Barion Pixel

Fura figurák

Benedek Csanád

2023.04.03.

6 perc

A neten látható fura játékfigurákról sokan azt gondolják, hogy AI-digitális kép vagy poénból, művészkedésből egy darabot csinált valaki. Ellenben az a helyzet, hogy hatalmas piaca van gyűjthető játékfiguráknak. Mi most csak az igazán furcsákat, rondákat és különlegeseket mutatjuk.

Túl- és alulértékelt, de semmiképpen nem helyén kezelt játékfigurák
Az akciófigurák az 1960-as évek óta léteznek. Az „akciófigura” kifejezést a Hasbro-s Don Levine alkotta meg 1964-ben. Levine ezt a kifejezést használta a Hasbro G.I. Joe-figurák megnevezésénél.

A szuperhős akciófigurák különösen népszerűnek bizonyultak. Az 1970-es évek elején először forgalomba hozott Mego nevű cég egészen 1976-ig uralta a szuperhős-akciófigurák piacát. A ’70-es évek vége óta népszerűek a filmsztárokat, képregénykaraktereket ábrázoló figurák is. A Star Wars egyike volt azoknak a filmes franchise-oknak, amely először hozta ki a karaktereit műanyagbábúként ábrázolva. A Kenner egy kis cég az eredeti Star Wars-film (1977) megjelenése körül, egy aranybányát nyitott meg, amikor úgy döntöttek, hogy készítenek egy eredeti Star Wars-akciófigurát.

Azt nem tudom, hogy a társadalmunk elnőiesedik-e, de hogy eljátékfigurásodik, az biztos.
Manapság az emberek gyerekkoruk iránti nosztalgiából gyűjtik a számukra érdekes bábukat

Hihetetlennek tűnhet, de már ennek is vannak spekulánsai és meg is osztottak egy (mondjuk) logikus tippet mi alapján lehet felismerni az új trendeket. A lényeg, ahogy a gyerekek újabb és újabb generációja kezd el dolgozni és saját bevételhez jutni, kulcsszerepet fog játszani abban, hogy mi válik gyűjthetővé vagyis drágává. Bár már régebben is voltak gyűjtői csecsebecsék, porcelán figurák, de ilyen mennyiségben, mint most, soha. Ahogy a porcelánfigurák legalább fele elképesztően giccses, úgy a fröccsöntött műanyag játékfigurák között is hihetetlen számban találunk ízlésteleneket. De ez még a jobbik eset, mert van, ami művészetnek van kikiáltva.

Ízlések és műanyag pofonok
A legtöbben itthon a fröccsöntés alatt egy szép nyári élményre gondolnak, de nem így a világ. A fröccsöntött játékok olyan mennyiségben árasztanak el bennünket, hogy az tulajdonképpen követhetetlen. Az egykoron gyerekeknek szánt játékok ma már sokszor eleve felnőtteknek készülnek. A régi játékok piaca pedig már a felnőtt gyerekek játszótere.
A legismertebb játékfiguragyártó cégek a Mattel, Hasbro, Bandai, Neca, Mafex, Revoltech, Mezco, Playmates, Hot Toys, Toy Pizza, Medo, McFarlane Toys és a MediCom Toys. A felsorolt cégek közül amúgy nem az amerikaiak, hanem a japán Bandai a legnagyobb, amit mi csak a Power Rangers karakterei miatt ismerünk.

A másik híres japán cég, a MediCom Toys, aminek a Bearbrick kollekciója az ultimate giccs, esztétikailag gyermeklelkű embereknek.

Ezennel meg is érkeztünk a témánkhoz. Ha valakinek azt mered mondani csúnyák vagy unalmasak a végtelen verziójú Medicom medvéi rögtön megsértődik. Pedig ez tulajdonképpen a művészet kapitalista tömegkultúrává formálása. Vegyél egy formát és csinálj belőle minden verziót, minden mémet. Húzd le róla a százkettedik bőrt is. És a paraszt örülni fog, mert felismeri a szintén tömegfogyasztásban lakossági kiszerelésben rányomatott kedvenc filmjét, képregényét, zenekarát. Ez a McDonald’s-művészet. Gyorsan fogyasztható/érthető és eldobható. A KAWS-ról szóló cikkben ezt kielemeztük, nem is folytatom. De tegyünk egy gyors áttekintést!

MediCom Toys – Bearbrick series

Rémségek kicsiny boltja
Alapvetően három nagy csoportra lehet felosztani a furábbnál furább játékfigurákat. Van a tényleg gyerekeknek szánt, jellemzően nyolcvanas évekbeli figurák, amik sokszor tényleg annyira rondák, hogy az ijesztő. Van a felnőtteknek szánt, részletesen kidolgozott, gyűjthető karakterek, drága, de meglepően nagy a piaca. Aztán van az eleve poénnak szánt, nagyrészt felnőttek által kódolható mémjátékfigurák tárháza.

