Barion Pixel

Újabb HBO vs. Netflix harc a figyelmedért

Benedek Csanád

2022.12.27.

15 perc

A Hábéó és Nyetfliksz az idei karácsonyi szünetben is megmérkőzik a szabadidődért. Ajánlunk pár sorit, filmet, ami nem időrablás, max időutazás. Nincs annál rosszabb, amikor végre van két órád és a film közepe fele rájössz, hogy ez egy gagyi. Még a pihenés se a régi. Na jó. Ha a Reszkessetek betörőket nem akarod századszorra is megnézni, ha ki akarod kerülni a Westworld-hatást, ajánlunk pár rejtett kincset és jó tippet.

Egy éve készítettünk egy Netflix vs. HBO GO! pro és kontra összehasonlítást, szemezgethetsz abból is, most csak kiegészítettük az opus magnumot.

Hogyan nézz sorozatot avagy a Westworld-hatás
Szerintem az alapvető trükk, hogy várd meg, amíg lemegy egy évad, sőt várd meg, amíg lemegy két évad, ha tré, ki fog addig derülni. Egy bolygónyi kritikus azért ritkán téved. A sorozatkészítők is emberek, mármint enniük kell. És szeretnek enni, sokat és drágán, főleg ha ezt egy szigeten tehetik nyaralás közben az új terepjáró mellett, amíg épp a bankszámlájukat nézegetik. Magyarán addig nyújtanak egy sorozatot, amíg lehet, mert addig van biztos állásuk. Ez a rágógumihatás. Ez az egyik baj, lásd Stranger Things. A másik tipikus sorozatbetegséget hívom Westworld-hatásnak. Valami jónak indul, de elbaszódik. A Westworld egy méregdrága bukta volt szuper helyszínekkel, kiváló színészekkel és átgondolatlan forgatókönyvvel. A „Farkas gyermekei” szintén tökéletes példa erre. Most az okok okaiba ne is menjünk bele! Ezzel szemben ha bevársz két évadot, a tipikus blöffsorozat addig kifutja magát és kiderül mi a szitu. Annál nincs rosszabb, amikor beleölöd az idődet egy végeláthatatlan zavaros kamuba. Ellenpélda a Dark, ami bár tekervényesen furmányos, a végén mégis kibogozzák a gordiuszi csomót. A harmadik probléma, ha egy sorozatot elkaszálnak ilyen-olyan mondva csinált okok miatt. A legtöbb esetben a nézettség, de nem csak. A Community, a Flight of the Conchords legendás sorozatok maradtak befejezetlenül. A Cowboy Bebop se volt olyan rossz, mint amennyire lehúzták, mégis elkaszálták. A My name is Earl meg tetejébe népszerű is volt. Ha érdekel mi történt ott, a Jason Lee-s cikkünket ajánlom, abból kiderül.

Tehát akármekkora reklám és hype vesz körül egy sorozatot, ne kezdj bele, amíg
a második évad nagy része le nem ment. Addig kiderül, ha kamu az egész.

Ezen okból félve ajánlom az 1899-et a Netflixről, a Sárkányok házát a HBO-ról szintúgy. A HBO hatalmas marketinget és felcummantó kampányt fizetett, cikkeket tett bele, hogy nézd az új pénztemetőjét. Ez nem egy fizetett cikk. Várj vele amíg lemegy a második évad, addig valószínűleg vagy összeomlik vagy felépül a konstrukció. Amúgy is az olyan sorozatokat ajánlok, amik kerek egészek és többnyire lezárulnak egy évad keretében. Mint a Fargo vagy a True Detective, Deadwind, Utódlás minden évad más, és ha egyik nem is annyira adja, a következő kiköszörülte a csorbát. Nincs hatévados rágógumi.

Új tippjeink a Netflixről

Guillermo del Toro: Pinokkió
De melyik? Vigyázz, elszabadult Pinokkió-láz van. Pinokkiós filmek garázdálkodnak.

Pár hónapja debütált a Disney+-on a Robert Zemeckis által rendezett élőszereplős Pinokkió, olyan szupersztárokkal, mint Tom Hanks. Ennek ellenére nyögvenyelős adaptáció lett, nem tett semmit hozzá. Egy drága mozimatiné a Disney-vel.

