Halk pizzák szállingóznak a csalóka napfényben a Millenáris Széllkapu parkban, hol mosolyog rád a Zsiráf, Buda szívében a dombtetőn. Egy téli Krúdy-novella is kezdődhetne így, amikor délután négy órakor már ránk köszön a hold és a párából sok kis világító fénypont mögül kibukkan egy normandiai erődre hasonlító bárkastély.
Az épület Le Corbusier nyitott pavilonos megoldásaihoz hasonul. Szinte várjuk, hogy Fantomas randevút adjon Nemo kapitánynak.
A Zsiráfban amikor kint vagy, akkor is bent vagy, és amikor bent vagy akkor is kinn. A szerkezet úgy van megoldva, hogy a klausztrofóbiások és a kémek kedvenc helye legyen, hiszen minden egy nyitott térre hasonul. Egyértelmű, hogy egy paranoiás kém, és egy kettős ügynök itt beszél meg találkozót, hisz belátható a hatalmas tér, ami bárkinek a nagyság érzését kölcsönzi egy kisfröccs mellett is.
Ha az épület mögé nézünk, ami macerásabb, rögtön ott a régi városkép, de ahogy a hely formája adja magát, az új park fele tekintve, mintha nem is Magyarországon lennénk. De itt vagyunk, és a világnézeted budai lesz. Céget alapítani amúgy ilyen helyeken kell, mert az optimista hangulat rá fog ülni a tervekre is.
Most tél van, csend és halál(unalom), de a hely maga a fény, amikor a nap ráborul, ideális helyszín a tavasz tizenhét pillanatához. A Zsiráf Buda-hangulatból jól teljesít, ráadásul bármelyik napszakban. Ha az asztalunk mellől lenézünk a parkra, végigfuttatjuk szemünket a zöldön, vigyázzunk ne érezzük magunkat annyira jól, mert a végén idealisták leszünk. Egyébként ideális helyszín egy délutáni koktélozásra, sörözős világmegfejtésekre. Snoop Dogg, ki a Gin and Juice-al futott be igazán, lájkolná a helyet, ha erre vetődne, ugyanis 14 féle minőségi gin közül lehet választani. A borókapálinkán kívül van a helynek saját Zsiráf söre, és saját signature Zsiráf koktélokra is rákóstolhatunk.
Kevesen tudják, de a Zsiráf szereti a nápolyi pizzát.
Legalábbis a budai mindenképp.
Egyelőre nyolc féle íz közül választhatunk, ha pizzára fájna a fogunk (2150–2950 Ft közti áron), ami akkor is a rendelkezésünkre áll, ha épp nem tudjuk személyesen felkeresni a helyet. Ugyanis a Wolt kínálatában is elérhetőek.
A nápolyi vonal nemcsak szóvirág, halálosan komolyan van véve, a VERA minősítésre utaznak. Nápolyban vásárolt Izzo Forni elektromos kemencében készítik, amit akár 480 fokra is fel lehet fűteni, ebben a pizza 60-90 másodperc alatt megsül. Pont azt a hagyományos nápolyi pizzát csinálják, amit a legnagyobb mesterek egyébként pontokba is szedtek. Magas minőségi alapanyagok, amelyeket kizárólag olasz beszállítóktól veszik, akik csakis AVPN elfogadott helyeknek adnak el. És mióta a nápolyi pizza UNESCO-védett, ez különösen nagy szó. Na de mi is a titka Piedone, azaz Rizzo felügyelő kedvencének? A tészta nullás, vagy dupla nullás kell legyen, nagyon finom liszt, természetes élesztő, 24 órás kelesztés, víz és tengeri só. Még a víznek is a nápolyihoz kell hasonlítani, ez Budapesten azt jelenti, hogy a vizet lágyítani kell. Budapesten ugyanis nemcsak Dénes, hanem a víz is kemény.
Szerencsére a környék nem kemény, a Millenáris Széllkapu park kimondottan barátságos, hangulatos közösségi tér. Ennek a dombján legel a budai Zsiráf, az italok, pizzák rendben vannak, a nyugis baráti hangulatot a chillezős zenék teszik kerekké. Régebb 11-kor minden bezárt a Millenárison, de most meghosszabbított nyitvatartással hajnali 2 óráig lehet lazulgatni.
Ha a Zsiráf Budába térünk be enni-inni és beszélgetni, nagy baj nem történhet, kivéve, ha leszámolás van a kémek között. Tuti, hogy ez a kedvenc helyük.