A nyolcvanas évek és gyermekei
A nyolcvanas években tényleg eltört valami durva pszichedelikus szert tartalmazó fiola a legtöbb tervezőlaboratóriumban vagy akkor ért oda a kólaláz, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy mindenre igent mondtak. A legfurább szörnyek és rémálmok kerültek fröccsöntés alá. A Madball például eleve csúnya is akart lenni. Kiemelkedik ezek közül is a He-Man és a Tini Nindzsa Teknőcök zakkant világa. A He-Man eleve egy barbár fantasy kőkorszaki szaki sci-fi keverék a jelenben. Szóval oda minden, de minden belefér és bele is fért. A Tini titán teknőcökkel meg azt történt, hogy szegények négyen voltak, ezért újabb és újabb formába kellett őket önteni. A másik kulcsszó a mutáció. Csernobil vagy a nyolcvanas évek atomháborújának a levegőjében a mutáció, a mutánsok volt az a szó, ami minden játékban, filmben és képregényben szerepelt. A mutációnak köszönhetően minden fura szerzetet le lehetett gyártani. A másik ugye a japánok. Szerintem tényleg nem igaz, hogy a japán nép fura és perverz lenne, ez így hülyeség. De a szépet nagyon furán tudja értelmezni és a játékok terén is itt születtek a legfurább hibridek.
A Gundam eredetileg egy Transformer-szerű óriási robot/mecha sorozat volt. De ez is kapott pár furcsa gellert. Most hirtelen nem is tudom hova tenni a Pink Gundamot.

He-Man: Masters of the Universe
Pink Gundam
Tini Nindzsa Teknőcök kaliforniai sztilóban

Felnőttek játékai
1994-ben Todd McFarlane a Mattellel dolgozott, hogy akciófigurákat készítsen a Spawn képregényszereplői alapján. Amikor nem tudták hozni a színvonalat, amit a szerző elvárt, McFarlane visszakövetelte a játékjogokat, és megalapította saját játékcégét. Az eredetileg „Todd Toys” névre keresztelt nevet 1995-ben változtatták meg a Mattel nyomására, mert attól tartottak, hogy az új cég nevét összekeverik Barbie öccsének nevével.

A McFarlane-játékok jó példái a tulajdonképpen modellekre hajazó kidolgozottságra. Sokan, akik nem akarnak festéssel, ragasztással bíbelődni, eleve kész karaktereket vesznek. Ebben az egyik csúcs a hongkongi Hot Toys. De persze ezen a két branden kívül is sokan foglalkoznak vele.

A minőségi formakövető gyártás Todd McFarlane Spawn-képregénysorozatán alapuló akciófigurákkal indult, és azóta tulajdonképpen majd minden film, rajzfilmfranchise műanyagba lett álmodva. Más karakterek, például kosárlabda-, jégkorong- és baseball-legendák is. Mi itt a tipikus semmiről nem szóló rajongói porfogókkal nem foglalkoznánk. Az személyes ügy. De a nagy gyártásokba a horrorvonal elég gyakran az ízléstelenség csúcsait ostromolja. Ezekből egy kis gyűjtemény.

Talisac
Scarecrow
Mongroid

Felnőtt infantilizmus
Ha Redditen, Fácsén, Instán eléd jött egy fura játékokos képsorozat, nagy valószínűséggel a Death by Toys oldaláról válogattak. Valójában ezt félévente el is süti valamelyik oldal. Az az igazság, hogy annyira jók és szürreálisak, hogy az alábbiakban láthatókon kívül csemegézz magad is. Igazi geek-Mekka. A fura és a feketehumor tárháza.

A felnőtt akciófigurák másik nagy csoportja az előadók, zenészek hírességek csoportja. Ezekből most a hiphopszegmensből válogatunk. A Beastie Boys meglepően jól szerepel ebben a szegmensben, és azonnal el is kapkodják. De olyan különlegességek is vannak, mint Eazy-E, Chali 2na, Sean Price, vagy KRS One és természetesen ODB is van, ne viccelj!

Beastie Boys
Eazy-E
ODB

A felnőtt szegmens sajátos verziója az inkább szoborként értelmezhető játék. Joan Cornella fekete humorú képregényeiről mi is irtunk. De arról nem, hogy van olyan limitált figura, ami 10.000 $-ba is kerülhet. Ha szerencséd van egy 500 dolláros vételt te is kifoghatsz.

Sokan ezeket a játékfigurákat eleve befektetésnek veszik, senki nem fog játszani velük. Egy biztos, a popkultúra lerohant minket és mindent magáévá tett. Leginkább a pénztárcánkat. Ha tudtok borultabb magyar szuperhősakciófigurákról, légy szíves kommentbe posztoljátok, mert mi is kíváncsiak lennénk rá!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A hiphop fejek kedvence, avagy a Kangol és a hiphop összeborulása

Adidas – Nike párharca, és a nagy kérdés: a futottak még vajon lefutják a nagy márkákat?

Deus és egyéb machinációk: A Deus Ex Machina igaz története

Igazi szupersztárt csinált a Run DMC az Adidas Superstar lépőkből

A bomba bomber nyomában

Az indonéz cyberpunk Vespa-kultúra