Barion Pixel

Taco rajongók figyelmébe: Tex-Mex hétvége Terézvárosban!

4BRO

2022.01.25.

4 perc

A Nagymező utcai Kis-Mexikó, a Tereza vaslapon sergecő tacoira és jéghideg Margaritáira sosem volt panasz. Az étterem 2018 nyarán debütált, és dacolva az elhúzódó pandémia negatív hatásaival, lépésről-lépésre váltotta be a nyitáskor hozzá fűzött reményeket.

Senorita Tereza most a legszebb éveit éli, földanya pedig megad nekünk minden alapanyagot a pikáns „mehikói” konyhához.

Egy kis képzavarral élve a kert mozgásba lendült, hiszen a minden földi jóval megpakolt burritók a Wolt jóvoltából már házhoz is rendelhetőek. A Tereza mozgó kistestvére a La Cabina taco truck pedig számos helyen feltűnik a városban. A terézvárosi hacienda aktuális programjaira tekintve elmondható, hogy a hangulat szieszta és fieszta üzemmódban is otthonosan mozog.

Kelemen Áron executive chef és Gaál Máté head chef vezette konyha alapvetően az autentikus mexikói gasztronómia keretén belül mozog. Például a nagyüzemi búzatortilla helyett kék kukoricalisztből készül a Tereza taco alapja, guacamolék frissen, rusztikus módon préselődnek, és természetesen számos alapanyag és fűszer Mexikóból érkezik.

A ház konyháját és rendezvényeit a személyes élmények, utazások inspirálják, esetünkben maradva Közép-
és Dél-Amerikánál. Így a mexikói street food egyedi világára épülő á la carte étlap olykor fúziós fogásokkal kiegészülve egy-egy estére idehaza kevésbé ismert dél-amerikai nemzetek ízvilágába is elbarangol.

A Street Food Latin America (a népszerű Chef’s Table gyártóinak sorozata elérhető a Netflix kínálatában) eseménysorozat keretén belül a különböző epizódokkal szinkronban például Kolumbia, Bolívia ízeit, fogásait is feltálalták már a színes falak között. Annak, aki régebb óta követi a ház életét, nem újdonság hogy gasztronómiai estek formájában tartományról tartományra Mexikó regionális receptúráit is folyamatosan étlapra tűzték. Viva Zapata!

Texico cowboy taco

Elrugaszkodva az autentikus keretektől a dekadencia jegyében január utolsó hétvégéjén a mexikói „mainstream” konyha legismertebb fogásai kerülnek terítékre.

A mexikói gasztronómia útvesztőiben kevésbé járatos taco-rajongók számára a kulináris gyorstalpaló
mindjárt egy névelemzéssel indul: tex, mint Texas, mex, mint Mexico. Ebből már nem nehéz kitalálni,
hogy ezúttal a texasi határvidék sajátos, amerikai-mexikói fúziójára irányul a fókusz.

Az európai kontinensen és idehaza ismertté vált mexikói ételek valójában Texashoz köthetők. Ilyen például a fajita, amit a négynapos tex-mex fesztiválon fűszeres csirkemell csíkokkal, fekete babbal, fajita paprikával, fűszeres tejföllel és guacamoléval tesznek le majd az asztalra, vagy a ropogós tortilla kagylóba halmozott chipotlés marharagu, amire Mexikóban taco címszó alatt maximum legyintenének egyet.

Ain’t no tequila sunshine when só és citrom come

Ezen a hétvégén a 2000-es évek margójára stílszerűen kérhető a pultnál Tequila Sunrise. Akár Cypress Hill verzióban is, itt be fogja rakni a DJ. Ugyanakkor míg a konyhán belefér egy-egy tex-mex kihágás, a párlatok terén Senorita Tereza nem ismer tréfát. Az üzletvezetők nem titkolt célja, hogy bebizonyítsák: egy jófajta tequilának büntetés a só és a citrom. Közel hetvenféle különböző tequila és mezcal palack sorakozik a pultban, rendelés előtt érdemes pár percet elidőzni az edukatív tartalmakkal spékelt karakterisztika és érlelés szerint kategorizált mezcal és tequila lappal a kézben.

A hangulat felfűtése a „quilán qívül” vérpezsdítő zenével történik Tereza mexikói zenészbarátaival és mariachi DJ-kkel. További információkat a menüről és a kapcsolódó programokról a Tereza facebook oldalán és az eseményben találtok.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiainak kicsit sem nevezhető kalandozások az evőversenyek világában

Étkezési kulturális érdekességek

Az ország legfinomabb kenyere

A Botellón Terasz 4 napig közel hozza a Távol-Keletet

Kipróbáltuk a budai skybárt – nem csak sör mániásoknak

A spanyol gasztronómia szerelmesei készüljenek – Spanish Food Fiesta a Botellón Teraszon