Szerencsére nemcsak a Disney élt a feldolgozás lehetőségével, az Oscar és minden horrorfilmes díjas Guillermo del Toro (A faun labirintusa; Ördöggerinc) rajta van a mitikus horroros filmajánlónkban is) régóta szerette volna összehozni a maga Pinokkió-filmjét a saját elképzelései alapján. Ez a Netflix támogatásával sikerült is. Carlo Collodi könyve alapján del Toro és Patrick McHale (Kalandra fel!; Túl a kerítésen) írták a forgatókönyvet, ez azért kiemelendő, mert nem kicsit belenyúltak a dolgokba, és ez a film előnyére vált. Ez egy másik Pinokkió-történet, mint amit ismerhetsz.

A rendezői feladatokat del Toro a tehetséges animációs szakemberrel Mark Gustafsonnal osztotta meg. Őt a Wes Anderson-os Fantasztikus Róka úr, és a Kutyák szigete környékéről ismerheted. Ilyenekbe utazik. Állatokat animál. Érdemes megnézni a szintén Netflix kínálatában lévő hogyan készült verziót is. Eleve ritka a nagyközönséghez is eljutó stopmotion mozifilm. Más országokban a mozik hatalmas vásznain is láthatjuk, Magyarországon egyelőre hivatalosan csak a Netflix kínálatában.

Sandman: az álmok fejedelme
Neil Gaiman sötét és misztikus képregényklasszikusának adaptációjától tartottak a rajongók, mert kimondottan megfilmesíthetetlennek titulált, kaotikus mesterműnek tartja mindenki a Sandmant. Ugye a nagy rajongótáborral rendelkező képregények esetében ott van az anyagilag megtérülő faktor, mert a rajongók akkor is megnézik, ha gagyi. Ez bejön a fimeknél, ellenben a sorozatoknál nem jó taktika, mert elfogynak a nézők. Ezért készítették ezt a sorozatot hála isten jóra. Születtek apróbb változtatások, sok rendező felel a különböző részekért, a képregények esszenciáját szerencsére sikeresen ültették át a sorozatba. A Netflix kínálatában mindenképpen kiemelkedő. Westworld-hatás esélye alacsony, mert az alapanyag kiváló. Viszont azt meg is kell főzni. Eddig jól puhították, és a nézőket is. Aki szereti a sötét oldalt, annak érdemes rámenni.

1899
Az első és legfontosabb: ez esetben ne hallgass a kritikusokra, ez egy igen jó sorozat. A Dark készítői visszatértek és agytekervényeinket újra edzésbe hozzák. Itt bizony figyelni kell. Fifikásan furmányos, zseniális a lezárás is. Szépen indul az első évad, a Darkot alapul véve reméljük a folytatás is príma lesz. Westworld-hatás benne van, de mivel 2025-ben jön a következő évad, ezért elég, ha 2024-ben nézed meg. Időben szóltam, 2024-es karácsonyi szünet tökéletes lesz.

Inside Man (Az ember a rács mögött)
Ha nyomozás és elborult ötletek a téma, akkor Steven Moffat skót író-producerre mindenképp lehet számítani. Ő jegyzi a legújabb Doctor Who-t és a méltán híres (angol) Sherlock c. sorozatot is. Bár a sorit a Netflixes részben ajánljuk, ez egy BBC-One sorozat. Az pedig garanciát jelent.

A sorozat alapötlete kicsit a „Bárányok hallgatnak”-ra hajaz, egy börtönben ülő halálra ítélt feleséggyilkos kriminológia professzor segít a nyomozásban. A bárányok már csak azért is hallgatnak, mert a másik főszereplő egy pap. Nehéz körülírni, mi mindenről szól a nyomozás mellett ez a négyszer egy órás sorozat. A történet csavaros, rafináltan belevisz a történetszálak labirintusába. Ritkán mondjuk ezt, de ez az a sorozat, ami pont hogy lehetett volna hosszabb. A gondolatébresztő vagy túltolt mellékszálak kifejezetten telítetté teszik az epizódokat. Mivel nem többévados 12 részes monstre sorozatról van szó, nyugodtan kezdj bele.

