Barion Pixel

Layerson, HRK, Baljós: beatek, rímek és az élet

Benedek Csanád

2023.08.26.

18 perc

Küldetésünk továbbra sem változott, megmutatni azokat a szubkulturális jelenségeket, kortársainkat, érdekes karaktereket, akikre nem süt rá a magyar zenei újságírás kétes értékű laptopfénye. Interjúsorozatunk célja, hogy kapjanak azok is lehetőséget, akiknek a tehetsége nem a trendek mentén halad. A hiphop ma már popzene lett, de vannak, akik ezt nem így gondolják, és hekkelnék a rendszert.

A szakács, a cukrász és a hurka esete
A bajai Baljós árnyak, a váci Layerson-párlatok, és a „PestiS” HRK a mai csemegénk.

A fehér liszt királya: Baljós
Baljós egyébként cukrász, de ha zenéről van szó, csak a tiszta hardcore crack, amit süt nekünk. Ha van tudatos és ösztönös építkezés a föld alatt, akkor az a Bizottság és Baljós esete. Nem feltörni akarnak, hanem egy kis világot rendeztek be maguknak. Baljós kis lépésekben haladt, és szépen apránként jutott el mindenki hallójáratába.

Baljós: Állapot (Prod By CSNTS)

Baljós a földalatti alagútrendszerek hálózatának és a betegszobák állandó vendége a viccesen a magyar „Wu Tang”-nek is nevezett Bizottságnak is az oszlopos tagja, akik ősszel készülnek lerohanni az országot.

Bizottság: Gyári gyerekek

Amúgy ezen kívül sok helyen bele lehet futni Baljós árnyaiba, a szintén cikkünkben szereplő Layersonnal is van közös EP-je.

Layerson x Baljós: Léleksport

A rétegek fia, Layerson (fárasztó viccek in da house) nemcsak szakács- és rapügyekben jártas nyelvész, hanem borszakértő is, ugyanis sommelier. Az ízlelőbimbók ingerlése jelek szerint jó hatással van a rappelésre. Laya esete tényleg egy nagy rejtély vagy a kortárs magyar állapotok látlelete. Általában szeretik a cuccait, akik bírják a rapet, és háttérbeszélgetésekben is gyakran felmerül miért nem ismerik többen csavaros rímekre épülő munkásságát.

Layerson: Ponyvaremény

Léjerszon-ügyek mentén nem lehet elmenni a Zip brigád mellett, ugyanis rendesen összebútoroztak. A Budapest Sound cikkben is említettük már őket. Üde (jellemzően zöld) színfoltjai a magyar hiphoppalettának.

zïp: Túl

HRK nevét sokáig herkának fordítottuk magunkban, hisz rendesen lemérgezett minket a kispesti rapdrog. Egyben ez kicsit olyan, mint a JHVH, az Isten neve. Maguk a zsidók sem tudják pontosan hogyan is kell ejteni. Nincsenek magánhangzók. A név házi megfejtése „hurka”, de ezzel elveszünk a rapkarakter többlettartalmából. Sajnos egy élet kevés ahhoz, hogy külön sorozatot indítsunk a magyar hiphopkiadókról, pedig kéne. HRK és a PestiS label stabil pontja a magyar rapzenei életnek. HRK nemcsak oda tartozik, van neki egy toxikus élettársi kapcsolata, egy házi Pete Rockja, aki Franky vagyis Tomi, hogy teljes legyen a névzavar.

HRK & Herring Franky: Érezd

Kettőjük munkássága zsír a magyar ugar szikkadt, száraz kenyerén. Na, akkor következzen a zsíros kenyeres hurka és a többi csemegeuborka! Interjúra fel!

Kérdezz – Felelek

Melyik volt az a rapszám (vagy album, vagy előadó), ami akkora hatással volt rád, ami miatt úgy érezted, hogy mindenképp rappelni akarsz te is?

Baljós: Üdv az olvasónak! Ha nagyon az elejéről nézzük, akkor a 8mérföld című film miatt. Utána pedig teljesen véletlen kaptam egy „Fhészek – Darázsfészek” albumot. Ott kezdődött igazán minden.

