Barion Pixel

Milyen a skandináv sütnivaló?

Benedek Csanád

2022.03.11.

5 perc

A svédek titka a beépíthető konyhán és sok minden máson kívül a péksüteményeik. Zoli a Nor/Ma Grand projekt főnöke egészen a titkok országába utazott, hogy felderítse azt, amit lehet. Az ő tapasztalataiból gyúrtuk ezt a beszámolót.

Svédországról beszélni itthon igazi bezzegelős téma, de vegyük észre a legfontosabbat. Technikai fogásokat, ötleteket el lehet tőlük lesni, sőt szívesen át is adják, ha kérik tőlük. Amennyiben igazán érdekelnek a szakmai folyamatok, akkor egy pékségben lisztes lehetsz, tesztelheted az összetevőket, egy kávépörkölőben a kávé mellett a frissen pörkölt szemeket kóstolhatod. Minden átlátszó.

A mentalitásukat és egymásra irányuló figyelmüket viszont se ellesni, se megvenni nem tudjuk. A célunk az, hogy a hazai hagyományokat a technikai fogások mellett a svéd mentalitással ötvözzük. A svédek titka hogy átlátszóak. Ez azt jelenti, hogy mindent látsz, minden előtted történik. Nem csupán látvány pékség van. Része vagy a menünek. Melletted történik minden. Ha jelen vagy, akarva akaratlanul benne élsz a készítés világában.
Ez is adaptálható, pusztán olyan embereket kell találni, akik erre nyitottak. Mi így tekintünk magunkra. Ez egy magával ragadó út, amit igyekszünk követni. Évtizedes fejlődést csak úgy lehet elindítani, hogy elkezdjük, az első lépéssel, majd az első évvel és elköteleződve a hivatásunk mellett, kitartóan és kellő alázattal folytatjuk azt nap mint nap. Nem mutogatunk ujjal másokra, hanem magunk gyúrjuk a saját tésztánkat, mint a svédek.

Az árképzés kritériumrendszerében felesleges összehasonlítani magunkat az egyik leggazdagabb skandináv országgal, ellenben érdemes azt megfigyelni, hogy náluk az alacsony szint sem alacsony. Az átlagos minőség nincs eladva prémiumnak. A kiemelkedő minőség pedig nem kiemelten drágább a normál árfekvésnél.
Nem véletlen, hogy sok jó svéd pékségben még a búzát is maguk őrlik. Nem bízzák a véletlenre a minőséget. A teljes folyamat kontrolálva van. A jó nem olcsó, de a nagyon jó se túl drága.

„Ki minő kovászt tesz, oly kenyeret eszik.” Az áthallásos közmondást már régebben is hasonlatként használták. Az alapozásra, az alapok fontosságára hívja fel a figyelmet és arra, hogy a holnap a mával kezdődik. A kovászból készült kenyerek fogyasztásakor elkerülhetjük a puffadást, adalékanyagoktól mentesek, ezáltal egészségesebb is.

Az északi stílusú, sötét, lassú kelesztésű kovászos kenyerek és a magyar sütési hagyományokat
északi fűszerezéssel ötvöző péksütemények a Nor/Ma fő irányvonala.

Emellett nem másoljuk, hanem adaptáljuk a hazai környezetbe a skandináv ötleteket. A magyar konyha nem egy állóvíz, fejlődésben van, sok irányból lehet tapasztalatokat, fogásokat beépíteni a magyar hagyományba és továbbfejleszteni a jelenlegi állapotokat. Jó szájízzel az új ízek felé.

A finom jó hangulatban még finomabb
A skandináv életérzést általában az egyszerű, otthonos hangulattal azonosítjuk, pedig jóval több ennél. Figyelem és alkalmazkodóképesség, amelynek segítségével képesek vagyunk meglátni a környezetünkben rejlő lehetőségeket és hangsúlyozni azokat. A kevesebb több aranyszabály a térre is vonatkozik..

Az északi gondolkodásmód a részletekre is kiterjed, az ételeket és a kávét például a skandináv dizájnszemléletet tükröző étkészletéből kapjuk, a letisztult stílusú vendégtérben. Visszatérve a svéd példákhoz, fontos megfigyelés az is, hogy sok vendéglátó helyük van és meglepő, de általában tele is vannak.
A jó helyek, pékségek előtt folyamatosan sorban állnak. Az éttermekbe előzetes helyfoglalás nélkül nem érdemes betérni. Ott nem egy étterembe, pékségbe mész, hanem egy hangulatba. A hangulatot pedig nem csupán a hely miliője adja, hanem a termékek és a kiszolgálás, illetve az ott dolgozók, valamint a vendégek személyisége! A szakma tisztelete kapcsán annyit tudnunk kell, hogyha Svédországban pék vagy, az ugyanolyan menő mintha startup vállalkozásod lenne.
A kulcsmondat a finom péksüti és az ízletes kávé mellé, hogy nem lehet mindenki orvos és atomfizikus.

Azt szeretnénk, hogy a kávéházi beszélgetés egy életstílus legyen itthon. Not corporate, cooperate! Minden új generációnak lehetősége van újra kitalálnia magát. Ezek apró lépések, a hagyományok és lehetőségek elegye, meg némi plusz. Ez csak a közösségen múlik. Az alapanyagok mi vagyunk, a recept az élet, a hely a Nor/ma.

Zárszónak idézzük Bergmannt: „A gondolat, az ötlet a valóság egy apró szövedékéből elindul, és új világot épít.” (Fanny és Alexander)

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiainak kicsit sem nevezhető kalandozások az evőversenyek világában

Étkezési kulturális érdekességek

Az ország legfinomabb kenyere

A Botellón Terasz 4 napig közel hozza a Távol-Keletet

Kipróbáltuk a budai skybárt – nem csak sör mániásoknak

A spanyol gasztronómia szerelmesei készüljenek – Spanish Food Fiesta a Botellón Teraszon