Barion Pixel

Téli rege

Benedek Csanád

2021.12.20.

12 perc

Havas tájak, az örök fagy birodalma, nagy fehér rajzlap. Egy hangya araszol benne, alig látod, na, ez maga az ember. E különleges helyszínek sok rendezőt megihletnek, hiszen ilyen díszletet csak a legnagyobb látványtervező, a természet vagy Isten tud építeni. Listánkra a jeges legjobbak kerültek fel. Meglepő módon nagyon sok ilyen film van, még úgy is, hogy kivettük a sportfilmeket, a karácsonyi filmeket és azokat, amiknek a java nem a természetben játszódik.

Ami nem, pedig az, de mégse
Hegymászó és karácsonyi filmek jelentem kihagyva. Ennek az oka, hogy hegyi expedíciós filmekről már írtunk. Cikkünk itt olvasható. Karácsonyi filmeket nem szeretem, engem egy Grincs és egy Krampusz nevelt fel.

Ezeken kívül Stephen King és egyéb írók, forgatókönyvírók egyik módszere, hogy a táj egyfajta börtön funkciót lát el, ez lehet egy sziget, amit a tenger vesz körül, de lehetsz a hó fogságában is. King ezt két regényében (így az abból készült film is) minimum használja, ilyen a Tortúra, és a Ragyogás. A Ragyogás végül is egy őrült hotel őrültjeinek a filmje, még akkor is, ha hó veszi körül. Hasonló helyzet Bong Joon Ho Snowpiercerjével is, ami tulajdonképpen egy vonatos film, egy szerelvényen játszódik, még ha kint tombol is a hóvihar, és jégkorszak van. A Trónok harca megannyi része is az Éjkirály (Jégkirály?) birodalmában játszódik, de most sorozatokat nem vettünk bele a listába.

A lista nem fontossági, de fagyossági sorrendet tükröz.

1. Vadászat életre-halálra (Death Hunt (1981))
Aranyásás másképp.

Charles Bronson, Lee Marvin jutalomjátéka. Az egyik legjobb Bronson-film, ahol nem sok a karaktere. Itt, ha nem vagy kemény, megesznek a farkasok. Baltával faragott házak és férfiak. A történet viszont jól illeszkedik a tájba. 1931-ben Kanadában a Yukon folyó mentén vadászó trapper, Johnson, összetűzésbe kerül egy fickóval, aki később Johnsont nyilvánosan gyilkossággal vádolja. A véletlenek összejátszása tényleg úgy mutatja, hogy lehetséges, hogy nyakig benne van valamiben a mi Johnsonunk. Ezzel elindul a rendőrségi hajtó- és embervadászatot a vadonban. Igaz történet, ami még hátborzongatóvá teszi a sorozatgyilkosos western (pontosabban northern) történetet.

2. A dolog (The Thing (1982))
Valami, ami jön valahonnan és megy valahová, akár rajtad keresztül is.

A paráztatás nagymestere hideget lehel ránk és mi megborzongunk. Carpenter klasszikus a jobbak közül. A film felvetése (hogy kiolvadhatnak dolgok, amiket ezer évekkel ezelőtt zárt magába a jégbörtön) egyre aktuálisabb. Remélem, nem ez a verzió valósul meg. Nekem egyébként sokkal jobban tetszik a régebbi magyar fordítás (A Valami) jobban visszaadja a bizonytalanság érzését. Egy gyakori félreértést még tisztázni kell, a filmzene Morricone. Mivel Carpenter zeneszerző is, és filmjei döntő többségét is maga hangszerelte, így sokan ezt is hozzá kapcsolják természetszerűleg.

3. Életben maradtak (Alive (1993))
Ajándék hullának ne nézd a fogát – az éhség és a fagyhalál különös drámája.

történet az uruguayi rögbicsapatról szól, ami navigációs hibák miatt lezuhant az Andokban 1972. október 13-án. Ha ez nem lenne elég, innen minden csak egyre parább lesz. John Malkovich és Ethan Hawke neve már garancia kéne, hogy legyen, de ezt tényleg nézd meg, ha nem láttad. Igaz történet alapján. A film egyik nagy erénye a hollywoodi giccsekkel ellentétben, hogy megmutatja valójában hogyan viselkedünk a teljes összeomlás határán. Nem leszünk egyből egy ricsajozó, pánikóló tömeg, az ember ennél racionálisabb lény. A morált sokkal nehezebb átlépni, mint gondolnánk.