Dead to Me
Halott vagy én álmodom”

A Dead to me (Halott vagy) egy igazi feketehumorral operáló sorozat. Három évad és lezárt egész. Kertvárosi gyilkosság, nyomozás, bűnjel, börleszk – van itt minden. Főszerben Christina Applegate („Bitch Cassidy”, ahogy az egyik részben tréfásan nevezi magát). Applegate-et a „Rém rendes család” butuska, szőke cicájaként ismerhettük meg anno. Applegate a harmadik évad forgatása közben jelentette be, hogy gyógyíthatatlan beteg, szklerózis multiplexben szenved. Jen Harding/Bitch Cassidy vélhetően az egyik utolsó szerepe, színészi hattyúdala. Applegate maga ragaszkodott, hogy végigcsinálja a forgatás utolsó évadát. Erről egy külön dokumentumfilmet lehetett volna forgatni, mert nagyon kemény menet volt. Nagy munka lazának és vidámnak látszani komoly betegség alatt. Szívszorítóan szerethető sorozat.

Az űrsepregetők (Space Sweepers)

Hogy mi? „Űrsepregtők”? Na jó, hagyjál!

Esküszöm, hogy jó a maga sajátos gyermeki módján. Bár ez is sértő rá. Eleve mi semmit nem tudunk a koreai sci-firől, pedig van olyan. Sőt, nem gyengén teljesít. Host, Okja, Snowpiercer/Túlélők viadala, Cyborg vagyok, amúgy minden oké már klasszikusok a tudományos fantasztikus filmek rajongói körében. Sorozatok szempontjából Silent Sea, Hellbound/Út a pokol felé, de talán még a Squid Game is sci-fi valahol, Magyarországról nézve mindenképp.

Az Űrsepregetők egy sci-fi vígjáték, mi több űropera. Aki látta Matt Damonnal az Elysium – Zárt világ című filmet, itt hasonló a szitu, csak minden fordítva. Ott szuper színészek játszanak egy gyenge forgatókönyvben, itt közepes színészek egy vicces és csavaros filmben. Koreai családi sci-fi némi humorral. Karácsonyi űrutazáshoz tökéletes. Nem annyira jó, mint amennyire dicsérem, de nem annyira rossz, mint amennyire tré a címe. Koreai sci-fi trash opera.

Stutz
Ha valamit jobban „Stutz”, előre jutsz. Jonah Hill bensőséges és humoros beszélgetése pszichológusával. Stutz nem közismert terápiás módszerét mutatják be, de kicsit sem unalmas módon. Ez egyszerre szól Hillről, aki be akarja mutatni Stutzot, és az ő megküzdési stratégiáiról. Beszélgetés ritkán ennyire agyafúrt. Egyszerre vagy bent és kint is a dobozban, mint Schrödinger macskája. Valójában a békebeli slágerszám jut eszembe. „Stux maga jobb, mint a Chevalier.”

Deadwind (Karppi/Holtszél)
Ha valaki ismeri A híd (Bron) című svéd–dán kultikus krimisorozatot vagy szereti a skandináv krimiket, akkor annak ez lesz a következő a halállistáján. A sorozat finn alkotás, már emiatt is csemege. Itt is, mint a Hídban, egy nem hétköznapi nyomozópáros göngyölít fel korántsem egyszerű gyilkossági eseteket. Az egyes évadok kerek, lezárt nyomozásokról szólnak, szóval ez nem egy rágógumisorozat, érdemes belevágni. Eddig három évad készült. Kimondottan sötét és borongós, északi film noir, azaz Finnoir.

HBO GO
Cikkünk célja nem az, hogy eldöntsük melyik a jobb, a HBO vagy a Netflix, hanem inkább az, hogy megspóroljuk neked a keresgetéssel és gagyi sorozatokkal, filmekkel eltöltött időt. Mindkét nagy szolgáltató kínálatában van bőven futottak még kategóriás alkotás, de kincsek is.

