Barion Pixel

A Millenárisban elszabadult a „Zsiráf”

4BRO

2022.01.31.

4 perc

Halk pizzák szállingóznak a csalóka napfényben a Millenáris Széllkapu parkban, hol mosolyog rád a Zsiráf, Buda szívében a dombtetőn. Egy téli Krúdy-novella is kezdődhetne így, amikor délután négy órakor már ránk köszön a hold és a párából sok kis világító fénypont mögül kibukkan egy normandiai erődre hasonlító bárkastély.

Az épület Le Corbusier nyitott pavilonos megoldásaihoz hasonul. Szinte várjuk, hogy Fantomas randevút adjon Nemo kapitánynak.

A Zsiráfban amikor kint vagy, akkor is bent vagy, és amikor bent vagy akkor is kinn. A szerkezet úgy van megoldva, hogy a klausztrofóbiások és a kémek kedvenc helye legyen, hiszen minden egy nyitott térre hasonul. Egyértelmű, hogy egy paranoiás kém, és egy kettős ügynök itt beszél meg találkozót, hisz belátható a hatalmas tér, ami bárkinek a nagyság érzését kölcsönzi egy kisfröccs mellett is.

Ha az épület mögé nézünk, ami macerásabb, rögtön ott a régi városkép, de ahogy a hely formája adja magát, az új park fele tekintve, mintha nem is Magyarországon lennénk. De itt vagyunk, és a világnézeted budai lesz. Céget alapítani amúgy ilyen helyeken kell, mert az optimista hangulat rá fog ülni a tervekre is.

Most tél van, csend és halál(unalom), de a hely maga a fény, amikor a nap ráborul, ideális helyszín a tavasz tizenhét pillanatához. A Zsiráf Buda-hangulatból jól teljesít, ráadásul bármelyik napszakban. Ha az asztalunk mellől lenézünk a parkra, végigfuttatjuk szemünket a zöldön, vigyázzunk ne érezzük magunkat annyira jól, mert a végén idealisták leszünk. Egyébként ideális helyszín egy délutáni koktélozásra, sörözős világmegfejtésekre. Snoop Dogg, ki a Gin and Juice-al futott be igazán, lájkolná a helyet, ha erre vetődne, ugyanis 14 féle minőségi gin közül lehet választani. A borókapálinkán kívül van a helynek saját Zsiráf söre, és saját signature Zsiráf koktélokra is rákóstolhatunk.

Kevesen tudják, de a Zsiráf szereti a nápolyi pizzát.
Legalábbis a budai mindenképp.

Egyelőre nyolc féle íz közül választhatunk, ha pizzára fájna a fogunk (2150–2950 Ft közti áron), ami akkor is a rendelkezésünkre áll, ha épp nem tudjuk személyesen felkeresni a helyet. Ugyanis a Wolt kínálatában is elérhetőek.

A nápolyi vonal nemcsak szóvirág, halálosan komolyan van véve, a VERA minősítésre utaznak. Nápolyban vásárolt Izzo Forni elektromos kemencében készítik, amit akár 480 fokra is fel lehet fűteni, ebben a pizza 60-90 másodperc alatt megsül. Pont azt a hagyományos nápolyi pizzát csinálják, amit a legnagyobb mesterek egyébként pontokba is szedtek. Magas minőségi alapanyagok, amelyeket kizárólag olasz beszállítóktól veszik, akik csakis AVPN elfogadott helyeknek adnak el. És mióta a nápolyi pizza UNESCO-védett, ez különösen nagy szó. Na de mi is a titka Piedone, azaz Rizzo felügyelő kedvencének? A tészta nullás, vagy dupla nullás kell legyen, nagyon finom liszt, természetes élesztő, 24 órás kelesztés, víz és tengeri só. Még a víznek is a nápolyihoz kell hasonlítani, ez Budapesten azt jelenti, hogy a vizet lágyítani kell. Budapesten ugyanis nemcsak Dénes, hanem a víz is kemény.

Szerencsére a környék nem kemény, a Millenáris Széllkapu park kimondottan barátságos, hangulatos közösségi tér. Ennek a dombján legel a budai Zsiráf, az italok, pizzák rendben vannak, a nyugis baráti hangulatot a chillezős zenék teszik kerekké. Régebb 11-kor minden bezárt a Millenárison, de most meghosszabbított nyitvatartással hajnali 2 óráig lehet lazulgatni.

Ha a Zsiráf Budába térünk be enni-inni és beszélgetni, nagy baj nem történhet, kivéve, ha leszámolás van a kémek között. Tuti, hogy ez a kedvenc helyük.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiainak kicsit sem nevezhető kalandozások az evőversenyek világában

Étkezési kulturális érdekességek

Az ország legfinomabb kenyere

A Botellón Terasz 4 napig közel hozza a Távol-Keletet

Kipróbáltuk a budai skybárt – nem csak sör mániásoknak

A spanyol gasztronómia szerelmesei készüljenek – Spanish Food Fiesta a Botellón Teraszon