Layerson: Phlat, Kietlen táj, de még a régi DJ Slow soundcloud verzsön. Volt, hogy egy hétig csak ezt az egy számot hallgattam (nem vicc). Előtte is reppeltem már, de nem igazán mutogattam a cuccaim, csak a szűk baráti körnek. Aztán azóta meg úgy vagyok vele, hogy „egyszer élek, nem hiszem, hogy félnem kellene.”

HRK: Nem akartam mindenképp reppelni, csak kipróbáltam és nem volt olyan szar, hogy kiröhögjön az összes spanom, aztán így maradtam. Ha ki kellene emelnem egyetlen dolgot, ami nagy hatással volt rám, akkor az Steve-nek a 1st albuma. Abban szerintem benne van minden, ami kell egy magyar nyelvű rap albumhoz. Zsíros dumák, csibész flow-k, jó instruk és pazar közreműködők, ez így pont elég.

Melyik magyar rapalbum vagy rapszám volt számodra a legmeghatározóbb? Lehet több is. Nagy öregek, kis öregek, és nagy fiatalok is jöhetnek.

Layerson: Wacuumairs összes, Vanis & Crain – Mekvárt Szleng, NKS-*****, Káva – 1.0, Majmok Bolygója trekkek, El Bago régi cuccai.

Baljós: Az előbb említett Fhészek-album, arról pedig a Lekvádor; Killakikitt – Ne szarakodj; Jereván Zoo – Royal Premium; Viccbeatz 2, Tezsviir – A víír nem vállik vízzé; The Steve – 1st. Ezek mind hatással voltak rám.

HRK: Ezt kihagynám, ugyanaz, mint az előző.

Van e valami beakadásod a rapstílusok között, amit nagyon szeretsz?

Baljós: Különösebb nincs, ami jó az jöhet.

Layerson: Tribe Called Quest összes örökre.

HRK: Alapvetően a zenei stílusok között is szeretek kalandozni, nem vagyok reppnáci, így a rap alfajai között sem tudok kiemelni kedvencet, mindent meghallgatok, ami szembe jön velem. Sok ötletet lehet meríteni olyan számokból is, amik egyébként nem az én ízlésem szerint készültek, mert ha az összkép nem is tetszik, mindig lehet benne egy-egy elem, amit érdemes kipróbálni, beépíteni a saját produkciómba.

HRK

Ki az a rapper/beatmaker, lehet halott is, de akár élő is, és ha igazán elengeded a fantáziád, akár magyar is, akivel szívesen csinálnál egy számot?

HRK: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az általam zeneileg és emberileg is kedvelt magyar MC-k és ütemgyárosok közül gyakorlatilag mindenkivel csináltam, csinálok, csinálni fogok közös számot, úgyhogy az álomnak ez a része valóra vált. (Mondjuk MC Zsolaxot még nem tudtam elcsípni)
Ha a teljes fikció mezejére lépek, akkor szívesen ültem volna Dillával egy szobában, de egy Nick Wiz beatre is szívesen vadulnék (bár ha jól tudom, ez csak pénz kérdése). Angolul reppelő MC-vel meg nem biztos, hogy csinálnék közös számot. Nem tudok olyan perfektül angolul, hogy úgy nyomjam, és gondolom Redman is eléggé törné a magyart, a vegyes nyelvű számok meg nekem mindig furák voltak.

Baljós: Hm! Külföldről egy Stoupe The Enemy of Mankid beatre szívesen reppelnék.

Layerson: Q-Tip

Titkos zenei bűnöd, amit még meg lehet gyónni a nyilvánosság előtt is? Mivel bántalmazod magad?

HRK: Ákos és az UFO együttes üvölt minden vasárnap portörlés közben. Ezeken kívül néha ráhallgatok az aktuális trendingre, az szokott bántani kicsit, de mindig rájövök, hogy csak irigy vagyok, és szomorúan felragasztok egy újabb BSW-matricát a hűtőajtóra.

Layerson: Weszélyes Elemek feat. Mohaman – Breneto Bruso. De ez nemcsak az enyém, shoutout zïp zenekar. Vagy mondhatnàm a Pestépítőktől a Pöfést is. Ez most a két legaktuálisabb.