A Déli-sark filmjei

4. A pingvinek vándorlása (La marche de l’empereur (2005))

A francia cím sokkal viccesebb, mert az „uralkodó bevonulását” is jelentheti. Aztán, akár a császárok hadjárata is lehetne, hisz a császárpingvinek vándorlását mutatja be. A rendkívül hideg és zord körülmények miatt az ember még sosem volt tanúja a pingvinek vándorlásának, eddig. A film forgatása 13 hónapig tartott, és elképesztő veszélyeket rejt egy ilyen felvétel megszervezése, hogy a pingvinek életmódját természetes környezetükben örökítse meg a kitartó stáb. A pingvinek karaktere és a filmkészítők elhívatottsága az egyik legszebb természetfilmet szülte.

5. Antarctica: Nankyoku monogatari (Antarktiszi történet (1983))
Messziről szép, közelről borzalmasan szép.

Ez az a film, aminek nálunk többen ismerik a filmzenéjét mint magát a filmet. Hiszen Vangelis olyan soundtracket rittyentett a film alá, hogy még Jean-Michel Jarre rajongói is elismernék.el Jarre rajongók is elismernék.

A film 1956-ról szól. Az adott év legfontosabb eseményéről. Csak nem a magyarok szemszögéből. Ekkor volt ugyanis a japánok első Déli-sarkpontot elérő expedíciója. Ezt szánhúzó kutyákkal tették meg mind Amundsenék. Két japán tudós, Ushioda és Ochi szoros köteléket alakít ki szánhúzó kutyáikkal az Antarktiszon végzett expedíció során. Egy egyeztetés miatt vissza kell menniük az őket szállító hajóra, közben viszont olyan életveszélyes vihar és fagy kerekedik, hogy magukra kell hagyniuk a kutyákat. Végül csak egy év múlva tudnak visszamenni értük. Erről a túlélésről szól a film.

Antarktisz jégsivatagában élet-halál harcát vívjak a kutyák a természettel szemben.

A föld leghidegebb, legzordabb környezete közepette ez a szintén igaz történet az élet titkát, az állatok személyiségét tárja fel. Nem egy babapiskótafilm, ennek ellenére Japánban hatalmas mozisiker volt. A hazai film (japán) kasszarekordját tartotta egészen addig, amíg Miyazaki rajzfilmje, (cikkünk róla itt) a Vadon hercegnője, megelőzte 1997-ben. Nem tudom, tudjátok-e ez mit jelent. Mindkét film igen magas színvonalú alkotás, és ezek voltak 1983-2000 között a legnézettebb japán mozisikerek. Ez elképesztő. Mi történik, ha ehhez hozzányúl a Disney, a rajzfilmkészítés fondant-ja, aki mindent színes cukormázzal önt le. Ebből lett a remake, a Kutyahideg (Eight Below (2006)). A hóból tejszínhab, az élet drámájából kutyagiccs.

Az észak filmjei

6. Nanook az eszkimó (Nanook of the North (1922))
Nanuk, kenuk és inuk.

A Nanook egy 1922-ben készült amerikai némafilm, amely a dokumentumfilm és a fikciós dokudráma elemeit ötvözi. Abban az időben még nem létezett a filmek dokumentumfilmre és játékfilmre való szétválasztásának koncepciója. Vannak, akik kritizálták Flahertyt, amiért több jelenetet is kitalált és eljátszatott az inuk eszkimókkal. De az, hogy a huszadik század elején elment oda és leforgatott bármit, már magában egy különleges kordokumentum.

7. Sarkvidék (Arctic (2018))
A természetet nehéz megszerelni. MacGyver életre-halálra.

Egy repülőgép-baleset után az Északi-sarkvidéken rekedt Mads Mikkelsennek (Overgard a neve a filmben) el kell döntenie, hogy két halál közül melyiket válassza. Viszonylagos kilátástalanságban marad az ideiglenes táborában vagy életveszélyes utazásra indul az ismeretlenben. Mindkettő garantált bizonytalanság. Mikkelsen tudja, hogy mivel őt veszi 99%-ban a kamera, ezért többet tud kihozni a színészi játékából, ha nekiindul. Na, de viccet félretéve, a film nagyon valószerű élet- és határhelyzeteket mutat fel a baleset után életben maradni vágyó Overgard és sérült társa számára, és sehol Bear Grylls, hogy okosakat mondjon. Ez is egy igaz történet alapján készült. Valójában a téli filmes listám egy igaz történet lista, ha jobban meggondolom. A film érdekessége, hogy egy YouTube-os videós első egész estés filmrendezése. Joe Penna kiváló munkát végzett.

