Barion Pixel

A világ legmenőbb skateparkjai

Tim Mariann

2022.10.28.

13 perc

Mint az köztudott a gördeszkázás már egy jó ideje utcai sportból nemzetközi iparággá vált. Ebben a cikkben látószöget nyitunk a nagyvilágra, hogy mutassunk nektek néhányat a világ legmenőbb skateparkjai közül.

A világ legjobb gördeszkaparkjai szinte mind különböznek egymástól, akár felépítésükben és stílusukban, akár kreativitásban és kulturális hatásban. Garantáltan más-más élményben lesz részed mindegyikben! Egy jó pályánál figyelembe kell venni egyéb szempontokat is, mint a hangulat, a közösségi részvételt, az esztétikai vonzerőt és a kreativitást a tervezésben.

Akár Európába, akár az Egyesült Államokba, a Közel-Keletre vagy Ázsiába utazunk, a világ legmenőbb gördeszkaparkjai közül jó néhányat találhatunk. A kihívás csak az lesz, hogy eldöntsük, merre induljunk először. Néha a legjobb park egyben a legnagyobb is. Máskor a legmodernebb tervezésű vagy a legkreatívabb anyagfelhasználású. Itt mindkettőből találhattok egy keveset, átívelve a világot.

Skatehall Oslo, Norvégia
A skandináv esztétika teljes mértékben érvényesül ebben a menő gördeszkaparkban, amelyet a Dark Arkitekter, a Glifberg-Lykke és az IOU Ramps tervezett.
A gördeszkázást az egész országban tiltó 1978-as törvény Morse-kód fordításából származó mintával áttört alumínium panelek borítják a Skatehallt. Bár kívülről ipari konstrukcióban helyezkedik el, belül kifejezetten organikus hangulat uralkodik, köszönhetően a középső részének – a magasföldszinti pool-nak. A faszerű oszlopok kinyúlnak és megtámasztják a bab alakú medencét a tetején, olyan érzés, mintha egy norvég erdőben deszkáznál a fehér luc- és nyírfa lombkorona alatt.
A szomszédos kávézó és a felső sétányok biztosítják, hogy a nézők minden szögből belássák a teret és figyelhessék a trükköket anélkül, hogy megzavarnák a sportolók áramlását. Összességében egy nagyon chill hely, kreatív elrendezéssel.

X-Dubai Park Dubai, Egyesült Arab Emírségek
A szuperlatívuszoktól zengő városban hogyan is okozhatna csalódást a helyi skatepark? Ez is épp olyan pazar, mint amilyen a város maga. A datolyapálmákból, fehér homokból és a tiszta Arab-tengerből álló környezet (Kite Beach) már önmagában is bámulatos látványt nyút. Ehhez jön az ausztrál Convic tervező csapat szakértelme, akik nemcsak az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb, 34 444 négyzetméteres gördeszkaparkját hozták létre, hanem a leglenyűgözőbbet is. A nagy árnyékoló szerkezet alatt mindvégig tökéletes a flow.

A park egy fullos kalandkomplexum része, ahol 20 méteres mászótorony, parkour pálya, boulder fal és egésznap rezidens DJ várja az odalátogatókat. Egy közeli minaretből naponta többször is kicsendül az imára való felhívás, miközben mennek a trükkök az X-Dubaiban.

Venice Skatepark Los Angleles, Kalifornia
Ha deszkázás akkor Kalifornia, mi más! Ráadásul a gördeszkás kultúrában Venice Beach kultikus helynek számít. Az 1970-es években a helyi DogTown legénysége és a Z-Boys csapata innen indította el a deszkázás vertikális korszakát.

Végül egészen 2009-ig kellett várni, míg LA deszkás legendájának, Jesse Martineznek húsz évig tartó küzdeleme egy gördeszkaparkért révbe ért. Ebben nagy szerepet játszott a California Skateparks tervezője, Zach Wormhoudt (Pro Big Wave szörfös) aktív közreműködése. A tervezés és kivitelezés Christian Hosoi, valamint Pat Ngoho felügyelete mellett zajlott. Az eredmény lenyűgöző, amely hűen tükrözi a szörfözéstől a gördeszkázásig tartó evolúció gazdag kultúrtörténet, amelyet a leginkább beton pool-okban való gördülékeny áramlás képvisel.

Káosz Templom Llanera, Spanyolország
Ha a Venice Beach a gördeszkázás megszentelt terepe, akkor a spanyolországi Llanera városában található Kaos-templom a Sixtus-kápolna. Az elhagyatott, 100 éves templom belső terének újjávarázsolása a helyi deszkások és görkorisok egy csoportjának (Church Brigade) régi víziója volt. Okuda San Miguel városi művésszel, valamint az Ink & Movement csapatával együttműködve a leromlott állapotú épületet pszichedelikus deszkás szentéllyé alakították át. A falakon és a plafonon látható geometrikus formák és állatmotívumok kaleidoszkópja ugyanúgy játszik az ólomüveg ablakokon átszűrődő fénnyel, ahogy a deszkások játszanak a fizika törvényeivel a félcsőben – olyan misztikus atmoszférát teremtve, mint semelyik más skateparkban a világon.

