Barion Pixel

A Nor/Ma Grand a bejglik nyelvén kíván jóízű karácsonyt

4BRO

2021.12.08.

3 perc

A Nor/Ma grand eredetileg egy északi stílusú kézműves pékségből felnőtt vendéglátóhely, amely továbbra is kiemelt figyelmet fordít a gyökereire. Viszont most itt a karácsony és nincs karácsony bejgli nélkül, így a Nor/Ma Grand sincs bejgli nélkül, hiszen a kézzel készült leveles tésztákban kimondottan otthon van a csapat. Érdemes kipróbálni a helyet, ahol az északi konyha találkozik a magyarok kedvenceivel.

A Nor/Ma-ban magas színvonalon készülő péksütemények a hely nevéhez híven (amely a nordic és magyar szavak kezdőbetűiből áll össze) az északi és magyar hagyományokat hivatott összekötni.

De kanyarodjunk vissza a bejglihez.

Az idő mákos bejgli spirálos, örök visszatérés diós világos”

Két fajta ember lélegzik a világon, az egyik a mákos bejglit, a másik a diós bejglit szereti, viszonyukat a Montague és Capulet család kapcsán kissé régebbről már ismerjük. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. Egy tekercs tehát szerencsés esetben mákos.

Aki mindkettőt szereti, az gyanús. Legalábbis a Volt egyszer egy vadnyugatban, aki egyszerre hordott nadrágtartót és övet is, az bizony a halál fia volt. Ez nincs másképp a bejglik világában sem, de nem mi leszünk, akik ítélkeznek.

Néha fel sem tűnik számunkra mik azok a kis rítusok, amik a biztonságérzetet, az otthonosság meghitt pillanatait adják meg számunkra. Bizony a bejglinek megvan ez a szuperképessége. Karácsony kedvenc tekercsét nem csak téli ünnepek alatt lehet falni, de akkor van a vadászszezonja.

Honnan is lőjünk egy jó bejglit? Ez a válasz komplikáltabb, mint a fóliába csomagolt élelmiszerboltos dejós bejgli. A bejgli ugyanis olyan, mint a pálinka: mindenki kínálja, mindenki csinálja, de kevesen jól, és emiatt nehéz lenyelni néha.

És íme a Nor/Ma édeshármas ajánlata, ami feloldja az ősi ellentéteket.

A hagyományos diós, a szerencsés mákoson (mazsola nélkül) kívül az extra változat nem volt kérdés, hogy pisztáciás lesz. A közönség kedvenc Nor/Más péksüteményeknek ugyanis „pistacchio” az egyik alapja. A hagyományos süteményeken kívül, az izgalmas ízbombát ígérő pisztáciás bejglik (hagyományos társai mellett) megvásárolhatóak a normagrand.hu oldalon is. Az alapanyagok helyben kerültek beszerzésre, vidéki őstermelőtől van a dió és a mák. A pisztácia persze nem, de lassan nálunk is olyan meleg lesz, hogy még végén ez is megterem itthon.

A népi hiedelem szerint a szenteste fogyasztott mákos tekercs a lányoknak gyors férjhezmenetelt biztosít. Tehát Szilveszterkor esküvő a Nor/Ma Grandban.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiainak kicsit sem nevezhető kalandozások az evőversenyek világában

Étkezési kulturális érdekességek

Az ország legfinomabb kenyere

A Botellón Terasz 4 napig közel hozza a Távol-Keletet

Kipróbáltuk a budai skybárt – nem csak sör mániásoknak

A spanyol gasztronómia szerelmesei készüljenek – Spanish Food Fiesta a Botellón Teraszon