Sárkányok háza
Jó, kezdjük a nagy ágyúval vagyis a nagy sárkánnyal. Lehet megégetem magam a rajongók között, de előállok a farbával. Ismered azt a pszichológiai hatást, hogy valaki csinál valami félértelmetlenséget és erre rájön, de hogy ezt ne kelljen magának bevallania, inkább rávesz másokat is. Nem véletlenül írtam a Westworld-hatást. Várjunk még esetünkben, nem egy, hanem két évadot. Addig kiderül teljes katyvasz vagy lesz ebből valami. A HBO GO új zászlóshajója nettó 4-5 évben gondolkodik, vagyis addig fogja elhúzni, akár jó, akár rossz a termék. Játszanak. Csak ne az én időmmel! Várj még!

A Fehér Lótusz
Az idei Emmy-gálán tarolt A Fehér Lótusz: a legtöbb szobrocskát ez a sorozat szerezte, egészen pontosan 10-et. Nem szeretem, ha díjakkal próbálnak egy sorozatot marketingelni, de 10 kategóriát elvinni az azért nem kis fegyvertény. Tetejébe a legfontosabb kategóriákban, nem valami CGI-fejlesztéses díj. Mike White a legjobb forgatókönyv és rendezésért járó arany szobrocskát is hazavitte, a főbb színészek is taroltak.

A hatrészes minisorozat egy Hawaiin található exkluzív White Lotus hotelbe kalauzolja el a nézőt. Ez egy top of the top luxushotel, amelyet csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak. Egyikük sem fogja fel igazán, milyen mázlista élete van vagy lehetne, panaszaik egyszerre komikusak és hergelőek. Ha nem vagy anarchista, gazdag embert robbantgató terrorista, lehet ezután az leszel. Másrészről az is benne van, hogy minden relatív, és mindenki a maga szintjén szegény és nyomorult. A történet szerkezete a régi krimiket idézi. Egy haláleset előzményeit kutatjuk, és mellesleg az emberi természet furcsa labiritusait is bejárjuk. A Fehér Lótusz egyszerre szellemes, mégis felkavaró sorozat.

Succession (Utódlás)
Ha már gazdagok, akkor jöjjenek a hipergazdagok és az ő belháborúik, szerencsétlenkedéseik. A milliárdos is ember, és lehet ez a baj. Minden utódlásos milliomos sorozat őse nem a Dallas, hanem a Largo Winch c. belga képregény. A Belmondo-s „Örökös” is ebből készült. Lehet azt kéne ajánlanom, de az kalandképregény is.
Az Utódlásban nem a nyaralókat és a luxusélet kényelmét látod, hanem azokat a belső vívódásokat, azt a terhet, ami valójában nyomja a hipergazdagok vállát.

A történet a Roy família utódlási küzdelmeiről szól: a világ egyik legnagyobb médiaipari vállalatcsoportját létrehozó Logan Roy 80 éves lesz, és arra készül, hogy a birodalom irányítását átadja a legrátermettebbnek, de az utolsó pillanatban meggondolja magát, arra gondol ő a legrátermettebb.

A belháború elindul, mindenki mindenki ellen. A három évad egész különböző hangulatú. Hol a humoron, hol a machinációkon van a hangsúly. Végre egy sorozat, amire nem érvényes a Westworld-hatás, ez egyre jobb lett az évek folyamán. Sőt, igazán a harmadik évaddal robbant be itthon és külföldön is. Fun fact: a második évad harmadik részében a médiacézár Magyarországra viszi vadászni a cég vezetőségét, hogy aztán terrorizálja őket. Mondjuk amúgy is folyton azt csinálja.

Ez most fájni fog (This Is Going to Hurt)
Fájóan vicces, szívszorítóan őszinte” – mondja a sorozat magyar mottója, és ez igaz. Írtunk az angol sorozatokról és azt is írtuk, hogy annyi jó van, hogy nem lehet egy kis listát csinálni. Anglia szinte garancia. Adam Kay orvosi naplójából készült nyers, néhol morbid humorú sorozatban a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szülészetének furcsa világába pillanthatunk be. Igen, tudom, Magyarországon ez durvább lenne, de már csak emiatt is érdekes, hogy nekik mi a para és nekünk mi az.

Shaq
Shaq az, akit nem kell bemutatni. Vagy mégis?

Négy epizódból álló dokumentumfilm-sorozat a kosárlabda egyik legismertebb hegyomlását, centeróriását veszi górcső alá. A nagy így még nagyobb, és belátunk a kulisszák mögé is. Minden rész igényesen van felépítve, és az adott történetszálhoz idomul. Nem csak sportrajongóknak.