8. Narajama balladája (Narayama bushikô (1983))
Shohei Immamura szerintem a világ egyik legnagyobb rendezője. Stabil helye van a top tízemben. A kisbetűs élet keserédes kalandjának, a nagybetűs túlzások feltárásának igaz megmutatója. Ha idegen lény vagy egy másik bolygóról, és szeretnéd megérteni mi is az ember, Immamura-filmeket ajánlok.

A Narajama balladája egy olyan világról szól, amit nem akarsz elfogadni, talán nem is hinnénk, ha nem tudnánk, hogy ilyen Erdélyben is volt. Egy szegény 19. századi vidéki japán faluban mindenkinek, aki eléri a 70. életévét, fel kell másznia egy közeli hegyre, hogy meghaljon. Egy idős asszony közeledik a korhatárhoz, és az utolsó napjait követjük a családjával. Ha ezt a filmet megnézed, minden egyes falat ételt meg fogsz becsülni. És elképesztően gazdagnak és pazarlónak fogod látni az életed. Mert az is.

9. The Revenant (A visszatérő (2015))
Ha nagymedve és kismedve találkozik.

Talán ez az a filmlista, ahol a legtöbbször írom le, hogy igaz történet alapján. A visszatérő is megtörtént események alapján készült. Itt is prémvadászok életébe látunk bele. Glassra (Leonardo DiCaprio) a jeges vadonban rátámad egy medve. Nem eszi meg, csak megkóstolja, de az is bőven elég. Fitzgerald (Tom Hardy) előre iszik a medve bőrére, szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja társát a kietlen rengetegben. Glass hihetetlen erőfeszítéssekkel, már-már a természetfölöttit segítségül hívva, dacol a természettel. Magával ragadó, hátborzongató film.

10. Wind River (Gyilkos nyomon (2017))
Avagy nem lánynak való vidék.

A veterán vadász segít az FBI-ügynöknek kivizsgálni egy fiatal nő meggyilkolását a wyomingi indián rezervátumban. A történet lassan, komótosan épül fel, aztán váratlanul egyesből négyesbe kapcsol és csak kapkodjuk fejünket a golyók elől. Klasszikus krimi, ami jégbe fagyott lelkek bűnei után nyomoz. Nem írtam sokat erről a filmről, de tapintani lehet a feszültséget, a hidegvér és a véres hó találkozása.

10 + 1. Snowmans land (2010)
A kokós hóemberek földje. (Szójáték, Senkiföldje No Man’s Land-del.)

Egy német városban Walter, a bérgyilkos, rossz embert öl meg. Főnöke azonnali hosszabb nyaralást javasol neki egy távoli helyen. Valahol a Kárpátokban, egy maffiózó védelmére küldik, aki egy elszigetelt hegyi szállodában rejtőzik. De ő pont nincs ott, csak a kattant csaja, Sibylle. Walter elég gyorsan rájön, hogy a csaj egy pornómodell, és saját droglaboratóriuma is van. Aztán a főnök felesége véletlenül meghal. Nehéz lesz a boss-nak ezt megmagyarázni. Utána elszabadul az őrület.

Akik méltatlanul kimaradtak, de mégis méltatjuk
Nem csak a giccses karácsonyi filmekkel és a Lángoló jég-szerű B-kategóriás alkotásokkal lehetett a listáról lecsúszni. Igazságtalanul és méltatlanul is. A Fargo, a nagy vesztes, pont az ismertsége okán, a török Téli álom meg az ismeretlensége és beszerezhetetlensége okán, nem akartam havas hetvenes listát. A magyar filmek közül az Örök tél is felkerülhetett volna, de sajnos nem láttam, hasonló a helyzet a The Grey c. filmmel is, illetve a Togo-val is. A listán helyet kaphatott volna még a szintén magyar Valan, a már emlegettet The Grey, az O’horten, Fusi, Noi Albinoi, Dalok a konyhából, Amundsen és a fél svéd, norvég és izlandi filmgyártás. Orosz filmekről nem is beszélve. Finnek is meg vannak sértődve. Aki Kaurismaki is nagy hóhányó. Fagyos szigor jellemzi ezt a listát, de azért ne kapj hidegösszeroppanást.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása