Barion Pixel

Frida-napok a Terezában

4BRO

2022.04.19.

3 perc

Kahlotól a kályháig

Napsütötte Mexikánaán: avagy festmények, ízek, szerelmek
Frida Kahlo művészetével és receptjeivel, a középpontban április 16-án indítottuk útjára a Frida’s Fiestas eseménysorozatot. Igen receptjei. Pont főzni ne tudott volna az életigenlő mexikói kultúra nagyasszonya? Frida, aki képes volt három évvel később megszületni a mexikói forradalom tiszteletére, pont ehhez ne értene? Jó, kicsit csalt, de ez olyan, mint egy jó recept, mindenkinek van valami apró kis finom trükkje.

Az elmúlt évek viszontagságai, a pandémia hullámai két alkalommal is „elmosták” a mexikói partokat, az eseménysorozat indulását.

Örömmel tölt el bennünket, hogy a „mi casa” újra „su casa” vagyis Teresa a Frida-ünnep jegyében a
következő hetekben olykor színházzá, táncházzá vagy épp egy zenés felolvasóest helyszínévé alakul.

Pánhispán séfek és pánsípok
Programsorozat nyitányán Fazakas Júlia színművész a latin kultúra sokoldalúságának megragadására egy különleges, átlényegülős performansz keretén belül Sediánszky Nóra író, szövegeit, García Lorca verseit és híres mexikói dalokat font egymásba. A pánhispán kulturális szőttes vibráló volt, mint egy mexikói kelme. Miközben az érzelmes dalok életenergiája szíven találta a közönséget, az előadás végül egy fesztelen hangulatú, közös örömfőzéssel ért véget. Így megvalósult egy szinte minden érzékszervet mozgásba hozó vizuális, szellemi és kulináris játék.

Ezen az estén nem csak a színpadon készült rendhagyó „menüsor”. Marie-Pierre Colle és Guadalupe Rivera (Frida nevelt lánya) 1992-ben jelentette meg Frida’s Fiestas c. recept- és emlékgyűjteményt, amely Frida életének meghatározó pillanataiba különleges receptúrákon keresztül nyújt betekintést. E kötetből inspirálódva a konyha három Fridás fogást tűzött a Terezás étlapra.

Fesztelen feszt vagyis fieszta

Kortárs és fénytánc
A Frida’s Fiestas április 21-én csütörtökön az udvaron folytatódik, ahol az eseménysorozat nevéhez hűen laza karneváli hangulat várható. Ezt egy, a kortárstáncot és a balettet ötvöző, kísérleti táncműhely négyfős formációjának latin-amerikai darabja alapozza meg, de ezen az estén nem csak ők perdülnek táncra, a fény is játékba kezd a szemközti tűzfalon. A Centrum Production jóvoltából Frida Kahlo vizualitását megidézve a fényjáték is látható majd.

Megzenésített napló
Szabó T. Anna fordításában a közelmúltban jelent meg Frida Kahlo kéziratos műve a Poket Zsebkönyvek gondozásában. A verseket, leveleket, rajzokat és festményeket is tartalmazó vibráló napló most megzenésítésre kerül a Fran Palermo énekes-gitárosa által.

A programsorozat záró akkordjaként április 28-án Kemény Zsófi (író, slammer), Henri Gonzo zenei közreműködésével olvas fel Frida Kahlo naplójából.

Mint minden esemény, ez is ingyenesen látogatható, ugyanakkor a helyszín kapacitása miatt regisztrációhoz kötött. Bővebb információkat ide kattintva találtok.

Fridát idézve „A szenvedély hídjain jussatok el ti is a változáshoz”,
és ha jó kedvetek úgy hozza, ejtsétek útba a Terezát.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiainak kicsit sem nevezhető kalandozások az evőversenyek világában

Étkezési kulturális érdekességek

Az ország legfinomabb kenyere

A Botellón Terasz 4 napig közel hozza a Távol-Keletet

Kipróbáltuk a budai skybárt – nem csak sör mániásoknak

A spanyol gasztronómia szerelmesei készüljenek – Spanish Food Fiesta a Botellón Teraszon