Győzelmi sorozat: A Lakers-dinasztia felemelkedése
Van valaki a HBO felső vezetésében, aki rá van csúszva a kosárra? Vagy a Last Dance-hatás? Mindenesetre köszönjük. Knicks-rajongóként is azt mondom, ez igen.

Akkora siker volt a Los Angeles Lakers meghatározó csapattá válását bemutató Győzelmi sorozat: A Lakers-dinasztia felemelkedése, hogy már jóval az első évad vége előtt bejelentették a folytatását. A valós eseményeken alapuló fikciós alkotás kicsit tömörít, kicsit zanzásit, de a lényeg benne.

A Los Angeles Lakers a 80-as években lett az, ami a sport történelmének egyik legelismertebb és legdominánsabb dinasztiája. A Boston Celtics-szel vívott döntőik máig legendásak. A sorozat a csapat tagjainak szakmai és magánéletét mutatja be, a kettő gyakran ütközik, nem is akárhogy. Kosárlabdás csemege, de mindenkinek ajánlott.

A próba
Autistáknak, kontrollmániásoknak kötelező. Viccesen értsd, mert az is, de mégis van valami ijesztő benne.
Ez amiben igazán jó a HBO GO, hogy valóban érdekes kísérleteknek is terepet ad. Most nehogy azt mondd, hogy a Netflix is megteszi, az nem ugyanaz az.

Nathan Fielder új sorozattal tér vissza a képernyőkre, amelyben azt próbálja feltárni, hogy egy embernek mennyit kell tennie a mindennapi élet bizonytalanságának csökkentése érdekében. Hát, hmm, khmm, ööö.

Julia
Amikor ajánlasz valamit, onnantól vagy újságíró, hogy el tudsz vonatkoztatni attól, ami az ízlésed, és ami nem tetszik neked, nem a világod, de tudod, hogy nagyon is igényes, mi több jó. Ilyen a Julia.

A sorozatot a szuperszakács(nő) Julia Child rendkívüli élete és régóta futó tévés sorozata, a The French Chef ihlette, mely a ma népszerű főzőműsorok elődje volt.
A sorozat erénye, hogy lakmuszpapír és látlelet az amerikai történelem ezen időszakáról.

A zászlónk halált jelent
„What we do in the shadow” csak kalózosba, így érted? Ha nem, akkor az első, hogy nézd meg a filmet. A sorozat csak utána jöjjön. Nem tudom tényleg kellett-e ebből egy sorozat, mindenesetre én várnék a második évadig, habár ez magában is kiadja.

A zászlónk halált jelent vígjátékot Stede Bonnet megtörtént kalandjai ihlették, aki elkényeztetett arisztokrataként hátrahagyja kiváltságos életét és kalóznak állt. Ezt forgatják ki szellemesen. Angol vagyis új-zélandi humor, hiszen Taika Waititi is a fedélzeten.

Miénk a város
Ha azt hinnéd a „Drót” már mindent elmondott Baltimore-ról, tévedsz. A miénk a város annyira jó, hogy róla külön cikket is írtunk. A Baltimore Sun egyik riportere, a baltimore-i rendőrség köreiben nyomoz, egy Gun Trace Task Force nevű fegyvernyomkövetési munkacsoportnál, amely hemzseg a korrupciótól. A „Drót” az utca bűneit mutatta meg igazán. „A Miénk a város” a másik oldalt.

Végezetül annyit mondhatunk, ha úgy érzed valami fontosat kihagytunk, mindenképp nézd meg az előző gyűjtést, és a francia és angol sorozatos összeállításunkat, hátha mégse. Természetesen mi sem láttunk mindent, jó tippeket ti is mondhattok. Szívesen vesszük, ha kommentbe ajánlotok valami eldugott kincset a Hábéó vagy Flixuniverzumból.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

Hollywood vs. Hollyweed, avagy a marihuána útja a filmvásznon

Killafornia, Murder Mountain: a füves hegyek rejtélye

2023 legjobb animációs filmjei – Kutyáknak és olaszoknak megnézni tilos!

Hood, Robin nélkül: 10+1 gettófilm a javából

Tökizmus, vagy amit akartok