Baljós: Minden zenei tevékenységem egy bűn! Haha!

Hallgatsz európai hiphopot? Ha igen, kik a kedvenceid?

Layerson: Blah records orrvérzésig

HRK: A magyaron és angolon kívül más nyelven nem szoktam reppet hallgatni, mert azokat nem értem, és szerintem ott egy viszonylag lényeges elemét veszítem el a sztorinak. Angol rap terén felsorolhatnám kb. az egész High Focus-t, beatmakereket viszont hallgatok a világ minden tájáról, amiben nem mellesleg baromi nagy szerepet játszik a Bluntshelter tevékenysége. Innen is küldenék egy hatalmas nagy pacsit és ölelést a srácoknak az alázatos és kitartó munkájukért!

Baljós: Németből a Haze nevű forma, akit pörgetek, meg régi francia cuccok. Például IAM, Saïan Supa Crew. De van, hogy szembe jön valami gyilok római vagy nápolyi drill.

Baljós

Mit utálsz legjobban a magyar hiphopban? És mit szeretsz benne legjobban?

Baljós: Kifejezetten nem emelnék ki se jót se rosszat. A világ sem tökéletes. Szeretem, ahogy van, minden jó és rossz tulajdonságával.

Layerson: A méltatlanul felkapott előadókat utálom a legjobban és a méltatlanul mellőzötteket szeretem a legjobban

HRK: Kurva nehéz vele világsztárnak lenni, de ha van egy pár ember, akik csípik a cuccod, azok nagyon imádnak, és előbb utóbb a barátaid lesznek. Tulajdonképpen mi mind egy idealizált álmot kergetünk. A legtöbbünket szerintem az mozgatja, hogy majd egyszer nagy színpadokon, sok-sok embernek mondhatjuk el az igazunkat, de mindig lesz egy nagyobb színpad, nagyobb közönséggel, profibb felszereltséggel és technikusokkal, nagyobb stábbal, szebb backstage-dzsel, és végtelen ellátmánnyal. Azt gondolom, hogy ez itt, most, ezzel a műfajjal nem megvalósítható, viszont az út, ami ide vezet, az az, ami miatt érdemes ezt csinálni. Valójában mind ezt élvezzük.

Utálom, hogy kilátástalan ennek a műfajnak a helyzete, hogy sosem lesz ekkora produkció a teljesen hagyományos értelemben vett magyar hiphopból, viszont imádom, hogy közben mégis mind hiszünk benne, hogy ez megtörténhet, és segítjük egymást. Rengeteg barátot szereztem az eddigi utam során, nagyon jó sztorikat hallottam és vettem részt bennük, ezekről mind lemaradtam volna, ha nincs a magyar hiphop. Szóval köszi mindenkinek, aki részt vesz benne!

A hiphop elemein belül a graffitis, break/b-boying, DJ-ing dolgokat követed, avagy kacérkodtál vele? Ha igen, kiknek bírod a cuccait?

Baljós: Hazudnék, ha azt mondanám képben vagyok. DJ Sonny Kraft viszont nagy király!

HRK: A reppelésen és a beatmakingen kívül mással nem igazán foglalkoztam soha. Persze nálam is eldurran néha egy-egy HRK-tag, de ez inkább csak a gyerekkori lázadások maradéka. Táncolni sosem tudtam, de szívesen nézem azokat, akik tudnak. Talán a DJ-ing az, ami érdekel valamennyire, de ott is inkább az a helyzet, hogy tátott szájjal nézem a Sonny-t, amikor vadul cibálja a lemezeket.

Layerson: Megmondom a legőszintébben, hogy a beatmakingen kívül nem figyelem ezeket a sztorikat nagyon. Blunt Shelter Records, Farseers Collective, akikkel mozgok többet, meg up-to-date vagyok.

Mi volt szerinted az elmúlt pár év legjobb albuma? Lehet több is, és ha nem hiphop, az sem baj.

