A Nagymező utcai Kis-Mexikó, a Tereza vaslapon sergecő tacoira és jéghideg Margaritáira sosem volt panasz. Az étterem 2018 nyarán debütált, és dacolva az elhúzódó pandémia negatív hatásaival, lépésről-lépésre váltotta be a nyitáskor hozzá fűzött reményeket.
Senorita Tereza most a legszebb éveit éli, földanya pedig megad nekünk minden alapanyagot a pikáns „mehikói” konyhához.
Egy kis képzavarral élve a kert mozgásba lendült, hiszen a minden földi jóval megpakolt burritók a Wolt jóvoltából már házhoz is rendelhetőek. A Tereza mozgó kistestvére a La Cabina taco truck pedig számos helyen feltűnik a városban. A terézvárosi hacienda aktuális programjaira tekintve elmondható, hogy a hangulat szieszta és fieszta üzemmódban is otthonosan mozog.
Kelemen Áron executive chef és Gaál Máté head chef vezette konyha alapvetően az autentikus mexikói gasztronómia keretén belül mozog. Például a nagyüzemi búzatortilla helyett kék kukoricalisztből készül a Tereza taco alapja, guacamolék frissen, rusztikus módon préselődnek, és természetesen számos alapanyag és fűszer Mexikóból érkezik.
A ház konyháját és rendezvényeit a személyes élmények, utazások inspirálják, esetünkben maradva Közép-
és Dél-Amerikánál. Így a mexikói street food egyedi világára épülő á la carte étlap olykor fúziós fogásokkal kiegészülve egy-egy estére idehaza kevésbé ismert dél-amerikai nemzetek ízvilágába is elbarangol.
A Street Food Latin America (a népszerű Chef’s Table gyártóinak sorozata elérhető a Netflix kínálatában) eseménysorozat keretén belül a különböző epizódokkal szinkronban például Kolumbia, Bolívia ízeit, fogásait is feltálalták már a színes falak között. Annak, aki régebb óta követi a ház életét, nem újdonság hogy gasztronómiai estek formájában tartományról tartományra Mexikó regionális receptúráit is folyamatosan étlapra tűzték. Viva Zapata!
Texico cowboy taco
Elrugaszkodva az autentikus keretektől a dekadencia jegyében január utolsó hétvégéjén a mexikói „mainstream” konyha legismertebb fogásai kerülnek terítékre.
A mexikói gasztronómia útvesztőiben kevésbé járatos taco-rajongók számára a kulináris gyorstalpaló
mindjárt egy névelemzéssel indul: tex, mint Texas, mex, mint Mexico. Ebből már nem nehéz kitalálni,
hogy ezúttal a texasi határvidék sajátos, amerikai-mexikói fúziójára irányul a fókusz.
Az európai kontinensen és idehaza ismertté vált mexikói ételek valójában Texashoz köthetők. Ilyen például a fajita, amit a négynapos tex-mex fesztiválon fűszeres csirkemell csíkokkal, fekete babbal, fajita paprikával, fűszeres tejföllel és guacamoléval tesznek le majd az asztalra, vagy a ropogós tortilla kagylóba halmozott chipotlés marharagu, amire Mexikóban taco címszó alatt maximum legyintenének egyet.
Ain’t no tequila sunshine when só és citrom come
Ezen a hétvégén a 2000-es évek margójára stílszerűen kérhető a pultnál Tequila Sunrise. Akár Cypress Hill verzióban is, itt be fogja rakni a DJ. Ugyanakkor míg a konyhán belefér egy-egy tex-mex kihágás, a párlatok terén Senorita Tereza nem ismer tréfát. Az üzletvezetők nem titkolt célja, hogy bebizonyítsák: egy jófajta tequilának büntetés a só és a citrom. Közel hetvenféle különböző tequila és mezcal palack sorakozik a pultban, rendelés előtt érdemes pár percet elidőzni az edukatív tartalmakkal spékelt karakterisztika és érlelés szerint kategorizált mezcal és tequila lappal a kézben.
A hangulat felfűtése a „quilán qívül” vérpezsdítő zenével történik Tereza mexikói zenészbarátaival és mariachi DJ-kkel. További információkat a menüről és a kapcsolódó programokról a Tereza facebook oldalán és az eseményben találtok.