Black Pearl Kayman szigetek
A Black Pearl minden gördeszkás álma lehet. Azon túl, hogy a világ egyik legprofibb és legnagyobb gördeszkaparkja, ráadásul a Karib-térség kellős közepén található. És ha ez nem lenne elég, ennek a hatalmas, 62 000 négyzetméteres parknak az oldalán egy hatalmas hullámmedence található.

A parkot a SITE Design csoport tervezte, és 2005-ben Tony Hawk nyitotta meg személyesen. Deszkások hadának szerepel a bakancslistáján.

A Black Pearl minden tudásszinten élvezhető. Kezdők, középhaladók és haladók is minden bizonnyal találnak itt valamit, függetlenül attól, hogy mióta deszkáznak, BMX-eznek, gökoriznak, vagy akár rollereznek. Ez egyben a világ egyik legnagyobb beton gördeszkaparkja, ami hétköznapokon 4, hétvégenként pedig csupán 6 órát tart nyitva.

Downtown Plaza Skatepark Vancouver, Kanada
Rengeteg nagyszerű gördeszkapark van Kanadában, de mi most ezt a vancouveri street pályát szeretnénk kiemelni. Ikonikus hely, talán azért is, mert ez volt az első kimondottan street pálya Kanadában. Kialakításban a belvárosában népszerű városi terek köszönnek vissza, beleértve a korlátokat, padkákat és lépcsőket. A park ingyenesen használható, ráadásul a csúcsszezonban van „házibácsi” és elsősegély is. A mindössze 2400 m² alapterületű Downtown Plazat 2011-ben felújították, azonban a jövője még bizonytalan, de amíg nyitva tart, dübörögnek a parkban a kerekek!

Zeeburg Skatepark – Amsterdam, Hollandia
Ami a dizájnt és az esztétikát illeti, úgy tűnik a hollandok értik a dolgukat! Amszterdamban a hagyományt, az esztétikát és a funkciót egy gyönyörű szerelmi háromszöggé formálták, mindezt az Amstel folyó medrében. A skatepark felépítésével a dán deszkás legenda, Rune Glifberg ügynökségét bízták meg, akik az egész városban elterjedt meliorációs technikákat tiszteletben tartva hozták létre ezt a remekművet. A tradicionális holland Delft Blue csempe, amely az egész gördeszkaparkot díszíti, az egyedülálló térbeli érzeten túl, autentikus ízt és hangulatot kölcsönöz a helynek.

Skatehalle – Berlin, Németország
Következő állomásunk a németországi Berlin, ezen belül a Nike SB Shelter névre keresztelt Skatehalle. Ez többnyire egy fedett street pálya, egy kis szabadtéri területtel, és több elemmel rendelkezik, mint amennyit egyetlen utazás alatt képesek lehetünk kimaxolni.

Volt egy beltéri félcső is, a legnagyobb Németországban, ami most elkerült innen, hogy helyet adjon az új utcai részlegnek. A park betonból készült, kívül pedig egy mini rámpa és egy kis pool található. Az itt töltött órák kissé korlátozottak lehetnek, és naptól, napszaktól függően zsúfoltak, ezért érdemes ennek megfelelően tervezni. Ez az egyik legváltozatosabb fedett park, amit biztos, hogy nem szeretnél kihagyni.

Taghazout Skatepark – Marokkó
Az Atlanti-óceán partján, Agadir városától északra található Taghazout – egy álmos halászfalu, amely leginkább hullámairól és panorámás gördeszkaparkjáról ismert. A helyi deszkások és a Make Life Skate Life Alapítvány nemzetközi önkénteseivel együttműködésben épült park az észak-afrikai szörfélet és az iszlám építészet együtteséből merít ihletet, miközben egyedülálló, kreatív teret teremt a kulturális csereprogramokhoz. A Taghazout Skatepark Egyesület nemcsak azokat a fiatal helyi szörföseket tömörítí, akik nem engedhetik meg maguknak a gördeszkát és a védőfelszerelést, hanem heti három napon (vagy amikor a hullámok engedik) gördeszkaórákat is szerveznek.

