Barion Pixel

Calder Moore – egy textúraművész élete a sci-fi és fantasy határán

Benedek Csanád

2023.01.11.

4 perc

Fantáziateremtők
Kilian Eng, Ori Toor, Pascal Blanché, Szendrei Tibor, Zdzisław Beksiński után egy újabb fantasy, sci-fi, horror, számítógépes játékok világában otthonosan mozgó alkotó munkáit ismerhetitek meg. Magunk se vettük észre, hogy lassan sorozatot indítottunk az atmoszféra- és világépítő alkotókból. Mindegyikre jellemző a szoros kapcsolódás a sci-fi, a fantasy és a képregények világához.

Calder Moore művészete is ide sorolható. Maga is sokáig abból élt, hogy háttereket, világokat rajzolt játékokhoz, filmekhez, szerepjátékos kártyákhoz. 9 évet húzott le a „kaland” iparban, illusztrációkra, textúrára és árnyékolásra összpontosítva. Többféle stílusban jártas, a valósághű 3D-től kezdve, egészen a 2D-s kézi festésig. Nagy kérdés hogy az AI, a mesterséges intelligencia mennyiben veszi el a hozzá hasonló alkotók munkáit. AI generált képek felfutásával mi is foglalkoztunk, de most következzen egy hús vér művész.

Calder kicsiben
Moore a festői Salmon Armban nőtt fel, Vancouver közelében. Tulajdonképpen ez Kanadának az a része, amely közelebb van kulturálisan és földrajzilag Seattle-höz, mint Montrealhoz. Moore-t először a sci-fi és a fantasy filmek a Halo és a WOW videójátékai inspirálták, ezeket másolgatta. Szülei mellett iskolája is támogatta céljait. Ezenkívül sokat túrázott, biciklizett, focizott (európai focit, nem amerikait). Ez snassznak hathat. Néha a közelebbi ismerőseim megkérdezik tőlem, miért részletezem ennyire az önéletrajzokat, ha nincs benne valami nagy kaland vagy öt lőtt seb, mint 50 centnél. Hát pont hogy miattatok. Ugyanis hiába a támogató környezet, a siker nem jött magától.

A középiskola elvégzése után az építőiparban kapott állást, és négy évig ott is ragadt. Szabadidejében mindvégig rajzolt, hiszen nem az építőipari munka volt álmai netovábbja. Kanadában sincs „zsíros grafikus-állás-kolbászból a kerítés”. Moore végül megtalálta a Művészeti és Technológiai Központot, a többi pedig már fantasy rajztörténelem.

Azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne hagyja abba! Legyen magabiztos a munkájában, és ami a legfontosabb, érezze jól magát! Ha nem talál azonnal munkát az iparágban, dolgozzon tovább a portfólióján, és legyen naprakész az új munkaerő-felvételi hullámoknál.” – nyilatkozta Moore.

Érdekesség, hogy nem ő pályázott, hanem a kanadai pénzverde kereste meg. „Megkeresett a pénzverde, 3 másik művész mellett, és versenyeztünk az első tervekkel a low poly nature sorozatért. Megnyertem azt a versenyt, amely lehetővé tette a teljes sorozat tervezését, és ez megnyitotta a kaput a következő érmesorozatok tervezése előtt.”

Körülbelül 25 érmét tervezett, de csak 14 valósult meg. Az első egy kubista jegesmedve volt.

A Dungeon and Dragons új verziójának rajzain, hátterein kívül az ő kezét dicsérik még a „Blaze and the Monster Machines” és a Disney „Elena of Avalor” rajzai is.

Mostanában valami nagy dobásra készülhet, mert titoktartás kötelezi, és nem beszélhet róla. Ebből film vagy animáció lesz vagy egy új játék, amit forradalminak szánnak. Bármi lehet Calder, nemcsak grafikus, hanem úgynevezett textúraművész is.

Képei, bár sokszor beszkennelt vagy vászonra, papírra festett rajzoknak tűnnek, nem azok. Képei digitálisan készülnek, Arnold, Octane Renderrel és Photoshop segítségével fest. Különböző ecsetekkel és textúrákkal alkotva utánozza az olajfestmény hatását.

Calder Moore hosszútávfutó a rajzok és képek birodalmában, és mindenkit arra biztat legyen ő is az:

Nagyon könnyű abbahagyni valamit, és rendkívül nehéz visszatérni hozzá. Ne add fel és koncentrálj!”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

1UP! Egy név mindenek felett

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru