Barion Pixel

Miért az utca a skateparkok helyett?

Benedek Csanád

2023.05.31.

8 perc

Egykoron még az iparágon belül is hittek ama nézetben, miszerint a skateparkok gombamód elterjedésével az utcákat ellepő deszkások száma is jelentősen visszaesik. Nem így lett! A statisztikák alapján a deszkások hatvan százaléka a mai napig is az utcára szavaz. Miért kockáztatnak? Mit tud az utca, amit a parkok nem? Képriport és hangulatjelentés.

A számok nyelvén
Grandview Research szerint a globális gördeszka piac 2025-re várhatóan eléri a 2,4 milliárd dollárt. A becslések alapján az aktív gördeszkások száma világszerte körülbelül 50 millió. Az USA-ban a 6. legnépszerűbb sport (Finances Online). Tehát kétségkívül ez egy komoly piac.
Amerika-szerte körülbelül 3500 skatepark található. Csak New Yorkban (ami egyébiránt nincs különösebben jól ellátva parkokkal) 44 deszkás parkot jegyeznek. A Statista cég 2019/2020-as kor és nemi megoszlásáról szóló felmérése eredményeként a deszkások átlagéletkora 12 és 17 év között mozog, 79% férfi, 21% nő arányban. Megfigyelhető tendencia továbbá az is, hogy az életkor emelkedésével egyre nő a hardcore deszkások száma is. Harminc éves kor környékén azonban van egy érzékelhető hullám, amikor nagyobb számban abbahagyják. Ettől függetlenül sokan továbbra is kötődnek a kultúrához, sőt akad egy 40 éves kor felett visszaszivárgó kis réteg. Ezen túlmenően világszerte több mint 500 márka tevékenykedig az iparágban. Az Intelligent Market Reports szerint 2027-re az eddigi fejlődési ütemet prognosztizálva 2,5 milliárd dolláros üzlet lesz csak a gördeszka cipők piaca.

Az utcai gördeszkázás, a street, a legnépszerűbb „szakág”, a deszkások 63%-a ezt űzi. Az adatot még érdekesebbé teszi, hogy a hardcore, avagy elkötelezett deszkásoknak a 89% -a rendszerint az utcát választja.

Ezek a statisztikák beszédesek a gördeszkaipar és a gördeszkát űzők jelenlegi helyzetéről. Mint kiderül, az utcai gördeszkázás a legnépszerűbb, a sportágat űzők többsége ezt részesíti előnyben. Ehhez képest az utcán továbbra is lehetetlen helyzetbe kerülnek a deszkások. Állandó zaklatásnak vannak kitéve. Másrészről szinte feloldhatatlan az ellentét, lévén más tulajdonát „sportolják le”. Hasonlóan szürke zóna, mint a graffiti, ahol a legál falak érdemben szintén nem segítenek.

Josh Kalis, Chicago. Fotó: Blabac

Miért az utca?
Első olvasatra úgy tűnhet, hogy mindez csupán egy marginális réteg magánügye. De ne Magyarországból induljunk ki. A New York Times/LA Times több alkalommal is külön foglalkozott a témával. Miért szeretik a deszkások kiemelten az utcát és miért ódzkodnak attól, hogy gördeszkaparkban deszkázzanak? Nálunk ez nem kérdés, hiszen Törökbálinton nemrég már az alapozás megkezdése után is sikerült lefújni egy parkot. Mi az üres stadionokba vagyunk szerelmesek. Ezzel szemben a gördeszkaparkok mégis tele vannak. Kikkel is? Hmm…? Rolleresekkel. Természetesen sok gördeszkással is találkozhatunk, hiszen a trükkök gyakorlása, valamint az előre nem látható incidensek elkerülése végett egy skatepark kényelmesebb megoldást jelenthet, azonban az utcai elemek (lépcsők, szintek, korlátok, stb.) méreteivel és változatosságával nem tudja felvenni a versenyt. Nem beszélve az akció dokumentálásról. A képi megjelenítés tekintetében, legyen az fotó, vagy videó, nem lehet a kettőt egy napon említeni. Tökéletes péda erre az alábbiakban látható videó Austyn Gilletteről. Minden benne van, amit a nagybetűs UTCA szimbolizál!

Jason Rainbird, Melbourne. Fotó: Isaac Matz
Grady Smith. Fotó: Mike Heikkila
Chad Muska, NYC . Fotó: Seu Trinh

És miért mindig az utca?
Már a kérdés puszta megfogalmazása is arra utal, hogy akik felteszik nem értik a gördeszkázás mibenlétét. Nem szabályozható. Lényege a félillegalitás, az izgalom és a szabadság, ahol nincs előre meghatrozott időkorlát (nyitvatartás). A skatepark vs. utca esetében talán a legjobb párhuzam, amikor egy videójátékban csupán egy pálya járható be. Megismered az elemeket, megszokod őket, majd egy idő után ráunsz. Ahogy a mondás is tartja: a változatosság gyönyörködtet. Ezúttal ráadásul biztiőrökkel megspékelve, akik mindent elkövetnek, hogy megakadályozzák a trükkök beadását.

Másrészről a gördeszkázás nem írható le a klasszikus sportok eszköztárával. Nem egy adott pályán, adott szabályok szerint mozog. Sokkal tágabban értelmezi a sportot, miközben az egyéni kreativitásra is nagy hangsúlyt fektet. És nem csupán a trükkök szintjén. Lásd a deszkázható szobrok!? cikkünket.
A gördeszkások fokozatosan felfedezik és megtanulják értékelni a városukban és azok építészetében rejlő részleteket, lehetőségeket, ahol a korlátokat, padokat és egyéb elemeket nem csupán a mindennapi használatra, hanem a saját kreatív ötleteik kivitelezésére is felhasználhatják. Ez a folyamat a városi környezettel szorosabb kapcsolatot eredményez, hiszen a gördeszkások olyan helyeket fedeznek fel, amelyeket mások talán észre sem vesznek. Ez a kreatív gondolkodásmód és az új megoldások folyamatos keresése a street gördeszkázás egyik legizgalmasabb aspektusa. Emellett közösséget és kapcsolatokat teremt a gördeszkások között.

Egyéni látásmód, egyéni megküzdési stratégiák
A street spot-ok százszor jobbak. Nekem és barátaimnak kulcsfontosságú az improvizáció. – Egyénivé teheted a deszkázásod. Például, ha van egy törött szék, akkor azt is használhatod.- mondta Jiro Platt (nemrég felfedezett rookie deszkás)

Ez egy egyéni tapasztalás. Mindent felhasználhatsz, ami az adott környezetben található. Te alkotsz valamit. És valószínű, hogy pont ugyanilyen élményben legközelebb nem lesz részed, szóval ez egyedülálló.”Mark Gonzales

Mark Gonzales. Fotó: Sem Rubio

New York-nál maradva, soha nem volt annyi hivatalos hely a deszkázásra, mint manapság. Jelenleg nem kevesebb, mint 44, a Parks Department által jóváhagyott gördeszkaparkot tart fenn a város. Ezek között vannak focipálya méretűek is. Talán emlékeztek még rá, éveken át az volt a fő indok, hogy azért mennek a deszkások az utcára, mert nincs máshol kialakított hely számukra. Ennek tükrében világosan látszik, hogy ez mindig is valami másról szólt. Van valami vonzó a koszos szabályozatlan térben, a zavarodott, dühös biztonsági őrben és az értetlen állampolgárokban. Mi is a titok, amit mások nem értenek?

A utcai gördeszkázás lehetőséget ad a kreativitás kifejezésére, a városi környezet
felfedezésére, és nem utolsó sorban egyedülálló kihívásokat kínál a fejlődéshez.

Manapság annyiban változott a helyzet a deszkások javára, hogy már jogilag is tiltva van, hogy a rendőrök, vagy biztiőrök drasztikusan fellépjenek az ifjúsággal szemben. Európa ebből a szempontból mindig is valamelyest emberibb volt. Itt kifordítva a westernes amerikai mondást, „először kérdeztek aztán lőttek”. Nem véletlen hogy az amcsik imádják Európát, és szívesen átollieznak a tengeren is, ha kell. Ben Kelly és a Transworld Skateboarding Magazine szerint a világ tíz legjobb gördeszkás városa: Barcelona, Los Angeles, New York, San Francisco, Párizs, Melbourne, London, Shenzhen, Berlin és Tel Aviv. Más kérdés hogy a város mit gondol erről. Egy biztos a gördeszkások az utcát választják.

Martin Baptist. Fotó: Mike O’Meally
Sam Muller. Fotó: Atiba Jefferson
Evan Smith. Fotó: Blabac
T-Funk. Fotó: Blabac
Elijah Berle. Fotó: Michael Burnett
John Shanahanz. Fotó: Mike Heikkila
Jasper Dawson-Clough. Fotó: Leo Sharp
Zack Wallin. Fotó: Gaston Francisco
Rick McCrank. Fotó: Mike Heikkila
Gino Iannucc:Fotó: Ben Colen
Anthony Van Engelen és Omar Salazar. Fotó: Mike O’Meally
Kader Sylla. Fotó: Atiba Jefferson
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Ryan Sheckler és a siker ára

Rodney Mullen – Az ember, aki újra feltalálta a gördeszkát

Miért emelkednek a gördeszka lapok árai?

Deszkás Odüsszeia

A született klasszis: Ed Templeton

A duó, amely örökre megváltoztatta a gördeszkás filmek látványvilágát