Baljós: A Griselda-cuccok jók szoktak lenni! Na meg kellemes csalódás volt Lloyd Banks: The Course of the Inevitable albuma

Layerson: Külföldiben a Cult of the Damned-albumok. Magyarban nagyon szerettem Gege UT albumát, meg az Aztékok+Stackone Dunaújlipótot.

HRK: Sok jó album készült az elmúlt pár évben, akár hazai, akár külföldi, akár rap, akár nem, nehéz lenne egyet kiemelni közülük. Leginkább azok a cuccok tetszenek egy ideje, amik több műfajból merítenek inspirációt. A hiphop és a jazz az a két nagy műfaj, amik a legközelebb állnak a szívemhez, ezek szoros kapcsolatban is állnak egymással egy ideje, és vannak albumok, amik tökéletesen házasítják ezt a kettőt. A teljesség igénye nélkül néhány album, amiket csípek:

– Alfa Mist: Antiphon
– Jazzbois: Jazzbois Goes Blunt
– zïp: Narratíva
– Co Lee: Cirque de L’Homme
– Slow Village: 201X
– Madlib & Freddie Gibbs: Bandana
– Maurice Brown: The Mood
– Mac Miller: Swimming

Van-e olyan számod, amit ma már másképp csinálnál meg, átalakítanál? Szoktál visszafele is agyalni vagy csak előre nézel?

Baljós: Semmin nem változtatnék. Ez az egész számomra olyan mint egy napló. Az életem korszakait hozza vissza, ha újra hallgatom a régi cuccokat.

HRK: Bármelyik régebbi számomhoz hozzá tudnék nyúlni, folyamatosan vannak új ötleteim, tanulok új dolgokat, de ez a folyamat egyszerűen így működik, nem szabad bolygatni szerintem. Az új ötleteket az új számoknál használom fel, aztán egyszer majd azok is olyanná válnak, amiket átalakítanék. Úgy vagyok ezzel, hogy ameddig nem hozok létre valami olyan minden korszakon átívelő zeneszámot, mint a régi jazzsztenderdek vagy azok a klasszikus zenei művek, amiknél a szerzők sok esetben nyúltak vissza bizonyos témákhoz más műveikből, addig időpocsékolás hozzányúlni valamihez, amit már egyszer késznek nyilvánítottam, kiadtam. Szóval alapvetően mindig a következőn gondolkozom, az eddigiek alapján pedig próbálok általam hibának titulált lépéseket elkerülni. Ennek viszont van egy olyan hátulütője, hogy elég sokat szoktam ülni dumákon, alapokon vagy akár teljesen kész számokon is, és általában „rosszra hallgatom” őket. Szerencsére ilyenkor jön a Kulcs és azt mondja, hogy ezek amúgy jó zenék, és fel kéne tölteni az internetre. Így jelent meg a közös albumunk Csontossal (Eszetlenül a térben, 2019), majd a Jazzy is 2021-ben.

Layerson: Vannak ilyen dolgaim persze, de teljesen felesleges velük foglalkozni. Együtt tudok élni a hibáimmal, de nem keresem őket szándékosan. Most már sokkal tudatosabban csinálok mindent, ami egy organikus folyamat eredménye és ennek nagyon örülök.

Layerson

Melyik magyar rapperrel alapítanál bűnszövetkezetet, rabolnál ki bankot, csempésznél uránt nagy tételben?

Layerson: Efkilenccel alapítanék bűnszövetkezetet, amúgy is beszéljük màr régóta, hogy összedobunk egy vaktöltényes UZI-ra, hogy ne szájjal kelljen lövöldözni. Bankrablást csak és kizárólag Nyhill testemmel. Uránt nagy tételben szívesen csempésznék Lory B-vel.

Baljós: Laza Laca.

HRK: Egyértelműen Steknika lenne a bűntársam. Vele már amúgy is benne vagyunk egy ideje különböző drágakőügyletekben, és még annál is durvább dolgokban. Ez az Ártalmatlan Szkvad. Rajta kívül még ugye ott van a gengem, a posszim, a krúm, a családom, azaz a PestiS elrettenthetetlen brigádja, velük is bármikor elkövetnék nagyobb volumenű, nemzetközi visszhangot keltő csínytevéseket.

