Barion Pixel

Szárba szökkenő hírek

Benedek Csanád

2021.05.26.

1 perc

A Mainichi egy 1922 óta létező japán napilap, nevének jelentése „Minden nap”, mert minden nap megjelenik. Ehhh. Nem agyalták túl az újság nevét.
A lapot sokan nem is rendes nevén, hanem csak Zöld Újságként emlegetik. A Shimbusha kiadó nemrég újrapozícionálta a lapot, feltalálta a száz százalékban fenntartható újságot.

Ez úgy működik, hogy a papír újrahasznosítható anyagokból készül, és a papírba magok vannak beágyazva. A tinta anyaga is speciális és műtrágyaként is működik, akár a papír anyaga. Tehát el lehet képzelni: magvak + műtrágya + öntözés = egy szép új növény. Ez mindig más, na nem minden egyes nap, de sokaknak a játék része, hogy vajon ebből mi fog kikelni. Gyógynövény, cserje vagy virág?

Az ültethető papír nem újdonság. Néhány éve a piacon van egyfajta újrahasznosított papír, víz és apró virágok vagy gyógynövények magjainak keveréke, viszont a Mainichi volt az első, ami újságként alkalmazta. A környezetbarát újság óriási sikert aratott, naponta több mint négymillió példányban jelenik meg az egész országban, és mintegy nyolcvanmillió jen (kb. 200 millió Ft) bevételt hoz.

Magvak + műtrágya + öntözés = egy szép új növény. Ez mindig más, na nem minden egyes nap, de sokaknak a játék része, hogy vajon ebből mi fog kikelni. Gyógynövény, cserje vagy virág?

A Mainichi napilap speciális változata sajnos nem mindennap jelenik meg, az irány viszont jó. A kezdeményezésbe az iskolákat is bevonták annak érdekében, hogy felhívják a gyermekek figyelmét a környezetvédelmi kérdésekre, és megtanítsák őket az újrahasznosítás fontosságára, mivel a hagyományos hulladékfeldolgozó-rendszerek által okozott CO2-kibocsátás csökkentése érdekében újabb ötleteket kell kitalálnunk. Ez egy érdekes megoldás a papír újrahasznosítására, műanyagból pedig egyelőre még nem lesz virág, szerencsére ott van az óceán, oda lehet dobálni.

Zárásként Nakamura Kuszatao japán költő versét idézzük, aki a Banrjoku/Millió Zöld levél haiku- csoport vezető alakja.
“Juki koszo -csi ni sio -nare ja… ume massiro.” / A bátorság az élet sója tudtad? A fehérből barackvirág nő.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiainak kicsit sem nevezhető kalandozások az evőversenyek világában

Étkezési kulturális érdekességek

Az ország legfinomabb kenyere

A Botellón Terasz 4 napig közel hozza a Távol-Keletet

Kipróbáltuk a budai skybárt – nem csak sör mániásoknak

A spanyol gasztronómia szerelmesei készüljenek – Spanish Food Fiesta a Botellón Teraszon