„Le Bowl” Skatepark Du Prado – Marseilles Franciaország
Franciaország leghíresebb és legnagyobb gördeszkaparkja a Plage Du Prado strand közelében található. 1991-ben épült, és egykor a világ legnagyobb gördeszkaparkja volt. De mivel azóta sok más is megjelent, most megosztja a címet néhány másikkal. Ha már játszottál a Tony Hawk’s Pro Skaterrel a Skatepark Du Prado (AKA Marseille Skatepark) nagyon ismerős lesz. Egykor a világ legjobb gördeszkaparkjának is kikiáltották. Nem vitatnám, hogy Jean-Pierre városi remeke nem kevesebb, mint tökéletes. Ha pro vagy, akkor jól fogod érezni magad benne, de a kezdőknek komoly kihívás.

SMP – Shanghai, Kína
Az SMP, a sanghaji gördeszkapark korábban a világ egyik legnagyobbja volt, a maga 13.000 m²-es területével, de a listánkon szereplő, szintén Kínában található park azóta felülmúlta. De ez nem jelenti, hogy az SMP nem tartozik a legjobbak közé.

A projekt 18 hónapot vett igénybe. Ausztráliából érkezett profi deszkások fordítócsapatokkal dolgoztak a terveken, mielőtt a 300 fős építőbrigád nekilátott volna felépíteni a gigászi objektumot. Azóta Az SMP-ben évente megrendezésre kerülő nemzetközi „The Showdown”-nak szolgál otthonául.

Wanaka Skatepark – Wanaka, Új-Zéland
Új-Zéland Déli-szigetének legvégén, a hegyvidéki Otago régióban, bükkerdők, gleccserek és alpesi tavak között található Wanaka virágzó üdülővárosa. Ott, a gleccserek alatti síkságon, a város azonos nevű tavának partján található egy menő gördeszkapark, amelyet Jason Parkes, a Premium Skatepark Designs munkatársa tervezett. A 3.6 méter mély pool peremén állva, hófödte hegyekkel a háttérben, az ember maga is a nagyságra törekszik, és megérthetjük, miért vált ez a park vonzóvá a snowboardosok és a freeskierek számára egyaránt.

House of Vans – London, UK
A London központjában található, meglehetősen egyedi gördeszkaparkot kőből készült vasúti boltívek alá építették. Falain belül finom ételek és nagyszerű személyzet vár, nem beszélve arról, ha megreccsen a deszkád, egyszerűen csak besétálsz a Vans Shopba és vehetsz egy újat.
Az parkban található egy betonmedence, valamint egy mini rámpa, illetve egy utcai rész, ami nem mindenkit nyűgözött le, de azért akad itt is néhány érdekes elem. A 3000 négyzetméteren elterülő kiállítóteremmel, skateparkkal, valamint koncerthelységgel felszerelt épületegyüttesben művészek, zenészek egyaránt megfordulnak. Példának okáért a House of Vans olyan zenekarokat fogadott színpadán mint a Foo Fighters, a Turbonegro, vagy a Modest Mouse.
Méretéből fakadóan esős napokon a park kissé zsúfolt lehet, ami Londonban ugye nem ritka. A House of Vans a gördeszkázásról és annak kultúrájáról szól, ezért mindenképp szerepelnie kell a bakancslistán.

Péitruss Skatepark – Luxemburg
Ez egy különleges gördeszkapark, amely Luxemburg középkori városának külső falin túl, az óvárosba vezető híd mellett található. A Vauban-erőd aljában, 2016-ban épült park tervezői (Constructo Skatepark Architecture) a kivitelezés során a helyszín örökségét szem előtt tarva egy igazán átgondolt komplexumot hoztak létre.
A Péitruss Skatepark nem csupán az UNESCO világörökségi listáján szerepel, hanem sokak vágyott célpontja között is.

Guangzhou Skatepark – Guangzhou, Kína
Hivatalosan a világ legnagyobb skateparkja, a maga 17 000 négyzetméterével, melyet 10 egyetem vesz körül, összesen több mint 160 000 hallgatóval. A park tervezői olyan parkot álmodtak, ami a gördeszkázás minden aspektusát lefedi. Egy biztos, megvan benne a lehetőség, hogy legendás parkká váljon, de ez még várat magára, ugyanis jelenleg néhány baleset és rossz építőanyag választás miatt zárva tart.

Érdemes azért megemlíteni, hogy Kína gördeszkás kultúrája gyerekcipőben jár, a legtöbb polgár nem látott gördeszkát, és nem is hallott róla.

A világ legjobb gördeszkaparkjainak listájának összeállítása ugyan kissé szubjektív, viszont a lehetőségek száma végtelen. És ha túl sok közül lehet választani, az nem is olyan rossz.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

J. Grant Brittain, aki nemcsak művészetté, hanem egy életforma kifejezőeszközévé tette a gördeszkás fotózást

Ridin’ High. Keretbe foglalt pillanatok.

Törvényen kívüli deszkások

Ryan Sheckler és a siker ára

Rodney Mullen – Az ember, aki újra feltalálta a gördeszkát

Miért emelkednek a gördeszka lapok árai?