Lézetezik olyan film, könyv, vers, kábítószer, amit nagyon szeretsz, ami megihletett, amit többször is kipróbáltál (itt a filmre gondolok)? Nehogy visszakérdezz, hogy a sorozat film-e?

Baljós: Rengeteg… Harcosok klubja, Goodfellas, Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, sorolhatnám. Nagy Tarantino-fan vagyok. A Gomorra-sorozat is nagyot ment nálam. Imádom a JÓ filmeket.

Layerson: Danny Boyle – A part. Kedvenc könyvem van vagy száz, de ha csak egyet kellene kötelezővé tennem minden embernek a bolygón, akkor az Az ötös számú vágóhíd. Kedvenc kábítószerem a bor.

HRK: Igen, ebben a sorrendben. Vetíthetnék itt hosszasan arról, hogy hogyan működik az inspirációmerítés folyamata, de úgy gondolom, hogy mindenki, aki ezt olvassa, sorozatozott már be annyira, hogy megjelenjen neki egy városképi jelentőségű, ugyanakkor minden irányból deriválható sárkány. Röviden annyit mondanék, hogy az élményeim és tapasztalásaim összességéből keletkező hatalmas és határtalan masszából markolok ki olyan részleteket, amiket egészen addig én sem ismerek, ameddig a kezembe nem veszem azokat.

Minden országrésznek, baráti körnek vannak saját szlengjei, belső poénjai, tikos dumái. Osszatok meg valami helyi szlenget, dumát, amit el mersz mesélni és még vállalható!

HRK: Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy segítségére legyek két cimborámnak a „nagyon olaj” szleng elterjesztésében, amit a „tűz”, a „jég”, „forró”, „komoly”, „zorall” és hasonló jelentéssel bíró jelzők helyettesítésére lehet használni. Olyan ez, mint a tér végtelen tágulása. De csak, hogy legyen valami konkrétum, idéznék egy örökzöldet a Franky faterjától. Épp egy akkurátusan kidolgozott számot rögzítettünk a nagyon komoly stúdiónkban (cca. 2015, Tomcsi gyerekszobája), amikor az utolsó take végén benyitott idősebb Tamás a szobába, és annyit fűzött hozzá, hogy „Az nem puha gecc.” Ez pörög stabilan azóta is. De a Layerson lekváros sztorija is nagy, majd kérdezzétek meg tőle, hogy mi vót!

Layerson: Edd ki (…a lekvárt?)

Baljós: Egy régi Garai roma mondás szerint: A genyomból éljél!

Üzenőfal az utolsó szó jogán? Shout-out, big-ups és testvérei.

Baljós: Köszönöm, hogy ha bárki is elolvasta! Szeptember Bizottság-album! Ölelek mindenkit!!!!

Baljós / Bizottság
Phat Katz / Fotó: 6enjidontreallycare

HRK: Mi sem jobb lehetőség ennél arra, hogy eláruljam, hogy készül egy új HRK & Herring Franky-album. Megjelenési dátumot egyelőre még nem szeretnék hazudni, de határozottan halad a cél felé a dolog. Mondjuk, hogy idén kész lesz, de ha nem, akkor majd jövőre. Nagyjából hasonló állapotban van egy Phat Katz-album is, ami szintén mi vagyunk meg a Kulcs, csak kitaláltunk ennek egy másik nevet, hogy nehezebb legyen megjegyezni és megtalálni. Szóval sztéj tyúnd, mert rakjuk a szart, ha kell, ha nem! Továbbá mindenkinek megy a minden! Akit szeretek, az valószínűleg tudja magáról, aki meg követ a szosölmédián, úgyis látja, hogy kik a spanjaim, szóval Bigup *insertmindenspanomneve*, ölelek mindenkit! Backpackaz for life baby!

Layerson: Azt kívánom annak az embernek, aki engedélyt adott felépíteni gödre a Samsung-gyárat, hogy soha ne haljon meg, és ott dolgozzon örökké valamelyik gyártósoron úgy, hogy közben egy képernyőn csak erdőket, tengereket és szép tájakat nézhetne!

Layerson
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött