (mazsola nélkül) kívül az extra változat nem volt kérdés, hogy pisztáciás lesz. A közönség kedvenc Nor/Más péksüteményeknek ugyanis „pistacchio” az egyik alapja. A hagyományos süteményeken kívül, az izgalmas ízbombát ígérő pisztáciás bejglik (hagyományos társai mellett) megvásárolhatóak a normagrand.hu oldalon is. Az alapanyagok helyben kerültek beszerzésre, vidéki őstermelőtől van a dió és a mák. A pisztácia persze nem, de lassan nálunk is olyan meleg lesz, hogy még végén ez is megterem itthon.
A népi hiedelem szerint a szenteste fogyasztott mákos tekercs a lányoknak gyors férjhezmenetelt biztosít. Tehát Szilveszterkor esküvő a Nor/Ma Grandban.